Cum a fost la Motivat.OR – prima conferință motivațională pentru tinerii din Orhei

By  |  1 Comment

Pe 29 noiembrie 2017, la Orhei, a fost organizată, de către Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei, Serviciul Tineret și Sport Orhei și Centrul de Tineret Orhei, o conferință motivațională pentru tineri, cu un titlu sugestiv – Motivat.OR.

Motivat.OR = 11 speakeri (Nicoale Singereanu, Ina Negruța, Denis Roșca, Dumitru Mațencu, Vlad Andreev, Ion Bargan, Eugen Cozma, Diana Voevuțki, Pavel Ianeț, Mihaela Șerpi și Svetlana Matvievici), doar 3 săptămâni de muncă, peste 100 de tineri în sală, multă inspirație, motivație, vise, lecții de viață, sugestii, recomandări, sfaturi, zâmbete și tone de energie pozitivă.

 Am rugat-o pe Daniela Gorgos, responsabilă de activitate, să ne dea mai multe detalii despre Motivat.OR.

De unde a venit ideea?

D.G.: Ideea de a realiza o conferință motivațională a apărut în urma unor discuții la o ședință plenară a Consiliului Raional al Tinerilor Orhei. Inițial eu am venit cu ideea să facem TEDx Orhei. După discuția cu Elena Zgardan, reprezentant TEDx în Moldova, am aflat că pentru a realiza un TEDx este nevoie de un buget mare, plus de procurat o licență, așa că am hotărât să realizăm un eveniment asemănător. Au fost propuse mai multe denumiri, dar noi am ales MOTIVAT.OR -prima conferință motivațională pentru tineri, din Orhei. Menționez că CRTO, anual realizează un plan de activitate, iar conferința a fost una din activitățile programate pe acest an, cu toate că ideea a venit după elaborarea planului pe 2017.

Cât timp v-au luat pregătirile?

D.G.:Pentru această conferință am lucrat în jur la 3 săptămâni intensiv, chiar și-n zile de weekend. În spatele conferinței au stat emoții, stres, nopți nedormite, dar totul s-a meritat. Pe parcursul a două săptămâni, echipa de organizare era formată cam de 10 persoane plus doamnele de la centrul de tineret, în ziua evenimentului am fost 14 voluntari. Consider că a fost suficient, pentru că atunci când suntem mai puțini reușim să realizăm o muncă calitativă. Ne-au ajutat cu sfaturi și alte persoane.

Când planificați să organizați următoarea conferință?

D.G.: Următoarea ediție o planificăm pentru anul viitor, tot în această perioadă, pentru că luna noiembrie este liantul tineretului și în această lună trebuie să se întâmple cele mai interesante evenimente pentru tineri. Consider că la această ediție ne-am descurcat destul de bine, dar la următoarea vom munci și mai mult, am reușit să strângem feed-back de la unii participanți, am înțeles unde ne-am greșit și unde avem de lucrat.

Speakeri Motivat.OR

Nicolae Singereanu profesor de istorie și educație civică la Liceul Teoretic Onisifor Ghibu.

Ina Negruta – albinuța Orheiului, o super femeie care a reușit să-și deschidă o afacere în domeniul apiculturii și face acte de caritate.

Denis Roșca – omul enciclopedie, autorul „Cărții de Aur a Basarabiei și Republicii Moldova”

Dumitru Mațencu – lector universitar, prodecan la Facultatea de Medicină Veterinară la Universitatea Agrară de Stat din Moldova.

Ion Bargan – fondatorul primii librării online Bestseller și președinte al Camerei Tinerilor Antreprenori JCI Moldova, vlogger.

Diana Voevutki este fondatoarea brandului Ariadna. Femeia care îmbracă femeile în poezie .

Vlad Andreev – fotograful care crede în schimbare și motivează.

Eugen Cozma actorul orheian de la Teatru Național București.

Mihaela Șerpi – voluntarul anului 2016, momentan își face studiile de licență în Nutriție Globală și Sănătate (Facultatea de Sănătate și Tehnologie) în cadrul Metropolitan University College din Danemarca.

Pavel Ianeț – Viceministru al Tineretului și Sportului din Repubilca Moldova, a fost director la Direcţia Strategie şi Marketing, Î.S. „Poşta Moldovei” .

Am ținut ceva discursuri în fața publicului până acum, dar la Motivat.OR am avut mai mari emoții decât la alte evenimente. E greu să vorbești în fața oamenilor care te cunosc cel mai bine, care au așteptări de la tine și pe care nu-ți dorești să-i dezamăgești. Mi-am început discursul cu prezentarea noului spot de promovare a țării. Mi-am propus să inspir tinerii să-și descopere localitatea, țara și lumea, să viseze și să călătorească. (Mulțumesc, Centrului de Informare Turistică și ANTRIM pentru materialele oferite.)

Diploma de la Motivat.OR are deja un loc aparte la raftul distincțiilor.

La finalul conferinței, o bună parte dintre participanți au câștigat premii la tombolă.

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți aici.

Cu toții avem o datorie morală față de locul unde ne-am născut, iar a inspira și a motiva generația tânără mi se pare o acțiune obligatorie, dacă ne-a reușit sau nu, să ne spuneți chiar voi.

Tinerii din Orhei mereu impresionează cu ceva nou, iar pentru faptul că au reușit să organizeze ditamai evenimentul, în doar 3 săptămâni, la care au fost invitați 11 speakeri, au participat peste 100 de tineri din raionul Orhei și care a durat aproape 4 ore, merită toată lauda și admirația noastră! Bravo!

Comentarii

1 Comment

  1. Pingback: Impresii de la Gala Voluntarilor din Orhei 2017 - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *