Fondul pentru Tineri Orhei ne îndeamnă să-i susținem

By  |  0 Comments

Am fost invitată la o masă rotundă organizată de către membrii Fondului pentru Tineri Orhei, la care au participat cei mai activi oameni din comunitate, membrii ONG-urilor din Orhei, profesori, agenți economici, reprezentanți ai administrației publice locale, primari din raionul Orhei și Președintele Raionului Orhei, Tudor Golub.

fpt orhei consiliul raional

La masa rotundă organizată cu scopul consolidării societății întru susținerea inițiativelor tinerilor din raion a fost prezent și Steven Mantani, voluntar de la Corpul Pacii din Moldova, care a menționat că consideră acest proiect de importanță comunitară și a donat premiul obținut în cadrul „Festivalului Voluntarilor 2015” unde a fost desemnat ca fiind „Cel mai bun voluntar internațional”.    fpt orhei3

În cadrul evenimentului ne-a fost prezentat mecanismul de funcționare a Fondului pentru Tineri și impactul proiectelor implementate anterior. Am fost plăcut surprinsă de nivelul înalt de pregătire a tinerilor, care au făcut o prezentare de nota 10 și ne-au convins că merită să fie susținuți și promovați.

fpt orhei1

Ce este Fondul pentru Tineri (YouthBank)?

Conceptul YouthBank are la baza principiul că tinerii sunt valoroşi pentru prezent şi reprezintă resurse pentru viitor. Youth Bank are misiunea de a conjuga potenţialul, energia şi creativitatea tinerilor pentru  crearea oportunităţilor de dezvoltare şi progres a comunităţilor, societăţilor.

În ţările, care au economii emergente, precum este Republica Moldova generaţia tînără este cea care contează, se implică, schimbă, lansează iniţiative şi modelează viitorul.

YouthBank oferă tinerilor un cadru prielnic în care ei să împărtăşească idei, să lucreze împreună și să ia decizii privind comunitatea din care fac parte.

YouthBank Moldova, program coordonat de Fundaţia Est-Europeană, a  fost lansant în anul  2010 în oraşele Ialoveni, Cahul, Ungheni, urmînd în anul 2013 cu oraşele Soroca, Bălţi, Comrat şi localitatea Varniţa.

Astfel, pe parcursul a 4 ani, YouthBank s-a extins şi este prezent în anul 2014 în Ialoveni, Soroca, Bălţi, Cahul, Ştefan Vodă, Floreşti, Orhei, Varniţa.

Anual în Republica Moldova în medie 15 tineri din fiecare oraș în care este implementat programul YouthBank cu vârste între 16 și 22 ani, cunoscuți ca “liderii ai comunităţii”, promovează și administrează transparent un fond special destinat finanțării și implementării proiectelor de către tineri. Este un mecanism prin care sunt încurajate activităţile tinerilor legate de: filantropie, voluntariat, inițiativă civică și responsabilitate. 

fpt orhei2

Cum funcționează Fondul pentru Tineri?

„Micii bancheri” din Orhei organizează colectări de fonduri, caută sponsori și donatori, iar suma de bani adunată de ei, este apoi dublată. Proiectul este realizat de Agenția de Dezvoltare Rurală Centru cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei (Sida) și Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA”.

După ce va fi definitivat bugetul, se va deschide concursul de obținere a granturilor mici, la care pot participa toți tinerii cu o idei. În urma concursului vor fi selectate minim 10 proiecte care vor beneficia de finanțare din partea Fondului pentru Tineri. (Mai multe informații despre concursul de granturi veți afla de pe pagina de facebook a Fondului pentru Tineri din Orhei.)

Poți contribui și tu la formarea bugetului Fondului. Pentru mai multe detalii apelează la Mihaela Șerpi

Mai multe fotografii de la eveniment găsiți aici. Ca să fiți la curent cu activitățile Fondului pentru Tineri Orhei, urmăriți-le pagina de facebook.

Să susținem tinerii din Orhei împreună!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *