Ina Negruța – albinuța Orheiului

By  |  2 Comments

Azi vreau să vă povestesc despre o super-femeie. O femeie aparent simplă, din Orhei, care își trăiește viața frumos și se bucură de ea în fiecare zi, dar cei care o cunosc mai bine, pot afirma cu certitudine că Ina Negruța are o energie și o super-putere :).

O cunosc de pe băncile școlii, unde era printre primele la învățătură, mereu implicată în activități interesante, proiecte ecologice și participantă la olimpiade. Țin minte că a o fost premiată la olimpiada de geografie și că avea un scris frumos (era bucuria noastră când ieșea la tablă, iar noi trebuia să copiem ce scrie ea 🙂 ).

După liceu, Ina a făcut facultatea de Finanțe și Bănci de la ASEM, s-a căsătorit, a ânceput o afacere de familie, a făcut un copil (până aici aproape nimic deosebit, ăsta e cursul firesc al multor vieții, dar viața avea alte planuri pentru Ina Negruța).

ina negruta 1

Părinții, fratele, fina, nepoțelul și feciorul sunt cei care o motivează cel mai mult și o susțin în toate, iar ea, la rândul ei le întoarce înzecit înapoi.

ina negruta familia

VISAPINA

În vara anului 2015, viața Inei luase o altă întorsătură, hotărâse să divorțeze și să înceapă totul de la zero. După ce a pus totul a punct cu actele pentru divorț, a început să pregătească alte acte, pentru un nou început. A mers la Camera Înregistrării de Stat și și-a înregistrat „visul”.

Visapina a apărut într-o zi, ca un vis, un vis care reprezintă familia sa și dorința Inei de a reveni în forță pe piața apicolă.

V- e de la Victor și Valentina – părinții Inei, I – de la Ina, S- de la Sergiu și Sandu – fratele și fiul, Apina – e de la apicol (albini, miere).

SRL „VISAPINA” este „visul apicol al Inei”.

ina negruta visapina

În scurt timp a găsit un spațiu pentru noua sa activitate, a adus utilaj modern și unic pe piața din Moldova. În toată perioada asta de tranziție a avut mare noroc de oamenii care au crezut în ea, a avut susținere chiar și de la unii oameni străini, care pur și simplu au vrut s-o ajute în momentele grele. Investiția pentru începerea activității fabricii s-a ridicat la 1.000.000 lei. Peste 500 de apicultori autohtoni sunt furnizorii fabricii Visapina. Într-o perioadă scurtă a negociat contracte de vânzare cu doi mari clienți și iată așa a început să-și trăiască visul.

ina negruta donatie

Dacă la început au fost orientați spre export, acum își doresc să pătrundă pe piața internă, să-și deschidă un magazin specializat în Orhei.

Își dorește foarte mult să acceseze un fond european pentru a construi o propria fabrică, una modernă, cu linie de ambalare, cu utilaj de etichetare și cu totul necesar pentru o bună activitate a întreprinderii.

Proiecte

Una dintre cele mai mari pasiuni ale Inei rămâne a fi scrierea proiectelor și implementarea lor. Cel mai mare profesor al Inei a fost chiar tatăl ei, care este unul dintre cei mai buni experți în scrierea business planurilor din raionul Orhei. Când au apărut calculatoarele, ea îl ajuta pe tatăl său la scrierea propriu zisă a proiectelor și de acolo i-a apărut dorința de a face mai mult decât introducerea textului în calculator. Încet a prins gustul scrierii proiectelor pentru alte persoane și așa a început să-și facă primii bani. Unul din proiectele cu care se mândrește că a fost conceput de ea, este construcția apeductului din satul Vatici, tot la cererea scrisă de ea a fost s-a reconstruit muzeul din satul Donici, au fost reparate străzile Boris Glavan și Tricolorului din Orhei. A scris proiecte pentru mai multe primării din Moldova. A activat o perioadă la ADR Centru, de unde a plecat cu multă experiență și multe relații cu oamenii din domeniu.

ina negruta 2

În anul 2012 a primit o ofertă de la o compania Strabag, pentru a se implica în echipa lor. Iată așa a devenit  directorul comercial al companiei, care a construit stația de epurare a apelor reziduale din satul Seliște din raionul Orhei, care este acum cea mai mare stație de epurare din lume și cea mai modernă din Moldova. (Acum știți cui trebuie să-i spuneți mulțumesc pentru realizarea acestui mare proiect 🙂 ).

Caritate

O altă activitate preferată de Ina Negruța este să ajute oamenii aflați în dificultate. Din banii pe care îi are, regulat susține financiar familii nevoiașe cu mulți copii, dar și copiii bolnavi, care necesită intervenții chirurgicale costisitoare. Ea este îngerul din umbră a mai multor copii bolnavi. A inițiat mai multe campanii de colectare a fondurilor pentru familiile nevoiașe cu mulți copii.

ina negruta caritate

Cel mai recent caz, în care Ina s-a mobilizat și împreună cu mămicile din Orhei au venit cu un ajutor semnificativ pentru familia Victoriei Railean (mămica decedată recent, după ce a avut de suferit în urma complicațiilor postnatale).

Marea dorință a Inei este să înființeze o fundație de caritate în Orhei, în care să fie implicate mai multe persoane talentate, care vor produce lucruri handmade, ce vor fi vândute ulterior, iar banii obținuți vor fi donați pentru cauze nobile. Își dorește să poată oferi șanse copiilor aflați în dificultate și să salveze cât mai multe vieți.

Toate provocările prin care a trecut și toate lecțiile pe care viața i le-a dat, a motivat-o să înceapă să scrie o carte. Și-a promis că până la 35 de ani cartea va fi gata de tipar, iar până atunci încurajează femeile să nu rabde și să sufere într-o căsnicie care nu merge, dar să aibă curajul să înceapă viața de la zero, dacă vor cu adevărat să fie fericite în viață.

ina negruta 3

Ina Negruța este o sursă nesecată de optimism, cu o putere interioară și cu o bunătate molipsitoare, curajoasă și visătoare, harnică și iubitoare! Este o valoare a Orheiului cu care trebuie să ne mândrim și s-o susținem. De-am avea mai mulți oameni ca ea, am ajunge mult mai departe!

Ina Negruța – albinuța din Orhei, îți mulțumim că exiști!

Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Lilia Corolețcaia - adminul „Mămicilor din Orhei” - Orheianca.eu

  2. Pingback: Cum a fost la Motivat.OR - prima conferință motivațională pentru tinerii din Orhei - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *