„Chardonnay de Moldova” – degustarea numărul II
Ne-am adunat duminică, 9 august 2015, la o nouă degustare, din cadrul campaniei de promovare a culturii vinului: „Consumați vin de calitate, în cantități moderate.” De această dată am descoperit aromele și savoarea celui mai popular vin alb din lume. La „Chardonnay de Moldova” au participat 6 producători autohtoni de vin, care ne-au oferit cel mai bun Chardonnay al lor, pentru a fi cunoscut și apreciat de către noi, femeile.
Campania de promovare a culturii vinului a început cu „Rose de Moldova” și continuă cu vinurile albe, fabricate în Moldova. Misiunea evenimentelor din cadrul campaniei este promovarea consumului de vin de calitate, susținerea vinificatorilor autohtoni, familiarizarea participanților cu tipurile de vin din Moldova și nu în ultimul încurajarea consumului moderat de vin.
Chardonnay sec este un vin elegant, cu o aromă florală distinctă și se recomandă a fi servit rece alături de preparate din pește, crustacee sau specialități din fructe de mare. Vinul este catifelat, suav, tandru, cu aromă ce o amintește pe cea a fânului de curând cosit. Chardonnay unul din cele trei varietăți de struguri permise de către legislația franceză în producerea șampaniei, alături de Pinot Noir și Pinot Meunier. Denumirea soiului Chardonnay vine de la comuna franceză Chardonnay departamentul Saône-et-Loire dinBurgundia, unde de secole se strâng roade bogate. (sursa)
„Vinul nu se bea, vinul se savurează!”
Am respectat cele 5 reguli de bază ale unei degustări adevărate:
1. Privește – Ținem paharul de picioruș, apreciem vizual culoarea, limpiditatea și intensitatea vinului.
2. Simte – Rotim ușor paharul, introducem nasul în pahar și inspirăm aroma buchetului ce tocmai s-a deschis.
3. Gustă – Luăm o înghițitură mică, o plimbăm pe limbă și ne lăsăm cucerite de gusturile descoperite.
4. Savurează – Cu cât post-gustul vinului este mai lung, cu atât vinul e de calitate mai înaltă.
5. Visează – Închidem ochii și lăsăm imaginația să zboare, să ne plimbe prin tot universul vinului.
La final punem note în fișa de degustare. Golim paharul, servim ceva din gustări, puțină apă și așteptăm următorul tip de vin.
La o degustare de vinuri, în orb, nu există perdanți – toți au de numai de câștigat. Producătorii au o șansă în plus să se întâlnească cu potențialii consumatori, iar participanții au șansa să descopere noi tipuri de vin și să-și găsească un favorit, fără a fi influențați de etichetă. La evenimentul nostru am avut 6 tipuri de Chardonnay, de diferite categorii și prețuri, 2 vinuri cupajate și un vin de desert (care n-au fost supuse notării). Nu ne-am pus ca scop să determinăm cel mai bun și cel mai rău vin, pentru că ele toate sunt diferite, așa cum sunt și gusturile noastre.
Am degustat Chardonnay de la Gitana Winery, Bostavan, Et cetera, Fautor, Vinăria Dac și Chateau Vartely.
Favoritul serii a fost Taraboste de la Chateau Vartely – acest vin nu are nevoie de multă prezentare, e un vin pur aristocratic, matur, iar cele mai multe note de 10 primite la degustare sunt o dovadă în plus că e un vin foarte bun. Se impune printr-o aromă fină, de gutui, iar gustul și post-gustul sunt într-un echilibru perfect. (Pentru mine Taraboste e EL, acel bărbat cu ochii albaștri, care mi-a cucerit inima : ). Vinul Taraboste Chardonnay cere a fi servit la evenimente speciale și promite să transforme o banală cină, în una de sărbătoare. Dacă e să vorbim de preț, o sticlă costă aproximativ 200 – 240 lei și poate fi găsit în rețelele de supermarketuri, magazinele specializate, iar cel mai mic preț în găsiți chiar la Chateau Vartely în Orhei.
Vinul de la Et cetera, de asemenea a acumulat multe note maxime, devenind al doilea favorit al serii. Unele participante chiar l-au recunoscut. Aroma de piersici le-a teleportat pe fete într-o livadă, pe malul unui lac, admirând apusul. Vinurile de la Et cetera au ceva magie în ele, aș îndrăzni să spun că diferența o face sufletul vinificatorilor, care se simte în fiecare sticlă. Chardonnay-ul de la Et cetera poate fi comparat cu un bărbat de peste hotare, frumos, interesant, cu sclipire în ochi și mult mister care abia așteaptă să fie descoperit.
Chardonnay-ul de la Fautor este asemeni unui bărbat matur, sobru, sigur pe sine, cu care vrei să comunici la infinit, în special în serile de vară. Pe lângă Chardonnay-ul de bază, compania Fautor ne-a surprins cu încă 2 tipuri de vin, cupajat Chardonnay + Rkațiteli și vinul din seria Illustro Chardonnay + Rhein Riesling + Sauvignon Blanc, care au fost foarte apreciate de către participantele la degustare. Butoiul din stejar francez, în care a fost maturat vinul și-a lăsat amprenta asupra aromelor de vanilie și a gustului delicat. Vinurile Fautor pot fi găsite în supermarketurile din țară, în magazinele specializate de vin (Carpe Diem, Wine.md, etc.) și la oficiul central al companiei din Chișinău, de pe strada Petru Movilă 23/2.
Vinăria DAC e novice pe piața vinurilor din Moldova, abia de câteva luni au scos pe piață vinurile create cu mare grijă. A primit cele mai multe complimente, a fost asociat cu un băiat tânăr, frumos, carismatic, jovial, plin de viață, care te cucerește cu o privire. E vinul care poate fi servit seara la o terasă, împreună cu prietenii sau acasă la cină cu familia. E ușor, plăcut, moale și cu arome fine. Căutați în meniurile restaurantelor Mr. Rost, Draft, Good Wine, Fortus, Kiku Steak&Wine, Gastro Bar, Curtea Vânătorului și în câteva cluburi Karaoke din Chișinău, Chardonnay-ul de la DAC și veți descoperi un vin proaspăt și ușor de băut. De asemenea puteți cumpăra vinul din magazinele specializate Wine.md și Carpe Diem.
Vinul de la Gitana Winery s-a remarcat prin aroma de măr verde și flori, ce în conferă vinului savoare și prospețime. A primit note mari și a fost comparat cu un bărbat îndrăzneț, elegant, frumos și vesel. Chardonnay-ul de la Gitana poate fi găsit la magazinul specializat, de pe strada Alexandru Vlăhuță 6, din Chișinău, de asemenea în majoritatea magazinelor din țară, în restaurante și în wine shop-uri.
Chardonnay-ul de la Bostavan Via Etulia e un vin tânăr, de consum curent și poate fi servit fără anume ocazii, se potrivește serilor călduroase de vară. Microzona Etulia se află la sudul Moldovei, la numai 10km de la Delta Dunării. Amplasarea geografică este benefică pentru producerea vinului de calitate. Îl găsiți în toate supermarketurile și în majoritatea restaurantelor din țară, la cel mai accesibil preț.
—
Când am ales vinurile, intenționat am adunat la aceeași masă vinuri din diferite categorii, doar prin comparație putem face diferența. Un vin maturat în butoi nu poate avea aceleași arome ca un vin tânăr, așa cum vinurile din rezervă al alt gust decât vinurile de masă. Vinurile din Moldova merită să fie descoperite, respectate, apreciate, savurate și promovate, pentru că avem cu ce!
Vedeți mai jos reportajul realizat de echipa de la TVR Moldova.
Mulțumim restaurantului Mr. Rost pentru primire călduroasă și atmosferă. Ne-am simțit ca într-un castel, departe de civilizație, unde domnește liniștea și armonia. Dacă vreți să evadați din rutina orașului, mergeți la restaurantul din Valea Trandafirilor (str. Trandafirilor 8/1) și veți găsi acea oază de liniște.
Fotografiile de la eveniment le găsiți aici. Mulțumim, Adrian Platon.
Următorul eveniment va avea loc pe la sfârșitul verii tot cu un vin alb. Urmăriți blogul și pagina mea de facebook pentru a afla primii despre eveniment.
Campania de promovare a culturii vinului este susținută de către „Wine of Moldova” și vă îndeamnă pe fiecare să nu vă planificați alte activități pe 3 și 4 octombrie, atunci vom sărbători împreună Ziua Națională a Vinului.
Nu uitați 😉 , consumați vin de calitate, în cantități moderate!
Pingback: Cine sunt și ce fac? - Orheianca.eu