Cum a fost la ANTRIM Incoming Travel Forum 2017

By  |  0 Comments

Cea de-a doua ediție a „ANTRIM Incoming Travel Forum”, eveniment anual dedicat turismului receptor, a adunat în același loc peste 100 de reprezentanți ai autorităților centrale, ai sectorului privat, ai partenerilor de afaceri, dar și experți internaționali.

Evenimentul a avut un aport considerabil pentru consolidarea platformei de comunicare și colaborare dedicată turismului receptor, adică atragerii turiștilor străini, domeniu ce constituie un catalizator al creșterii economice și al dezvoltării regionale și socio-culturale ale unei societăți.

Forumul este organizat de Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM), cu suportul Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei, în parteneriat cu MIEPO.

Emilian Dzugas, Președinte, Asociația Națională pentru Turism Receptor din Moldova (ANTRIM): „Fiind la cea de a II-a ediție, acest forum dedicat primordial turismului receptor, reconfirmă faptul cât de necesar este un așa fel de eveniment, atât pentru membrii ANTRIM, cât și pentru întreaga industrie. Evenimentul vine să consolideze poziția și viziunile sectorului atât între reprezentanții mediului de afaceri cât și relațiile de durată pe care ne dorim să le avem cu partenerii guvernamentali, donatorii străini și omologii noștri din alte țări. Necesitatea de a aborda subiecte comune, de a ne consolida forțele pentru a ajuta la dezvoltarea acestei industrii, este unul din scopurile propuse pentru această ediție.”

Daniel Thomson, Şeful Departamentului Creștere Economică, misiunea USAID Moldova : „Turismul este una din cele mai importante industrii din lume, iar pentru Moldova acest sector este de o importanță strategică deoarece ar putea deveni un motor al creșterii economice, prin creare de locuri de muncă. Pentru ca Moldova să devină o destinație turistică durabilă, ea trebuie să ofere produse turistice de calitate. În acest scop, USAID, în parteneriat cu Guvernul Suediei au adoptat o abordare complexă la nivel de industrie, concentrându-se pe consolidarea capacităților pentru facilitățile turistice și ale operatorilor, ale asociațiile sectoriale și a Agenției guvernamentale pentru turism. Drept dovadă a eforturilor noastre commune este includerea Moldovei în top 10 destinații turistice ce trebuie vizitate, întocmite de revistele internaționale de specialitate.”

În deschiderea evenimentului au venit cu un mesaj de salut și Directorul General al Agenției Turismului, Stanislav Rusu, Directorul Executiv al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova, Vitalie Zaharia, dar și alți oficiali din sectorul turismului. Aceștia au menționat că Moldova continuă să fie o destinație turistică aleasă de străini, iar sectorul turismului are un mare potențial de dezvoltare.

Vitalie Zaharia, Director Executiv, Organizația de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO): „Evenimentul este un efort depus de autorități împreună cu partenerii pentru promovarea Republicii Moldova în exterior, atât ca potențial de afaceri, dar și ca potențial turistic. Acest lucru este pentru noi o prioritate, și anume, susținerea dezvoltării industriei turismului, care aduce anumite beneficii economiei țării, prin dezvoltarea anumitor sub-sectoare. În acest sens MIEPO acordă suportul necesar agențiilor de turism pentru creșterea competitivității acestui sector, prin participarea la diferite expoziții și târguri internaționale, festivaluri, tururi informaționale.”

Stanislav Rusu, Directorul General al Agenției Turismului a Republicii Moldova: „Organizarea unor astfel de evenimente, cum este „Incoming Travel Forum” denotă faptul că Republica Moldova poate să câștige mult de pe urma dezvoltării sectorului turismului. Această industrie contribuie la creșterea fluxurilor monetare în țară, creează locuri de muncă și implicit are aport la dezvoltarea economică a țării. Pe an ce trece, la nivel mondial, numărul de turiști se majorează, iar cererea pentru anumite destinații crește. Și țara noastră poate beneficia de pe urma acestor schimbări la nivel mondial.”

La „Incoming Travel Forum” au fost abordate mai multe teme de discuții. La primul panel s-a discutat despre promovarea Moldovei ca destinație turistică pe piețile țintă, în special Polonia și Italia, prin campanii de marketing integrate, inovative, virale, care să fie susținute de diasporă, influenceri din mediul online. Despre oferta turistică a RM și șansele de integrare în produsul turistic transfrontalier, dar și despre promovarea comună s-a vorbit în cel de-al doilea panel, unde cei prezenți au fost implicați în discuții, oferind soluții creative de colaborare.

Alexandrina Banari, reprezentant Visit Moldova: „De cele mai multe ori, turiștii străini preferă să viziteze mai multe țări într-un singur tur. De aceea, este oportună formarea și promovarea ofertei turistice a Republicii Moldova în combinație cu țările din vecinătate: România și Ucraina, spre exemplu. Astfel, devenim conectați la rețelele turistice din străinătate, oferta noastră turistică este tot mai solicitată, iar în urma acestui fapt va crește și numărul de turiști.”

Cristina Frolov, Administrator, Castel Mimi: „Singurul castel vinicol din Moldova, Castel Mimi, este un produs turistic unic, de aceea și oferta noastră turistică este una mai originală. Acest lucru ne ajută să fim mai cunoscuți în rândul turiștilor, atât din țară cât și de peste hotare, ceea ce contribuie la creșterea fluxului de vizitatori.”

O atenție deosebită a fost atrasă turismului de afaceri în Moldova – domeniu care are șanse enorme de dezvoltare, prin valorificarea relațiilor de business din regiune și a potențialului turismului de afaceri. Prin urmare, forumul s-a încheiat cu un workshop dedicat ținut de un expert internațional cu experiență în dezvoltarea destinațiilor pentru turismul de afaceri. Consultantul internațional a menționat că pentru dezvoltarea turismului de afaceri este nevoie ca să existe o colaborare între toți membrii industriei și anume: agenții de turism, companii aeriene, restaurante, hoteluri etc. De cele mai multe ori, oamenii de afaceri apelează la companii full-service care oferă toate serviciile sub aceeași umbrelă.

Milos Milovanovic, expert internațional specializat pe turismul de afaceri: „Turismul de afaceri este o parte importantă pentru orice domeniu al turismului, peste tot în lume. De obicei, turiștii de afaceri cheltuie de trei ori mai mult pentru că apelează la servicii turistice de calitate înaltă, spre exemplu, hotele, restaurante și alte facilități mai scumpe. De cele mai multe ori, turiștii străini sunt oameni de afaceri, oameni de știință, profesori, doctori, avocați care vin să stabilească unele legături de afaceri cu oameni din domenii similare. Acest lucru presupune lărgirea rețelei de afaceri ceea ce contribuie la integrarea sectorului local și al economiei naționale la cea internațională. De fapt, turismul de afaceri are un aport și mai mare la dezvoltarea sectorului turismului și la creșterea economică a țării.”

„Incoming Travel Forum” este un eveniment anual organizat de ANTRIM, care are ca scop principal crearea unei platforme de colaborare și comunicare pentru reprezentanții industriilor conexe tursimului (tur-operatori, agenții de turism, hotele, vinării, organizatori de evenimente, parteneri de dezvoltare, asociații de profil, meșteri populari etc.) și care oferă suport strategic pentru dezvoltarea ramurei turismului receptor.

ANTRIM împreună cu partenerii săi strategici de dezvoltare își propune creșterea competitivității acestui domeniu, prin implementarea celor mai noi tendințe în domeniu, prin identificarea elementelor cheie pentru crearea ofertelor turistice în comun cu țările vecine, dar și prin înțelegerea avantajelor unice pe care le are Republica Moldova pentru tipurile de turism specific.

 

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *