Opera de Butuceni – un vis împlinit

By  |  3 Comments

Cea mai mare valoare a Moldovei sunt oamenii! Iar oamenii care au curajul să viseze și rabdarea să-și îndeplinească dorințele, sunt de neprețuit.

Acum 3 ani, renumitul dirijor austriac, Friedrich Pfeiffer a vizitat Orheiul Vechi și a ajuns la pensiunea Butuceni, unde l-a cunoscut pe Anatolie Botnaru, directorul pensiunii. O simplă discuție dintre ei, foarte ușor s-a transformat în visul a doi oameni. Oameni cu sclipire în ochi, cu dragoste în suflet și cu dorința de a face lucruri frumoase pe pământ, oameni care și-au propus să organizeze un festival de operă în aer liber la Orheiul Vechi.

opera de butuceni 4

A durat 3 ani până acel vis naiv, a devenit realitate. Lucrurile bune nu se fac peste noapte. A fost necesară implicarea a zeci, chiar sute de oameni ca acest vis să devină realitate. Fiecare a dat tot ce a avut mai bun din el, pentru ca totul să fie la cel mai înalt nivel.

opera de butuceni 3

Ce noroc are Moldova de echipa USAID Moldova! Am spus-o de nenumărate ori, că tot ce au făcut ei în câțiva ani, pentru dezvoltarea turismului, industria vinului și industria textilă, nu au făcut toate guvernele luate împreună. Nu e diferența doar în resursele financiare, dar în atitudine și profesionalismul de care dau dovadă. Cei mai obosiți i-am văzut pe voluntarii de la IYoung, dar și cei mai entuziasmați de organizarea evenimentului.

Festivalul de muzică clasică „DescOperă” este în primul rând despre valori, or ele ne cam lipsesc. Pe scenă au urcat 14 soliști de operă, 70 instrumentiști și 100 de artiști de cor, iar dirijorul a fost cireașa de pe tort!

opera de butuceni 6

În prima zi, 4 iunie 2016, am ascultat și admirat opera „Rigoletto”, iar în cea de-a doua zi, ne-am delectat cu „Messa da Requiem” de Giuseppe Verdi. Opera nu e pentru fiecare, opera cere respect, nivel de cultură, ureche fină, suflet sensibil și inimă deschisă.

E firesc că acest gen de muzică nu a plăcut la toată lumea, dar nu cred că a plecat cineva acasă, la fel cum a venit. Ceea ce se întâmplă pentru prima oară, se transformă în amintiri pentru toată viața, iar sunetul muzicii care se lovea de stânci, va alerga prin suflet de acum înainte. Energia pozitivă din acel loc mirific a pătruns sub piele (vorba cântecului 🙂 ) și nu va ieși de acolo prea curând.

opera de butuceni 5

Orheiul Vechi e un loc magic, cu o încărcătură emoțională de nedescris, acolo visele devin realitate, iar festivalul „DescOperă” e dovadă vie!

Prețul a fost de 300 lei per concert, un preț relativ mare pentru evenimente în aer liber (la care s-au obișnuit să meargă moldovenii), dar arta costă.

În acest an mi-am propus să colecționez amintiri, iar prețul pentru senzațiile trăite în timpul spectacolelor este unul prea mic, în comparație cu doza de energie pozitivă primită. Lași ușor 300 de lei într-o seară, la o cină în oraș, dar când să mergi la creat amintiri, te zgârcești. Viața e prea scurtă, să treci prin ea doar ca un consumator de bunuri materiale. Trăiește-o intens, crează-ți amintiri de neuitat, mergi la evenimente frumoase, conectează-te cu natura, socializează cu oameni pozitivi și fii fericit cu adevărat.

opera de butuceni orheianca

Învățați-vă să vă respectați sufletul, plimbați-l pe la evenimente magice ;), nu umblați doar cu stomacul prin cafenele 😀 .

Mi-ar plăcea să vin și la un concert de jazz, la o proiecție de film, la un spectacol în acea luncă. Sunt sigură că nu sunt unica persoană cu așa dorințe.

Acest eveniment m-a făcut să mă mândresc cu țara mea!

Spectacolul este organizat de Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, compania „Sens Music”, Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este organizat sub Patronajul Ministerului Culturii, în parteneriat cu Agenția Națională pentru Turism Receptor (ANTRIM), Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Oficiul Național al Viei și Vinului, Agenția „Publicis Moldova” și Consiliul Raional Orhei.

Credit foto: Moldova: Discover the routes of life

Comentarii

3 Comments

  1. Pingback: Hai la Lavender Fest să respirăm din natură - Orheianca.eu

  2. Pingback: Ne vedem la "DescOPERĂ" - Orheianca.eu

  3. Pingback: DescOPERĂ ziua II - Carmen (impresii şi recomandări) - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *