7 locuri magice din Moldova în care îți poți pune o dorință

By  |  0 Comments

În puțina, dar interesanta mea experiență de organizare a excursiilor prin Moldova, am fost întrebată de mai multe ori unde poți să-ți pui o dorință și care sunt legendele locurilor vizitate. Pe lângă atracțiile turistice clasice, am început să caut și locuri magice din Moldova. Oamenilor le plac poveștile, așa că acest subiect magic merită un articol aparte  🙂 .

Haideți să descoperim cele 7 locuri magice din Moldova unde îți poți pune o dorință.

Mănăstirea de la Saharna

Dacă ați fost vreodată la Saharna, nu aveți cum să ratați chiliile săpate în piatră de către călugării care slujeau aici. Legenda spune că în Chilia monahului Vavila se îndeplinesc dorințele. Intri în chilie, te rogi, îți faci cruce, îți scrii dorințele pe un bilețel și îl lași printre pietrele chiliei. Se spune că monahul Vavila vine noaptea și citește toate dorințele oamenilor. Chiar dacă călugării nu susțin acest mit, îndemnându-i pe oameni să se roage în biserică, nu să creadă în povești, oamenii continuă să lase mii de scrisori în zidurile Chiliei de la Saharna.

sursa foto: realitatea.md

Tot la Saharna este renumitul Izvorul Minunilor, unde trebuie să te scufunzi de 3, 7, 9, 12 sau 40 de ori, să spui o rugăciune și doar așa te vei vindeca de boli și te vei spăla de păcate. Am asistat la acest ritual mai ciudat și mare mi-a fost mirarea să văd mulți bătrâni în cârje, care abia mergeau, dar care se scufundau în apa rece ca gheața. (Nu știu pe cât de ”făcător de minuni” este, dar o schimbare spre bine tot vei simți. Un duș rece te trezește la viață, iar dacă mai crezi că te vei vindeca, efectul placebo e garantat.)

Fântâna din Cetatea Sorocii

Legenda spune că dacă arunci un bănuț în fântâna din curtea cetății și îți pui o dorință, ea se va îndeplini, de asemenea ai șanse să te mai întorci la cetate.

Havuzul de la Mănăstirea Curchi

Și aici turiștii obișnuiesc să arunce monede, pentru a le crește șansele să-și vadă dorințele îndeplinite.

”Crucea Dorinței” de la Orheiul Vechi 

Acest loc „magic” are mai multe legende. Una dintre ele spune că trebuie să faci 3 cercuri în jurul crucii, cu picioarele goale. Dacă vrei ca dorința ta să se îndeplinească mai repede :D, este indicat să te rotești în ghenunchi. Altă legendă spune că este necesar să pui mâna pe Cruce, să închizi ochii și să-ți pui o dorință. Poți să arunci și monede (spre bucuria copiilor din Butuceni) dacă vrei să crești șansele de îndeplinire. Am văzut nu o singură dată cum oamenii se rotesc în jurul crucii.

Cupa lui Dionis din orașul subteran Cricova  

Bine, orașul subteran de la Cricova este de la sine un loc magic :D, iacă că au și ei o cupă magică, care îndeplinește dorințe. Zeul Dionis tine în mână o cupă, iar legenda spune că dacă o umpli cu bănuți, dorința ta are mari șanse de realizare.

 

Izvorul Frumuseții și Tinereții de la Orheiul Vechi 

Am aflat legenda acestui izvor magic de la Doamna Angela Turbceac, profesoara mea de istorie. Se spune că dacă te speli pe față cu apa acestui izvor, vei rămâne mereu tânără și frumoasă, iar dacă bei apă de aici, îți vei găsi ursitul sau ursita și te vei căsători.

Am descoperit până acum doar 7 locuri magice din Moldova. Dacă mai cunoașteți și altele, lăsați un comentariu pe blog și vom completa lista împreună.

E dreptul fiecăruia să creadă în magie sau nu 😉 .

Apropo, cine și unde și-a pus dorințe 😉 ?

Orice conținut de pe acest blog poate fi preluat doar cu acordul autorului.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *