(Guest post) Despre Centrul Tinerilor Naturaliști Orhei
Vă invit să citiți un nou guest post depsre tinerii activi din Orhei, de această dată scris de către un băiat îndrăgostit de natură, voluntar la Centrul Tinerilor Naturaliști Orhei, care ne povestește ce la motivat să devină membru și ce activități interesante fac ei la Centru, împreună cu doamna Bulat Veronica și întreaga echipă.
—
E primăvară, revin păsările din țările calde, natura reînvie, apar primii muguri, primele flori și odată cu ele primele triluri primăvăratice. Nu credeam că la vârsta mea este atât de dificil să dai răspuns la întrebarea «Ce voi lăsa în urma mea?».
Dar, iată că în primăvara anului 2014, am fost invitat de un coleg de clasă la o masă rotundă organizată la Centrul Tinerilor Naturaliști Orhei care credeam că va fi plictisitoare, dar până la urmă, cu certitudine pot afirma că a influențat pozitiv, nu doar asupra gândirii, dar și asupra modului meu de viață. Atunci atenția mea a fost captată de faptul că este un mare pericol ca în timpul apropiat să vedem ghioceii doar la televizor, în imaginile foto sau în grădinile oamenilor bogați.
Nu mi s-a părut corect, și atunci mi-am adresat întrebarea «Pot eu cumva să aduc aportul în soluționarea acestei probleme?», răspunsul a fost simplu «Pot, nu-i distrug și îi îndemn și pe alții.». Urmând sfatul primit intuiam că mesajul meu va fi mai credibil dacă mă voi prezenta ca membru al Centrului Tinerilor Naturaliști. De atunci, sistematic, frecventez orele Centrului Tinerilor Naturaliști, care cuprind o gamă largă de activități, atât teoretice, cât și practice.
Una din activitățile pe care aș vrea să o menționez în acest articol, este implicarea mea în proiectul «Petale ecologice» finanțat de către Fondul pentru Tineri Orhei, cărora , de asemenea, le sunt recunoscător.
Pe lângă faptul că învățăm cum se îngrijește corect o floare, cum se altoiește un pom, la Centrul Tinerilor Naturaliști am învățat să elaborez diverse lucruri handmade, simțindu-mă înarmat cu abilități meșteșugărești pentru orice eveniment – zi de naștere, ziua mamelor, sau altă sărbătoare din familie. Apropo, vreau să știți că nu este greu – Natura ne oferă o gamă largă de materie primă care trebuie doar folosită rezonabil. În unele cazuri, chiar putem da o nouă viață obiectelor care ne par a fi deja deșeuri.
În final, aș vrea să menționez, că Centrul Tinerilor Naturaliști este receptiv și la problemele socio-culturale. Astfel, m-am implicat activ la promovarea valorilor Europene, și împreună cu echipa CTN am îndemnat orheienii la solidaritate, nediscriminare și toleranță, dar asta nu înseamnă că trebuie să tolerăm distrugerea naturii!
Și dacă revenim la prima activitate la care am participat în cadrul Centrului Tinerilor Naturaliști Orhei, aș vrea să menționez că exemplele bune trebuie să fie promovate.
Autor: Sergiu Goriță, elev la liceul teoretic „Alecu Russo” din Orhei
Urmăriți activitatea Centrului Tinerilor Naturaliști din Orhei pe pagina lor de facebook și ocrotiți natura!
—
Dacă vrei să fii autorul următorului „guest post”, scrie-ți gândurile pe ”foaie” și trimite textul (scris cu diacritice) la adresa: svetlana.matvievici@gmail.com, cu pozele atașate aparte și o scurtă descriere a ta.
Pingback: Corina Erhan - cea care schimbă destinele tinerilor din Orhei - Orheianca.eu