Denis Chicu – fotograful oamenilor liberi
Am văzut recent pe facebook niște fotografii absolut minunate de la Orheiul Vechi și mi-am propus să aflu mai multe detalii despre fotograful care a inițiat un proiect fotografic interesant, așa am ajuns să-i scriu.
Denis Chicu este un băiat născut și crescut la Chișinău, o fire artistică, care s-a îndrăgostit de fotografie pe la 12 ani, când a primit în dar primul său aparat de fotografiat, un „Киев 3”, ce era purtat mereu, ba în ghiozdanul de la școală, ba pe umeri. Au urmat zeci de filme stricate și multe teste, multă literatură din domeniu citită cu interes, ca să înțeleagă cum apare fotografia și care îi sunt secretele.
Denis este absolvent al Academie de Arte din Moldova, facultatea Operator Imagine, dar nu a urmat calea Cinematografiei, pentru că de fapt în Moldova ea nu există (spune el), apoi a muncit 7 ani de televiziune, până a obosit de ea. Așa că a hotărât să se întoarcă la pasiunea sa din copilărie – fotografia.
Dorința de a fi liber, fericit, împlinit, a fost mai mare decât rutina zilnică, serviciu – casă – serviciu, iar sentimentul că este un robot al unui sistem l-a motivat și mai mult să-și transforme viața și să devină propriul său șef. Își dorea libertate, să se ocupe cu ce-și dorește, să se culce și să se trezească când vrea. De doi ani s-a deconectat de la monotonie și a început o altă pagină a vieții sale.
Așa s-a născut și proiectul fotografic ’24’ – un proiect cu și despre oamenii liberi.
„Oameni care chiar dacă au un serviciu, o ocupație, un mod de viață, ei sunt oameni fericiți și împliniți, care fac zi de zi ceea ce le place și o fac bine. Asta se citește și se vede în ochii lor și asta vreau să arăt lumii că indiferent ce faci și cu ce te ocupi, poți fi împlinit. Nu contează profesia pe care o ai, banii pe care îi câștigi, și statutul social în care te afli.
Vreau să ating profesii și domenii diferite, începând de la o bunică de la țară, până la artiști celebri ca Adrian Ursu, de la însoțitoarea de bord, până la șoferița de troleibuz, contraste și iar contraste. Orice personaj pe care vreau să-l fotografiez, în primul rând trebuie sa fie interesant pentru publicul larg, adică pentru toate categoriile de vârstă (excepție fiind seria cu nașterile).” spune Denis.
L-am întrebat cum a fost experiența cu călugărul de la Orheiul Vechi și mi-a spus că ideea cu călugărul i-a dat-o un prieten de ceva timp, nu anume Călugărul Efimie de la Orheiul Vechi, dar un Călugăr oarecare. După ceva căutări de mănăstiri, a decis, cu ochii închiși, să meargă la Butuceni să vadă la fața locului ce va ieși. Zis și făcut. Acolo l-a găsit pe Călugărul cu pricina, i-a spus despre proiect și i-a propus să facă parte din el și a fost de acord. Au convenit că peste câteva zile să revină la Butuceni.
Denis a așteptat câteva zile până au revenit zilele cu soare, pentru că anume de razele alea divine avea nevoie ca să deseneze tot farmecul în fotografie. Peste 3 zile, la 06:00 dimineața era în fața mănăstirii de la Butuceni. Fotograful spune că a fost una dintre cele mai complicate serii din tot proiectul. Nu a mâncat nimic în acea zi, (avea cu el doar un termos cu ceai), a vrut să simtă pe pielea sa cum e să stai într-o peșteră, într-un loc izolat, în liniște și armonie și a stat împreună cu călugărul 15 ore în mănăstirea de la Orheiul Vechi.
Rezultatul și-a îndreptățit efortul.
Toate fotografiile din acea zi le puteți vedea aici. Mai multe creații de-ale sale le găsiți aici.
Denis Chicu este fotograful pentru care „fotografia este arta care îngheață o realitate”.