Girl Power Orhei – întâlnire cu Ștefan Popov (guest post)

By  |  0 Comments

Vă invit să citiți un alt guest post cu impresii din cadrul proiectului Girl Power Orhei, de această dată fetele l-au avut ca invitat pe Ștefan Popov, psihoterapeut și cercetător în științe sociale.

Am avut deosebita plăcere  să îl cunoaștem pe Ștefan Popov, psihoterapeut și cercetător în științe sociale. La acest training am vorbit despre „Memorarea logică” și cum noi am putea să o utilizăm. Dilema fiecăruia dintre noi este că tindem să învățăm mecanic,ceea ce este inutil, iar creierașul nostru stochează informația neînțeleasă.

Am aflat că memoria depinde de:

1 neurofiziologie (știința care studiază dereglările sistemului nervos)
2 înțelegerea materialului
3 dependența de memorie
4 utilitatea pragmatică

Anume memoria logică este bazată pe înțelegerea materialului care îl studiem. Totuși există și metode prin care putem învăța mai ușor, cum ar fi: Metoda Lozanov sau Metoda Cuvintelor-Cheie.

Metoda Lozanov are patru etape.

  • Prima etapă este cea de eliminare a gândurilor negative și să gândim doar pozitiv.
  • Etapa a doua este relaxarea: reducem sentimentele negative, facem exerciții de respirație, ne gândim la ceva ce ne place și permitem ca să avem o stare normală.
  • A treia este “concertul activ” adică să practicăm jocuri sau să ascultăm muzică căci tot fac parte din procesul de învățare.
  • Ultima etapă reprezintă  „concertul pasiv”,creierul nostru nu este o mașină și are nevoie periodic de pauze pentru ca informațiile să fie reținute.

Ne-au uimit statisticile care arată că memorăm doar:

10% din ceea ce citim
20% din ceea ce auzim
30% din ceea ce vedem
50% din ceea ce vedem și auzim în același timp
80% din ceea ce spunem
și 90% din ceea ce spunem și facem în același timp.

La sfârșitul training-ului am avut parte de jocuri de memorie interesante. Am antrenat memoria vizuală și am aflat cât de dezvoltată este aceasta la fiecare din noi. De asemenea, domnul Ștefan Popov ne-a arătat printr-un joc  dependența dintre imaginile vizuale și auditive care ne-au ajutat să memorăm cu mult mai ușor din ceea ce a spus.

Memoria are un rol important în viața fiecăruia, iar acest training a fost necesar, unde am aflat lucruri de care trebuie să ținem cont, căci memoria poate fi afectată ușor de stres sau mediul ambiant. Folosind acele metode vom putea memora ușor orice lucru și vom fi mai productivi. Evitați memorarea mecanică, axați-vă pe cea logică. Mulțumim mult domnului Ștefan Popov pentru aceste informații utile! 

Articol scris de Popov Tatiana.

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Angela Stafii. 

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Corina Erhan.

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Vera Nastasiu.

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Alexandru Bordea.

Mai multe detalii despre proiectul Girl Power Orhei găsești pe pagina de facebook.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *