Girl Power Orhei – întâlnire cu Vera Nastasiu (guest post)

By  |  0 Comments
Vă invit să citiți un alt guest post plin cu impresii din cadrul proiectului Girl Power Orhei, de această dată după trainingul cu Vera Nastasiu. 
Pe 3 aprilie, am avut un training cu veritabila antrenoare de dicție, Vera Nastasiu. Astfel, am muncit cu forță pentru a distruge frica de a vorbi în public și pentru a comunica mai corect. Am învățat că trebuie sa avem contact vizual cu toți oamenii din sală, pentru ca aceștia să nu iasă la un moment dat, fără ca tu sa reușești să transmiți ceea ce dorești. Trebuie să vorbim elocvent, fără mult auzitele ,,bâlbâieli” și sa nu pierdem firul vorbirii.
 
E important sa ținem cont de 4 lucruri esențiale pentru a ne face cât mai înțeleși și cât mai convingători:
  1. poziția corpului (în care spatele e drept, iar ochii urmăresc privirile oamenilor din auditoriu),
  2. respirația (care sa nu fie una întretăiată, ci moderată),
  3. ritmul vorbirii(care la fel trebuie să fie raportat la vârsta oamenilor) 
  4. volumul vocii (care trebuie sa alterneze în dependență de cuvintele care trebuie accentuate sau nu). 

Cei care doresc sa activeze cu succes într-un domeniu în care vorbirea în public e primordială, trebuie sa stăpânească perfect dicția, vocabularul și sintaxa.

Am înțeles că pentru a transmite ceva, trebuie sa te dăruiești cu mult entuziasm. ,,Posibil că oamenii nu vor ține minte ce le-ai spus, dar niciodată nu vor uita modul în care le-ai vorbit”– aceasta e una dintre frazele povățuitoare ale Verei Nastasiu. 

Am învățat că deși nu suntem perfecți, suntem perfectibili. În acest sens, se poate de menționat faptul că nimeni nu se naște un vorbitor bun, ci devine pe parcursul vieții. De asemenea, acesta nu e o chestiune doar de talent, ci mai întâi, de multă muncă. Abia la sfârșit apare talentul – cât de paradoxal nu ar suna.

Astfel, pentru a ne apropia de idealul nostru de dicție am încălzit vocea, buzele, maxilarul și limba prin repetarea rapida a unor silabe (De exemplu: ,,ma-me-mi-mo-mu”sau ,,la-le-le”).

Apoi am efectuat 5 exerciții, care ne-au inițiat în ,,Tainele unei dicții perfecte”. Ele constau în pronunțarea cât mai rapidă și cât mai corectă a unor frământări de limbă, iar aceasta e una dintre ele: ,,Când am zis c-am zis c-am zis c-om zice, că tu zici c-am zis c-om zice, nici n-am zis c-am zis c-om zice, da tu zici c-am zis c-om zice”.

Exercițiile trebuie repetate în fiecare zi și nu trebuie sa ne ia mai puțin de 30 de minute.

Alte sfaturi pentru vorbitul în public ar fi:

  • să fim prezentabili,
  • să avem grijă de prezența noastră și de vestimentație pentru a ne simți bine cu sine însuși,
  • să nu folosim, în acest sens, mai mult de 3 culori pentru a nu distrage atenția auditoriului,
  • să fim siguri pe noi și pe ceea ce vorbim ca apoi, creierul sa nu ceară timp pentru a gândi ce mai e de spus, ci să gândească la modul în care e transmisa informația.

Mulțumim mult doamnei Vera Nastasiu pentru importanta instruire. Următoarea întrunire va avea loc pe 10 aprilie, unde Alexandru Bordea va ține o lecție mai amplă despre ,, Discursul în public”.  

Impresii scrise de Maria Veverița  

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Angela Stafii. 

Vezi cum a fost la întâlnirea cu Corina Erhan.

Mai multe detalii despre proiect aflați pe pagina de facebook.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *