10 curiozități despre Vinăria Brănești
La Vinăria Brănești, care se află în raionul Orhei, am ajuns abia în această vară (da, știu, rușine să-mi fie ). Până a ajunge în pivniţele de la Brăneşti, credeam că nimic nu poate să mă mai surprindă în Moldova, în materie de turism, dar ce am descoperit acolo, a depășit toate așteptările mele. Este o locaţie cu totul diferită de ce mai avem noi în Moldova şi merită a fi vizitată de fiecare dintre noi.
După mai multe drumuri la Vinăria Brăneşti şi după discuţiile cu oamenii de acolo am descoperit mai multe curiozităţi care merită a fi împărţite cu toată lumea.
1. Este proprietatea privată a familiei Dulgher. Vasile Dulgher conduce întreprinderea din 1986. Atât fiica Corina, cât și nepoțica Gaby, se implică activ în dezvoltarea afacerii.
2. Vinăria Brănești deține al treilea beci subteran din Moldova (după Mileştii Mici şi Cricova, care sunt în proprietatea statului), cu o suprafață de 75 h.a. și cu lungimea galeriilor de peste 70 km. Adâncimea maximă fiind de 60 metri. La început, era doar beci de păstrare a vinului, ca mai apoi să fie construită şi secţia de producere şi ambalare a vinului.
3. Vinăria Brănești este orientată spre export, iar până în 2006, piața principală de desfacere era Federația Rusă. În acea perioadă fabrica lucra la capacitatea sa maximă, produceau peste 22 milioane de sticle cu vin pe an. Din păcate, vinăria a avut de suferit mari pierderi în urma embargoului impus de ruşi.
4. Doar la Brănești mai găsiți vinuri de colecție ca Madera din 1986, Marsala din 1989, Lidia, Isabela, Aligote, Fraga, Muscat Ottonel, Roșu de Brănești, spumante, etc. (Vinurile pot fi cumpărate doar de la vinărie.)
5. În urma embargoului, au fost nevoiți să caute noi piețe de desfacere, așa au ajuns în China. Vinăria Brănești are magazin specializat în China, magazinul și marca pentru chinezi este MOVA (așa cum chinezilor nu le plac cuvintele lungi, au prescurtat „Moldova” şi au ajuns la Mova).
6. Amplasarea geografică a favorizat dezvoltarea turismului vinicol. Aflându-se la 20 de kilometri de orașul Orhei, la 50 de kilometri Chișinău și în imediata apropiere de Orheiul Vechi (la doar 5 km), în marginea satului Brănești. Poate fi vizitată în drum spre Orheiul Vechi sau la întoarcerea de la cel mai vizitat obiectiv turistic din Moldova.
7. În septembrie 2016, și-a deschis ușile pentru vizitatori, Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești, unde se construiește primul hotel subteran din Moldova. Complexul a fost construit în cea mai veche mină de calcar din zonă, care ar avea peste 400 ani vechime (nu există date exacte despre originea acestei mine, dar cert este că satele din jur au fost construite cu piatră din această mină, de unde se extrăgea piatra manual), se află la 600 metri de vinărie și nu este conectat prin galerii subterane cu alte mine din zonă.
8. În interiorul „peșterii” nu este conexiune la telecomunicații. Este un loc ideal pentru relaxare, unde poți evada de zgomotul și rutina zilnică, iar telefonul îl foloseşti doar pentru poze. (Locație potrivită pentru cei ca mine , dependenți de internet).
9. Pe lângă hotelul subteran, care va fi gata în curând, Complexul turistic „Epoca de piatră” al Vinăriei Brănești va impresiona prin construcția Zonei Wine Spa, unde vor fi amplasate căzi speciale cu vin, pentru răsfăţul turiştilor. O altă curiozitate este construcția unei săli pentru spectacole, concerte, recitaluri de poezii și alte evenimente culturale.
10. Nu doar vin deosebit se produce la Vinăria Brănești, dar se îmbuteliază și apă minerală naturală, sub brandul Poaiana Brănești. Apa este extrasă dintr-un bazin subteran, în apropiere de Orheiul Vechi şi este bogată în magneziu.
Vasile Dulgher, Madera, Marsala, Aligote, Isabela, Mova, „Epoca de piatră”, hotel subteran, Wine Spa, mină de calcar, Orheiul Vechi, Poiana Brănești sunt doar câteva cuvinte cheie ale acestei atracții turistice mai puţin cunoscute printre turişti, dar cu un mare potențial.
Data viitoare când mai mergeți la Orheiul Vechi, faceți-vă o rezervare și mergeți să vizitați Vinăria Brănești, sunt sigură că veți rămâne impresionați de ce veți vedea, dar și de ce veți degusta acolo.
Pentru detalii și rezervări sunați la +37369164445 sau scrieți un mesaj pe pagina lor de facebook.