Chateau Vartely – oaza vinurilor din centrul Moldovei

By  |  5 Comments

Din 2004, de când s-a construit vinăria Chateau Vartely, a devenit rapid atracția turistică numărul 1 din Orhei. Au început să vină tot mai mulți turiști să ne viziteze, s-a strigat „Amar” de foarte multe ori acolo, majoritatea mireselor vin la Chateau Vartely doar pentru ședințele foto, dar puțini vin acolo să descopere vinăria și să participe la degustări.

Orheianca -Chateau Vartely

foto credit: Cristian Șuțu

Am fost la câteva nunți și evenimete acolo, dar tot vinul produs la Chateau Vartely l-am descoperit abia anul trecut, când am participat în ”Drumul Vinului”, alături de alți bloggeri și jurnaliști din Moldova.

În acest an am ajuns la Orhei împreună cu un grup de bloggeri din România, SUA și Moldova, în cadrul infotripului de promovare a țării – Descoperă Moldova

Am fost întâmpinați cu căldură de o întreagă echipă, ne-au servit cu câte un pahar de sangria foarte bun, primul din acest an.

foto credit: Andrei Zdetovețchi

foto credit: Andrei Zdetovețchi

Pe teritoriul vinariei, la o distanţă foarte mică sunt situate săli de prelucrare a producţiei, vile turistice, restaurant, depozit de vin şi beciul cu colecţie de vin produs în Chateau Vartely şi cele mai bune exemplare ale colecţiei Mondiale, iar la poartă este un magazin specializat de un poți cumpăra vin la prețuri direct de la producător.

foto credit: Andrei Zdetovețchi

foto credit: Andrei Zdetovețchi

Excursia a început cu vilele turistice care surprind prin originalitate, fiind construite conform tradițiilor din Nordul, Centrul și Sudul Moldovei. Sper că într-o zi voi rămâne și eu peste noapte, să simt starea de bine, care îți este asigurată de ambianța feerică din aceste vile.

zdeto vartely 5

foto credit: Andrei Zdetovețchi

La numai câţiva paşi de hotel se află restaurantul „Chateau Vartely”, unde bucatele moldoveneşti şi cele europene, pur și simplu ne-au cucerit. Am vorbit deja cu bucătarul că voi veni într-o zi să învăț a face supa cremă de cartofi și ciuperci, care a fost magică. Somonul pe pat de ceapă caramelizată în vin roșu, m-a lăsat fără grai (credeam că mănânc prune, dar era o simplă ceapă, care m-a cucerit).

erick vartely

foto credit: Erick Prince

În beciul restaurantului se află cele trei săli pentru degustare. Noi am fost invitați chiar în restaurant, pentru a servi vinul cu bucate alese. Momentul culminant a fost prezentarea noilor soiuri de vin produse în acest an și anume: Malbec&Syrah rose, Chardonnay dulce (Botrytes) și Taraboste Chardonnay 2013. Mie mi-au plăcut toate, dar tot mai mult prefer Feteasca Regală, vin din soi autohton, care își menține cu succes locul în topul preferințelor mele.

foto credit: Andrei Zdetovețchi

foto credit: Andrei Zdetovețchi

Ei folosesc cele mai înalte tehnologii pentru prelucrarea viței de vie și pentru producerea vinului. Tot vinul roșu este baricat și se deosebește ușor de alte vinuri din Moldova.

Doar 10% din producția Chateau Vartely este vândută pe piața locală. În România, vinurile din Orhei pot fi găsite sub marca Dor.

dor = chateau vartely

Îmi place să fiu turist la mine acasă și abia aștept să găsesc o nouă ocazie pentru a le face o vizită. Te invit și pe tine să vii la Orhei și să descoperi vinăria Chateau Vartely – oaza vinurilor din centrul Moldovei.

Foto-Union-7040

foto credit: Cristian Șuțu

Vino să descoperi Moldova, vino să descoperi Chateau Vartely!

Ia de aici 10% reducere la orice rezervare la cazare făcută pe Booking.com. 

Acest articol a fost scris în cadrul infotripului Descoperă Moldova, organizat de către USAID CEED II, susținut de Chateau VartelyPurcariCricovaEt ceteraMimiVinăria PoianaPerna MeaOldComMateiTatrabisAgro pensiunea Butuceni și găzduit de către Orheianca.eu.

 

Comentarii

5 Comments

  1. Pingback: Orhei - inima Moldovei (video) - orheianca.eu

  2. Pingback: „Rosè de Moldova” - o degustare de vin ca la carte - orheianca.eu

  3. Pingback: Vinurile „Individo” de la Chateau Vartely - premiate în România - Orheianca.eu

  4. Pingback: ”Locuri magice” - de plimbat sufletul - Orheianca.eu

  5. Pingback: Chateau Vartely ne #ViNspiră cu noua gamă de vinuri - Inspiro - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *