30 de locuri de vizitat în Soroca (guest post)
Pe Ludmila Talmazan am descoperit-o recent pe facebook și am început s-o urmăresc cu interes și admirație. Ea este o soroceancă îndrăgostită de locurile natale, pasionată de fotografie, care a decis să ne transmită și nouă valorile patrimoniului cultural și istoric al ținutului Soroca. Am văzut la ea multe poze frumoase și istorii interesante din Soroca și am invitat-o să ne facă o excursie virtuală, pe care am transformat-o într-un guest post pe blog.
Mai jos găsiți 30 de locuri de vizitat în Soroca, expuse în ordinea unui traseu turistic, recomandat de Ludmila Talmazan, o profesoară pasionată de fotografie prin care promovează orașul în care locuiește:
- La marginea municipiului Soroca se află Schitul Rupestru Monastic „Bechir” (sec. VII-IX) cu peștera călugărului sihastru amplasată într-un defileu calcaros înconjurat de pădure. Rezervația naturală ”Râpa Bechirov Iar” se întinde pe 46 ha, declarată monument al naturii. De aici puteți începe vizita în municipiului sau în zonele naturii, spre bazele de odihnă de pe malul Nistrului.
- Lumânarea Recunoștinței (2004), monument ridicat pe stâncă, deasupra bătrânului Nistru, una dintre cele mai importante zidiri din istoria contemporană a R. Moldova. 600 de trepte ridicate până la ea sunt obositoare, dar răsplătite cu vederi spectaculoase la înălțime. ”Aici te simți ca o pasăre în zbor”, spunea Maria Bieșu.
- ”Muzeul lui Cazacu”, mai puțin cunoscut de către turiști, dar foarte interesant. Se află lângă piața agricolă, pe strada Independenței 41/4, fără titlu oficial și cu o colecție impresionantă de obiecte rare din toate perioadele istorice, adunate din zona Sorocii. Aici se păstrează obiecte de luptă de pe vremea romanilor până în perioada războaielor mondiale, obiecte casnice, icoane vechi și chiar un dinte de mamut găsit într-o carieră de nisip din raionul Soroca.
- Biserica din lemn ”Sfinții Martiri Brâncoveni” (2012) din parcul ”Ion Creangă”– un centru religios și cultural unic în Republica Moldova. A fost ridicată de meşteri iscusiţi din Maramureş. Construcţia are o înălţime de 25 de metri. Interiorul bisericii este pictat în stil bizantin chiar de preotul paroh Sorin Huluţă.
- Fostul sediu al spitalului militar, construit în anii 1846-1848, în care se află ”Serviciul de Arhivă”, pe str. Independenței, este cea mai veche clădire din Soroca care s-a păstrat până în prezent. În timpurile sovietice, aici s-a aflat sediul NKVD-ului. Peste drum, se află grădinița ”Prichindel” fondată tocmai în 1944 într-o clădire istorică.
- Teatrul ”Veniamin Apostol” și Biblioteca ”Basarabia” de pe strada M. Eminescu colț cu str. Independenței, instituții culturale aflate în același edificiu construit în 1934 pentru Casa Corpului Didactic, unde se aduna elita orașului interbelic. La teatru găsiți pliante, hărți și cărți turistice cu Soroca, alcătuite de poetul Petre Popa, care vă pot ghida peste tot în oraș. Recomand cu toată inima spectacolele excelente ale studioului ”Cortina”, care activează aici de mai mulți ani. În apropiere, pe str. Alexandru cel Bun activează un alt centru cultural – Biblioteca Sadoveanu.
- Conacul Teohari (înc. sec XX) se află pe strada Munteniei 19, mai sus de Școala de Arte și Biblioteca ”Steliana Grama” situate în clădirea fostului hotel urban (sf. Sec. XIX). În preajmă – Cinematograful Dacia (1962), cândva cel mai popular loc de agrement, azi – edificiu în distrugere.
- Colegiul ”Mihai Eminescu” Aici sunt două dintre cele mai frumoase edificii arhitecturale istorice de importanță națională ale municipiului, fostul liceu de fete “Domniţa Ruxanda” (1903-1916) şi liceul de băieţi “Alexandru Xenopol” (1936). În apropiere – Aleea Clasicilor din parcul ”Mihai Eminescu” și ruinele fostei clădiri a Zemstvei Soroca (1876) situate la începutul străzii ”Mihai Eminescu”, cândva pietonală.
- Traseul turistic prin pădurea dealului Sorocii începe lângă ruinele Zemstvei, se ridică pe cărare până sus unde există o poiană cu vederi spectaculoase asupra întregului oraș și poate continua până la pădurea de conifere. Cărarea coboară spre oraș pe lângă ruinele unei vechi fântâni, menționate în Enciclopedia României, unde cândva a existat o mănăstire construită în 1606 și ajunge la stadionul orășenesc.
- Muzeul de Istorie și Etnografie Soroca fondat în 1907, situat la colțul străzilor Independenței și Mihail Kogălniceanu. Pe lângă vasta colecție de obiecte istorice, aici se poate vizita sala de expoziții de artă contemporană. Merită atenție clădirea avocatului Joseph Bezalevich Gendler, construită în 1931 și reprezentată pe cele mai numeroase cărți poștale cu Soroca. În apropierea muzeului, pe malul Nistrului, puteți vizita complexul de clădiri ale spitalului județean, edificii istorice construite în 1893.
- Școala de Arte pentru copii ”Eugeniu Coca” – una dintre cele mai vechi din țară, fondată în 1944, situată pe str. Alexandru cel Bun.
- ”Sufletul Pietrei” – sculpturi în piatră, opere realizate în 2004 de către 10 sculptori din România, R. Moldova și Ucraina, situate în parcul central ”Grigore Vieru”.
- Monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Piața Libertății din Soroca. Primăria. De asemenea, în centrul municipiului, în apropierea Nistrului, se ridică Palatul de Cultură construit timp de 12 ani, unde activează mai multe colective artistice. În apropierea palatului se află complexul memorial înălțat în respectul sorocenilor care și-au apărat plaiul natal cu prețul vieții.
- Colegiul de Arte ”Nicolae Botgros”, cu care se mândresc sorocenii, fondat în 1940. Prin apropiere există mai multe clădiri istorice, cum ar fi fosta Poștă centrală.
- Cheiul Nistrului, stradă pietonală, destinată inclusiv ciclismului, întinsă pe o distanță de 4,6 km pe malul Nistrului. Pe la mijlocul cheiului se află ”Popasul Îngerilor”, lângă o zonă de agrement cu piscină și băuturi răcoritoate. În preajmă, pe strada V. Alecsandri, 1, se află un edificiu istoric – clădirea fostului Pichet de Grăniceri (1937).
- O plimbare prin debarcader. Cu doar 5 lei și un pașaport de călătorie în buzunar, se poate trece Nistrul, pe podul plutitor, pentru o scurtă escapadă pe celălalt mal, în satul ucrainean Țechinovca.
- Piața centrală este atractivă pentru a cunoaște târgul zonei, oamenii, pentru picturile murale de o frumusețe autentică ale pictorului sorocean Alexis. Le mai găsiți pe pereții de interior ai Autogării Soroca, a hotelului ”Nistru”etc.
- Centrul de cultură evreiască. Sinagoga din Soroca, construită la sfârşitul secolului XIX – înc. sec. XX, pe Gavriil Bănulescu-Bodoni,16.
- ”La Han” este cea mai veche clădire cu două nivele din oraș, aflată la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Decebal. Datează de la sfârșitul sec. al XIX-lea. Aici cândva se opreau pentru un popas carele târgoveților.
- Cizmăria ”Vâgovschi”, aflată vizavi de Han, este una interesantă ca aspect și spațiu, situată într-una din clădirile istorice, de peste 100 de ani vechime. Pe sub aceste case s-au găsit beciuri lungi care legau mahalale. Și acum se pot vedea unele dintre ele, cu acordul proprietarilor.
- Catedrala Episcopală ”Adormirea Maicii Domnului” (1840-1842) este un monument de arhitectură neoclasică, de categorie naţională, aflată în centrul municipiului.
- Hotarul târgului medieval Soroca, pe podul râului Racovăț construit în 1895, aflat pe str. Ștefan cel Mare, mai jos de catedrală. De aici puteți face o excursie prin Bujărăuca. Recomand traseul pe str. Racovăț până pe pisc, de unde se vede o panoramă frumoasă spre centrul orașului și dealul țiganilor.
- Biserica ”Sfântul Dumitru” din cartierul Bujărăuca, monument de arhitectura ecleziastică autohtonă cu elemente de factură barocă și ale clasicismului rus, ctitorită în anii 1814-1827 de către proprietarul Nicolae Cerchez. Asemenea proiectare originală este unică în zona dată.
- Cartierul Soroca Nouă – unul dintre cele mai tinere și active cartiere din municipiu.
- Cartierul rromilor din Dealul Sorocii. Urcând spre el, veți fi întâmpinați de casele rromilor, fiecare cu forma ei, inspirate din mai multe stiluri: chinezesc, roman, indian, clasic etc.. Rromii sunt deschiși spre comunicare, interesanți sub aspectul culturii lor și primitori.
- Urcând pe strada Decebal spre culmea dealului veți vedea Vila Aleinikov construită în 1912 de către președintele Zemstvei județului Soroca, Aleinikov, cel mai mare proprietar din regiune, mareșal al nobilimii. Un ansamblu gospodăresc de tip vilă, cu mai multe terase, grădini, bazin de apă cu havuz. Spre regret, în prezent, aici se află sediul unui spital de boli pulmonare, unde nu sunt recomandate vizitele ocazionale, dar puteți urca în partea de sus a grădinii, unde se întinde zidul vechi de piatră și se poate de admirat o panoramă frumoasă a orașului medieval.
- Colegiul Tehnic Agricol din Soroca, instituție fondată la 5 februarie 1907, cu o istorie bogată, care a pregătit de-a lungul anilor peste 15000 de specialiști, se află într-un ansamblu arhitectural de o valoare națională, la intersecția străzilor Calea Bălțului și Vasile Stroescu. Aruncați o privire de-a lungul străzii Calea Bălțului – una dintre cele mai vechi căi de comunicare care duceau spre Bălți și Iași. Vasile Trofăilă menționează în ”Orașul Soroca” că pe aici au trecut oștirile ruse și țarul Petru I, în 1711, spre Iași.
- Biserica „Sf. Teodor Stratilat” (1914), cunoscută ca biserica lui Aleinikov, la comanda căruia a fost construită. Monument unic în R. Moldova. Nu veți vedea una la fel în țară. Ca spațiu ecleziastic, monumentul reia elemente clare de Art Deco, filtrate de reprezentanții modernismului rus, aproape de negăsit la alte monumente din acest areal.
- Râul Nistru, unde se poate de odihnit pe una dintre cele două plaje amenajate. Scăldatul nu este recomandat, în schimb vă puteți bronza, puteți pescui și face plimbări de-a lungul malului.
- Cetatea Medievală Soroca (sec. XV) – cel mai vizitat obiectiv turistic din Republica Moldova, despre care găsiți informații peste tot în cărți și pe internet. Recomand să nu vă reduceți vizita doar la o plimbare pe aici. Solicitați relatările unui ghid. Este mult mai interesant să privești locurile din cetate ascultând istoria lor, despre luptele care s-au dus aici și cum se descurcau oștenii, despre domnitorii și prinții care au venit pe aici, Dimitrie Cantemir și alți oameni ai vremii. Tot aici, parcul ”Petru Rareș” și chioșcurile cu suvenire, de unde să nu uitați a achiziționa un obiect de artă în amintirea călătoriei la Soroca.
Locurile enumerate mai sus se pot completa cu altele la fel de importante. O singură zi, nu este de ajuns pentru a descoperi întreg orașul. În ajutorul turiștilor, dar și pentru citadinii locului, ar fi binevenite plăcuțe cu informații pe edificiile istorice, ghiduri accesibile și indicatoare stradale cu menționarea celor mai importante direcții spre locurile de vizitat. Pentru a primi o satisfacție deplină, recomand să organizați vizite în timpul unor activități artistice organizate periodic aici, deoarece Soroca este unul dintre centrele culturale din țară.
Evenimente culturale la Soroca (în 2018):
- 1-10 martie – Festivalul național ”Mărțișor”;
- 25-27 martie – Festivalul de Teatru ”Rampa Nistreană”;
- 1 aprilie – Festivalul epigramiștilor ”O cetate nu-i pe roate”;
- 10 aprilie – Festivalul-concurs de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” cu organizarea expoziţiei meşterilor populari, de ouă încondeiate, icoane. Ediţia a XXIII-a în 2018;
- 17 mai – Noaptea Muzeelor;
- Mai-iunie, o dată la doi ani – Festivalul-concurs naţional „Fanfara Argintie”
- 26 iunie – Ziua Naţională a Portului Popular. Expoziție a meșterilor populari în Parcul ”Ion și Doina Aldea Teodorovici”;
- Iunie – Universitatea Populară de Vară ”Constantin Stere”;
- Iunie – Festivalul-concurs televizat al interpreților de folclor ”Trandafir de pe Cetate”;
- Sărbătoarea Naţională „Limba noastră”- spectacol de muzică şi poezie, expoziţia meşterilor populari;
- 8 septembrie – Festivalul etniilor „Unitate prin diversitate”, Ediţia a XVIII-a în 2018;
- Noiembrie – Festivalul-concurs naţional de romanţă românească „Anastasia Briciuc”, ediţia a V-a în 2018;
- Septembrie – Festivalul Naţional al Mărului.;
- Festivalul obiceiurilor şi datinilor de iarnă „V-am ura, v-am tot ura” din cadrul ”Iarmarocului de Crăciun” desfășurat tradițional în Piața Libertății.
Mai multe informații despre evenimentele culturale organizate la Soroca, inclusiv serviciile turistice, zonele de agrement, de cazare, numerele de telefoane ale meșterilor populari etc., sunt relatate pe pagina oficială a Consiliului Raional Soroca, în categoria ”Cultură și turism”:
Pentru a urmări toate activitățile organizate pe parcursul, precum și impresii lăsate de vizitatori, recomand să accesați postările grupului ”Evenimente Soroca” de pe facebook și pagina de fotografie pe care o administrez ”Soroca-Oraș-Legendă”, unde postez imagini din oraș, inclusiv de la evenimentele de aici pe care le vizitez. Vedeți aici hartă turistică întocmită de pictorul mural Alexis, într-un proiect al Corpului Păcii.
Descoperiți Soroca, târgul medieval, veniți la evenimentele organizate aici, comunicați cu băștinașii și nu uitați să continuați călătoria pe traseul rustic în satele vestite din Ținutul Sorocii, cu mănăstiri seculare, cu monumente ale naturii și meșteri populari.
Text și poze: Ludmila Talmazan
Pe mine m-a impresionat numărul mare de școli și colegii, dar și arhitectura bisericilor din Soroca. Voi reveni cu mare drag acolo.