#AutenticMoldovenesc – campanie de promovare a produselor tradiționale

By  |  0 Comments

Am aflat recent de un proiect frumos și ambițios, care își propune să promoveze produsele tradiționale din Moldova. Cu mare drag mă alătur campaniei #AutenticMoldovenesc și voi veni cu mai multe articole interesante despre produsele care merită a fi cunoscute, apreciate și promovate mai mult.

Agenția de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI) cu susținerea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova și Portalul de știri AGORA și EA.md lansează Campania de promovare „Autentic Moldovenesc”. 

Începe un maraton de articole cu arome și gusturi autentice 😉 . Sper să vă trezesc curiozitatea și interesul față de produsele cu Indicație Geografică Protejată, Denumire de Origine sau Specialitate Tradițională Garantată.

Scopul campaniei este să promovăm produsele tradiționale moldovenești cu Indicație Geografică, oamenii care le crează, ducând mai departe istoria de veacuri a acestui neam, tradițiile și specificul local, perfect redat în produse sau preparate unice în lume. 

Ce este IGP, DOP și STG?
Experții Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în RM au identificat, într-un studiu, 67 de produse cu potențial de a fi certificate cu IGP, STG sau DOP. În prezent, în Republica Moldova sunt protejate, în baza înregistrării pe cale națională, 10 denumiri de origine, inclusiv 3 moldovenești și 7 străine, precum și 7 indicații geografice autohtone.
„O Indicație Geografică Protejată (IGP), de regulă, este o denumire geografică. Aceasta pote să se refere la denumirea unei localități, regiuni sau a unui loc dintr-o țară, în cazuri excepționale și denumirea unei țări, care se asociază în percepția consumatorilor cu un produs care posedă calitățile acestei regiuni geografice. Calitățile produsului sau reputația acestui produs să fie legate nemijlocit de condițiile de mediu: aer, apă, sol, rasa de animale și nu în ultimul rând de factorul uman”, spune Svetlana Munteanu, consilier al directorului general AGEPI.
Exemple: Șampania – vinul spunamnt creat in regiunea Champagne, Franța
Borjomi – apa din regiunea respectivă din Georgia  
Denumirii de Origine (DOP) toate etapele trebuie să fie în aria geografică respectivă, iar produsul să aibă calități sau reputație care se datorează exclusiv acestor factori din mediul dat. Denumirile de Origine sunt mult mai rare, mult mai valoroase și comercializate la un preț mai înalt. Ele nu se utilizează pe orice fel de produse, ci doar pe cele care au o anumită origine geografică și posedă anumite calități specifice și reputație datorată acestei origini geografice”, mai precizează Svetlana Munteanu.
Exemple: Brânza de Popeasca,
Vinurile de Romanești
Vinurile de Ciumai
Specialitățile Tradiționale Garantate (STG) sunt niște bucate sau băuturi tradiționale care sunt fabricate din produse și după metode tradiționale și cu aplicarea cunoștințelor tradiționale, sunt niște preparate care garantează tradiția”, mai menționează specialistul în drepturi de proprietate intelectuală.
Exemple: Învârtita de Năpădeni
Plăcinta rece de Șerpeni
Plăcinta miresei 
Va urma
Campania de promovare a produselor tradiționale moldovenești cu IG, DOP, STG „Autentic Moldovenesc” este realizată cu susținerea Proiectului UE „Suport pentru asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală” în Republica Moldova, finanțat de Uniunea Europeană.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *