Impresii de la Târgul de oportunități de studii pentru absolvenții gimnaziilor (guest post)

By  |  0 Comments

 Vă invit să aflați cum a fost la Târgul de oportunități de studii pentru absolvenții gimnaziilor, organizat în Orhei. Articol scris integral de către Andrei Frățescu, membru al echipei de organizare a evenimentului.

Știți, nimic nu este întâmplător. Nu e întâmplător că m-am născut în sat la mine, și nici cine e persoana care m-a născut, nu este întâmplător unde m-am dus să învăț și cum învăț.

Nu este întâmplător ce aleg să fac, în ce echipă decid să fiu și nu e întâmplător ceea ce fac pentru societate și lucrurile bune care mi le doresc. 

Mereu ai de ales. Unde să fii, cu cine să fii, ce să oferi. În spatele la orice stă întotdeauna un gând, o energie, un efort, o dorință de a schimba ceva.

În fața la orice stă o ezitare, o îndoială , mai multe frici: o să îmi iasă? Trebuie?

E mult mai simplu când nu ești singur. E mai ușor să lași orice dubii și să acționezi atunci când ești parte dintr-o echipă.

Eu sunt mândru de echipa mea. Eu am ales ca această echipă să fie și ea mândră de mine. Pentru că împreună e mai ușor, pentru că împreună e mai simplu, pentru că împreună e altfel.

Și toată această introducere este pentru a vă împărtăși bucuria de la una din activitățile Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei. 

De unde a venit ideea?

Anual, Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei (CRT Orhei) identifică necesitățile tinerilor  prin metode calitative și cantitative. După analiza datelor cercetării, am constatat că orientarea vocațională este o problemă des întâlnită în rândul tinerilor, în special în rândul elevilor din gimnaziu.

Departamentul „Proiecte” din cadrul Consiliului, a venit cu o idee care răspunde direct la necesitatea elevilor de a fi orientați vocațional – organizarea și desfășurarea „Târgului de oportunități de studii pentru absolvenții gimnaziilor”. Aici ne-am gândit la acei tineri care au acces mai puțin la informație, la cei ce nu știu să o recepționeze corect, elevii claselor a VIII-a și a IX-a, deoarece la acest capitol ei sunt cei mai vulnerabili.

  Târgul de oportunități de studii pentru absolvenții gimnaziilor a avut loc la data de 17 martie 2018 la care au participat tineri cu vârsta cuprinsă între 14-16 ani.

Se știe că ideile bune au susținere. Și noi am găsit-o. Partenerii, cei care ne-au fost alături sunt: Centrul de Tineret Orhei, ne-a ghidat pe tot parcursul pregătirilor cu sfaturi bune și suport acolo unde am avut nevoie. Ne-a ghidat în tot ceea ce facem.

Serviciul Tineret și Sport Orhei ne-a acordat susținere financiară pentru organizarea acestui eveniment.

Direcția Generală Educație ne-a ajutat cu informarea tinerilor și punerea la dispoziție a transportului pentru deplasarea  elevilor din sate la eveniment.

Centrul Raional de Cultură “Andrei Suruceanu” Orhei  a găzduit acest eveniment.

Și nu în ultimul rând, instituțiile receptive ce au dorit să informeze tinerii și să îi ajute în orientarea vocațională: Colegiul de Medicină Veterinară și Economie Agrară din Brătușeni, Colegiul Politehnic din municipiul Bălți, Colegiul de Arte ,,Nicolae Bodgros”din Soroca, Colegiul Tehnologic din Chișinău, Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, Colegiul Agroindustrial Rîșcani, Școala Profesională nr. 3 din municipiul Chișinău, Școala Profesională nr. 1 din municipiul Bălți, Școala Profesională din Telenești, Școala Profesională din Criuleni, Colegiul de Construcții din Hâncești, Centrul de excelență în Informatică din Chișinău, Colegiul Tehnic al UTM din Chișinău, Colegiul Cooperatist din Moldova, Colegiul de Medicină din Orhei, Școala Profesională din Orhei, Colegiul Vasile Lupu din Orhei, Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, Liceul Teoretic ,,Ion Luca Caragiale”, Liceul Teoretic ,,Mihail Lomonosov”, Liceul Teoretic ,,Alecu Russo”. 

Ce am făcut eu?

Eu m-am oferit să mă ocup de selectarea instituțiilor de învățământ din țară. Ulterior le-am separat pe domenii și anumite criterii precum: distanță și specialitățile mai puțin cunoscute de tineri.

În rezultat am selectat 21 de instituții de învățământ. Ne-am întrunit în ședințe de organizare și încet cu încet am realizat o idee minunată cu un scop și cu un impact foarte important pentru tineri. Ultima zi de pregătiri a fost plină de emoții și griji, deoarece am depus mult efort pentru a realiza acest eveniment, dar a meritat efortul depus. 

Ce am reușit NOI?

Sunt recunoscător partenerilor pentru susținerea și receptivitatea lor pe tot parcursul procesului de pregătire și desfășurare a Târgului. Am reușit să informăm circa 380 de elevi prezenți la eveniment despre ofertele educaționale.

Evenimentul a fost apreciat cu bine nu doar de elevi și parteneri, dar și de reprezentanții instituțiilor de învățământ și de părinții elevilor.

Eu mă simt satisfăcut de rezultatele primite, sunt mândru că am participat la informarea calitativă a  elevilor.

Acest târg m-a marcat și pot afirma că este un lucru important de a lua o decizie corectă privind alegerea profilului de studii. 

Acum 2 ani m-am confruntat și eu cu asemenea situație. Am ales, nu regret, dar ar fi fost mult mai ușor dacă aveam posibilitatea de a participa la un asemenea târg, puteam să comunic direct cu reprezentanții instituțiilor.

La toamnă vom număra bobocii. Și s-ar putea să repetăm această experiență. 

Experiență împărtășită de Andrei Frățescu, membru CRTO

mai multe poze de la eveniment găsiți aici.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *