Igor Ivanov – tânărul agricultor milionar din Orhei care inspiră

By  |  0 Comments

După o pauză mai lungă, revin pe blog cu poveștile orheienilor e succes. Azi vă invit să-l descoperiți pe Igor Ivanov, tânărul agricultor , din satul Mălăiești, care este îndrăgostit de livezile sale.

Pe Igor Ivanov îl cunosc de pe băncile școlii, am fost colegi de clasă la liceul „Onisifor Ghibu”, era unul din colegii cuminți, cu bun simț pe care nu-l prea auzeai, nici la pauză, nici în timpul lecțiilor. După examenele de BAC nu ne-am mai văzut, știam doar că a mers la Universitatea Agrară, la facultatea de Horticultură.

Tatăl său este unul dintre cei mai prosperi și cu experiență agricultori din raionul Orhei, iar când l-am întrebat dacă tata a fost cel care a insistat să-i urmeze calea, Igor mi-a spus că alegerea de a-și lega viața cu agricultura a luat-o încă înainte de liceu, nicidecum  impus sau influențat. De mic a fost implicat în activitățile din câmp și așa a îndrăgit agricultura.

igor ivanov 1

În cursul 3 de facultate a făcut un stagiu în Marea Britanie, unde a studiat practica de producere în domeniul horticulturii. Momentul de cotitură în cariera sa a fost anume acest stagiu, know how-ul și experiența din Marea Britanie l-a marcat și l-a determinat să-și continue activitatea în agricultură, cu mai multă încredere. S-a întors acasă și din resursele acumulate acolo a plantat prima sa livadă, una de piersici, pe o suprafață de 3 hectare. Piersicul a dat în rod abia după absolvirea masteratului (peste 3 ani de la plantare). Livada de piersici a fost nu doar prima livadă, dar și subiectul tezei sale de licență.

Agricultura necesită substrat și semințe, semințele vin din familie, iar cu substrat au fost acoperite de către profesori. 

igor ivanov 2

A urmat plantarea livezii de mere, imediat după absolvirea masteratului, aplicând la Programul Național de Abilitare Economică a Tinerilor (PNAET). (O livadă de mere intră în rod economic în 5-6 ani.)

Livada de piersicii a fost licența, merele – masteratul, iar cireșele reprezintă doctoratul în agricultură.

În 2012, pe o suprafață de trei hectare, a plantat o livadă de cireși „ca la carte”, investind în afacere peste un milion și jumătate de lei. Materialul săditor, de soiurile „Ferrovia” și „Regina”, l-a procurat din Italia.

Toate fructele sunt pentru consum în stare proaspătă. Piersicii sunt vânduți pe piața locală, iar merele și cireșele sunt orientate pentru export.

La unele culturi are deja clienți permanenți, dar un agricultor este mereu în căutarea noilor clienți.

La moment are o plantație de 40 de hectare cu diferite culturi, preponderent livezi. Lucrează în paralel cu tatăl său, care e specializat mai mult pe leguminoase și cereale. Relația cu tatăl său, Igor a descris-o prin următoarea frază: „Ce al meu, e al meu, ce e a lui, e al nostru 🙂 .”

Imediat după facultate s-a căsătorit. Soția, Carolina, este contabilul familiei. Au împreună 2 fetițe, Gabriela și Mirela, care sunt sursa lor de inspirație și motivație. Familia este motivul principal, care îl face să iasă din livadă. Igor se simte atât de bine pe plantațiile sale, că ar sta acolo zi și noapte.

igor ivanov familie

(Am stat în livadă doar jumătate de oră, dar pot să afirm că energia de aici e una cu totul specială și te face să nu pleci așa ușor.)

Igor Ivanov este deja milionar, are ambiția să ajungă la 10 milioane, iar pentru asta muncește zi și noapte, cu pasiune și dăruire.

Sfatul său pentru tinerii din Moldova este să nu se implice în agricultură 🙂 . Sunt mai multe domenii în care poți să ai succes mult mai ușor. Dacă nu ar fi făcut agricultură, devenea medic, ca fratele său, dar totuși dragostea față de pământ i-a determinat vocația. Dimensiunea succesului este determinată de pasiunea, dăruirea și răbdare cu care muncești, pentru realizarea visului tău. Agricultura nu e doar business, dar un fel de a fi. Ai mai mari șanse de succes, dacă îți iubești pământul.

igor ivanov 3

Este mereu în căutare, citește multă literatură de specialitate, participă la seminare, întruniri, schimburi de experiență peste hotare, pentru a fi în pas cu inovațiile.

Pe lângă activitatea de bază, mereu și-a manifestat dorința de a face ceva mai mult pentru societate. Din perioada studenției a fost membru al consiliului studențesc. În prezent, este consilier la Federația Națională a Fermierilor din Moldova, iar recent a fost ales președintele organizației raionale Orhei a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), condus de Maia Sandu.

igor ivanov 5

Nu puteam să nu-l întreb de ce a fost așa pasiv în anii de liceu, iar răspunsul său m-a surprins. Nu obiectul te cucerește, dar felul de predare a profesorului te face să-i iubești obiectul. Problema profesorilor de liceul este că ei își predau lecția, fără să inspire copiii, iar asta e marea problemă a sistemului nostru de educație.

Igor Ivanov este exemplu viu pentru generația care vine. Dacă muncești cu pasiune, studiezi, ești mereu în căutare. atunci ai mari șanse să excelezi.

Dacă am avea mai mulți tineri cu așa viziuni, am accelera procesul de civilizare și dezvoltare a societății din care facem parte.

sursa foto: arhiva personală

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *