Tudor Morari – tânărul din Orhei cu mulți ani-lumină înaintea semenilor

By  |  3 Comments

Despre Tudor Morari am aflat în această vară, ne împrietenisem pe facebook, făcusem rost de numărul său de telefon, dar tot nu apărea momentul potrivit să ne vedem. Recent am participat la o masă rotundă în Orhei şi acolo ne-am întâlnit, după eveniment l-am invitat la o discuţie şi uite că acum îi scriu povestea pe blog.

Fraza: „Când soarta îţi dă o lămâie, fă din ea o limonadă” ar descrie perfect copilăria sa.

Tudor Morari este originar din satul Vatici, raionul Orhei, are doar 19 ani, vine dintr-o familie modestă de la ţară, are 2 fraţi mai mari, iar de la 13 ani a crescut fără mamă (ea a fost nevoită să plece peste hotare pentru a-şi întreţine familia). Până aici nimic deosebit, multe poveşti ale tinerilor din Moldova încep aşa, doar că Tudor este unul dintre puținii, care a ales „să facă o limonadă”, dar să nu devină dependent de banii trimiși de peste hotare.

Mama Margareta este cea care a trezit în el deprinderile de gospodar, de la ea a învățat să gătească și să pună suflet în tot ceea ce face, să țină la valorile morale și să fie recunoscător. Tatăl său fiind bolnav, frații plecați la studii, povara gospodăritului a rămas pe umerii lui. Situația critică prin care trecea l-a făcut să caute metode de a face bani. Având gospodărie și mult pământ, a început să  crească pui, pe care îi vindea la piață, iar de bani câștigați a cumpărat primii butași de zmeură (asta se întâmpla pe la 13-14 ani, când semenii lui se bucurau de copilărie, iar el începea să facă primii săi bani).

11150733_381651788690332_6680624483759246988_n

Cultivarea zmeurei s-a transformat ușor într-o sursă sigură de venit, dar Tudor își dorea să facă muzică, nu afaceri. De mic se află într-o continuă căutare de sine, iar muzica i-a cucerit sufletul și l-a determinat să-și facă loc pe scenă.

Raisa Bârnaz, cântăreața de romanțe din satul Tabăra, a fost cea care l-a îndemnat să meargă la școala de muzică din Orhei. A mers o vară întreagă la ore, la dumneaei, iar în clasa a opta s-a înscris la Școala de Muzică din Orhei. Făcea naveta Vatici – Orhei în fiecare săptămână și învăța arta notelor de pe portativ.

După gimnaziul din sat, și-a continuat studiile la liceul „Ion Luca Caragiale” din Orhei, mergea în continuare la școala de muzică, dar îi rămânea mult timp liber după ore. Așa a ajuns să se implice în activități de voluntariat în Orhei (în trupa teatrului social, condus atunci de Corina Erhan și  în Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei, unde a fost ales vicepreședinte chiar din primul an).

tudor morari1

Tudor susține că activitățile extrașcolare au un rol chiar mai mare decât școala. Dacă nu înveți să pui în practică teoria învățată la școală, nu prea ai șanse să te descurci în viață. Voluntariatul îți formează acele abilități de comunicare, colaborare, organizare, planificare, te face să gândești critic, să acționezi și să te afirmi.

Chiar dacă avea multe activități în agendă, totuși îi rămânea timp liber și începea să se plictisească, așa a ajuns să se înscrie la Școala de Teologie din Chișinău, unde a urmat cursul seral.

În clasa a 11-a a fost ales președinte a Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei, tot în acel an a devenit membru Y-PEER Moldova (Reţea internaţională care promovează educaţia de la egal la egal şi doreşte ca fiecare tânăr să fie informat şi sănătos.) A fost desemnat de către Y-PEER „Tânărul model al Uniunii Europene” și a reprezentat Moldova la New York.

tudor morari presedinte crt orhei

În clasa a 12-a a devenit coordonator național Y-PEER pe Moldova, a absolvit Școala de Teologie și a susținut BAC-ul cu brio. Pe școală și toate activitățile de voluntariat, niciodată nu s-a lăsat de muzică. Până în prezent a participat la peste 32 de festivaluri naționale și internaționale, de unde s-a întors cu premii de fiecare dată.

A primit premiul mare -„Vocea Lumii” în Suedia, la festivalul International „Hermannstadt Fest” din Sibiu a luat trofeul, de la festivalul „Steaua printre stele” din Bacău s-a întors cu marele premiu.  

tudor morari trofee

În Moldova a participat la doar câteva concursuri, a luat premiul II la Festivalul „Mărul de Aur”. Mi-a promis că va participa la următorul Festival „Două Inimi Gemene”, fiind un mare fan Ion și Doina Aldea Teodorovici. A cântat în peste 100 concerte în Moldova.

tudor morari pe scena

Este membru al organizației filantropice „Flacăra Speranței”, care ajută familiile social-vulnerabile din Moldova. Cântă la concerte de caritate și se implică cum poate în activitățile organizației.

Tudor Morari – tânărul gospodar, voluntar, proactiv, muzician, cu spirit de antreprenor, talentat, modest, cu bun simț și cu o energie pozitivă molipsitoare, nu se oprește aici!

În această vară a făcut cunoștință cu Natalia Colesnic, reprezentant Kangoo Jumps în Moldova. Ea a fost cea care i-a propus să se facă antrenor de Kangoo și să-și deschidă propria sală în Orhei. De la idee, la fapte nu a trecut foarte mult timp, iar pe 5 decembrie 2015 Tudor își deschide primul Centru de Kangoo Jumps în Orhei.

tudor morari natalia colesnic

Banii obținuți de pe cele 2 ha de zmeură cultivate i-a investit în noua sa afacere. Kangoo Jumps e unicul sport de care a fost atras, deoarece implică și dansul, slăbești (el a dat jos 8 kg în două luni), îți tonifici mușchii, dansezi și te distrezi.

Acum are aproape 20 de ani, e în primul an la facultate, face business și administrare la USEM, este mentor la CRT Orhei și Y-PEER, antrenor Kangoo Jumps, om de afaceri, dar visul său rămâne a fi muzica. Vrea să cânte și să încânte lumea cu vocea sa, iar pentru este gata să muncească mult.

tudor morari kangoo jumps

În curând va aduce un nou sport în Orhei (veți afla mai multe într-un nou articol 😉 ), iar cum oamenii activi nu se pot opri, Tudor Morari vrea să deschidă mai multe centre de Kangoo Jumps în Moldova și o școală de modă în Orhei. (la cât entuziasm, ambiție și energie pozitivă are, la sigur îi va reuși).

tudor morari tanar din Orhei

Țineți minte acest nume – Tudor Morari, vom auzi multe despre el! E tânărul vizionar, cu mulți ani-lumină înaintea celorlalți, care aduce culoare acestei lumi cu energia sufletului său, este demn de respectat, susținut și urmat.

Povestea sa ar trebui să ajungă la toți tinerii din Moldova, în special la cei care cheltuie banii părinților aflați la muncă peste hotare, fără să cunoască valoarea lor. Fiți recunoscători părinților și încercați să faceți ceva util în viață, nu doar să le tocați banii munciți cu greu departe de casă.

foto: arhiva personală

Comentarii

3 Comments

  1. Dorin

    15/03/2016 at 18:42

    Foarte bravo, mult succes in continuare! 🙂 🙂 🙂

  2. Pingback: Invitație la Master class de Kangoo Jumps și FreeStyler în Orhei - Orheianca.eu - Travel. Love. Discover

  3. Pingback: Cei mai activi bloggeri din Moldova - martie 2016 (conform BlogOGO.MD) - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *