„Rosè de Moldova” – o degustare de vin ca la carte
După aproape un an de când am fost inițiată în arta vinului, am hotărât să dau mai departe experiența acumulată în timp. Așa a apărut ideea de a promova cultura vinului în rândul femeilor din Moldova.
„Rosè de Moldova” e prima degustare de vin, din cadrul campaniei „Consumați vin de calitate, în cantități moderate.”. Misiunea campaniei este promovarea culturii vinului, consumului de vin de calitate, susținerea vinificatorilor autohtoni și nu în ultimul încurajarea consumului moderat de vin.
Împreună cu un grup de femei minunate, am descoperit cel mai elegant vin – Rosè-ul. L-am savurat după toate rigorile, i-am pus note, iar la final fiecare și-a ales favoritul.
Degustarea
- Apuci paharul de picior, îl priveşti cu atenţie şi încerci să-i defineşti culoarea.
- Roteşti paharul, să-i deschizi buchetrul şi inspiri, să-i simţi aromele (eu îl rotesc de 3 ori şi abia atunci îl miros, doar aşa simt aroma, ce vine din inima vinului).
- Bei o înghiţitură mică, o plimbi uşor pe limbă şi te laşi cucerită de intensitatea gustului.
- Înghiţi vinul şi savurezi post gustul (unele vinuri te ţin pe val încă mult timp după ce le-ai consumat, postul gustul poate fi mai intens ca gustul).
- Închizi ochii şi laşi imaginaţia să zboare, să facă asocieri și să te plimbe prin univers vinului.
Vinurile
Am ales să facem o degustare în orb. Sticlele au fost acoperite pentru a nu ne lăsa influențate de etichetă și marcă, dar să punem accent pe calitatea vinului.
Rosè-ul spumant de la Apriori a deschis evenimentul și a cucerit femeile cu prima înghițitură. Majoritatea dintre ele au auzit pentru prima oară de compania Apriori și au fost plăcut surprinse să afle că sunt producători autohtoni. Aroma fină, gustul dulce și post-gustul delicat au impresionat participantele la degustare, care au primit și câte un mic cadou din partea companiei. Produsele Apriori pot fi găsite în mai multe rețele de supermarketuri.
Vinul de la MIMI a fost recunoscut de câteva din participantele la eveniment. Rosè-ul tipic franțuzesc, cu o culoare specifică – un roz pal (așa cum e „pielea cucoanei”) s-a remarcat prin aroma și gustul de căpșuni coapte. Au rămas zile numărate până la deschiderea pentru publicul larg al Castelului MIMI, care se află în plină reconstrucție. Cu siguranță va fi destinația turistică numărul 1, a toamnei. Vinurile MIMI pot fi găsite în majoritatea supermarketurilor din țară.
Vinăria Poina s-a lansat pe piață de Ziua vinului din toamna trecută și a reușit rapid să impresioneze publicul, prin calitatea și aroma vinurilor sale. Rosè-ul de la Ulmu a devenit preferatul câtorva participante, a luat multe note maxime și a mai fost solicitat la final de degustare. Vinurile de la Poiana pot fi găsite la Carpe Diem, Wine.md sau direct de la producător.
Chateau Vartely a produs în acest an un Rosè deosebit, un cupaj dintre soiurile Malbec -Syrah, care te cucerește de la prima înghițitură. Se definește ușor aroma și gustul fin al fructelor de pădure, impresionează prin doza de prospețime și culoare. Vinurile de la Chateau Vartely sunt în majoritatea magazilor din țară. La Orhei pot fi cumpărate direct de la vinărie.
Gogu Winery este vinăria lui Ilie Gogu de la Căușeni, descoperirea mea de la Vernisajul Vinului a VII-a ediție (atunci era Lunguța, dar de curând au făcut rebranding). Rosè-ul din acest an a fost produs în doar 600 de sticle, etichetele au fost proaspăt create și lipite, acum așteptăm următorul Rosè – marca Gogu Winery. Ilie Gogu e abia la început de cale, are o plantație de doar 6 hectare, dar deja a reușit să cucerească concursurile de profil. Vinurile pot fi găsite la Carpe Diem și Wine.md.
Asconi este vinăria de la Puhoi care produce vin din 1994 , pentru toate gusturile și buzunarele. (Sunt unicii vinificatori, care exportă vin în Africa). La degustare spuneam că dacă vinul Rose ar fi un bărbat, atunci cel de la Asconi ar fi un bărbat matur, îmbrăcat la patru ace, cu atitudine și privire serioasă, care te cucerește ușor.
Mezalimpe – o vinărie din sudul Moldovei, Ștefan Vodă, denumirea vine de la abrevierea mai multor soiuri de viţă de vie. Domnul Anatol Iurco e fost marinar, care s-a întors acasă să-și construiască propria „corabie”, cu care plutește pe valurile vinului. Rosè-ul de la Mezalimpe a fost favoritul și descoperirea serii, a luat cele mai multe note de 10 și a fost chemat la bis 🙂 .
Prima degustare a avut loc într-un restaurant wine friendly, unde puteți găsi aproape toată gama de vinuri bune din Moldova și nu doar. La Kiku Steak & Wine nu doar se bea vin bun, dar se savurează și cele mai bun bucate, mergeți să vă convingeți. Îi mulțumesc lui Petru Chicu pentru găzduire, ajutor și sfaturi.
Toate vinurile au fost câștigătoare, fiecare ne-a impresionat în felul său, care cu aroma, gustul, post-gustul sau culorile sale. Recomand să respectați și consumați vinurile Rosè de Moldova, să le dați șanse producătorilor noi și să-i apreciați la justa valoare.
Mulțumesc Wine of Moldova, Apriori, MIMI, Chateau Vartely, Vinăria Poiana, Gogu Winery, Asconi, Mezalimpe, restaurantului Kiku Steak & Wine, bloggerului și fotografului Adrian Platon și nu în ultimul rând participantelor la prima degustare.
La următoarea degustare aș vrea să descoperim Chardonnay de Moldova. Urmăriți pagina de facebook și veți afla primii când va alea loc evenimentul.
Mai jos vedeți reportajul de la Jurnal TV despre primul eveniment.
Nu uitați, consumați vin de calitate, în cantități moderate!
Pingback: Gogu Winery - vinuri create de Ilie Gogu - Orheianca.eu
Inchirieri autocare
04/08/2015 at 22:27
O idee minunata. Este extraordinar din partea ta sa pui la cale un asemenea eveniment.
Pingback: „Chardonnay de Moldova” - degustarea numărul II - Orheianca.eu
Pingback: #RevinlaVIN - degustare de vin "la feminin" - Orheianca.eu