Despre Orhei la TVR (video)
În această toamnă echipa de filmare a emisiunii Descriptio Moldaviae de la TVR Iași (Raluca Eftenie, Adrian Butnaru și Sebastian Ivanovici) au cutreierat Moldova în lung și în lat pentru a descoperi cele mai frumoase locuri de vizitat, așa au ajuns și prin inima Moldovei.
Au vizitat mănăstirea Curchi, au fost pe podgoriile vinăriei de la Brănești și m-au rugat să le arăt ce este de vizitat prin Orhei.
De când am scris articolul despre capitala sufletului meu, am făcut mai multe ghidaje prin Orhei, dar să fiu ghid pentru o chipă de filamre, a fost o adevărată provocare pentru mine. De fiecare dată am emoții în fața camerei de filmat, dar de această dată a fost mai ușor decât îmi imaginam :). Raluca și echipa m-au ajutat să-mi depășesc emoțiile și zic că ne-a ieșit un reportaj frumos.
Emisiunea o puteți vedea aici.
Când vorbești de valorile istorice ale Orheiului, te gândești în primul rând la Vasile Lupu, la biserica „Sfântul Dumitru” ctitorită de marele domnitor, de monumentul său ce se află în centru orașului. E de datoria morală a fiecărui orheian să cunoască cine a fost Vasile Lupu.
Am ținut neapărat să ajungem și la biserica romano catolică, care e considerată „perla” orașului Orhei. Acolo l-am întâlnit pe părintele Vivian, parohul bisericii, care a venit tocmai din India pentru a-l sluji pe Dumnezeu, aici în Orhei (povestea sa merită un articol aparte pe blog).
Chiar dacă au avut puțin timp la dispoziție, am făcut o vizită fulger la Fabrica de conserve „Orhei-Vit”. Directorul fabricii, Simion Mudrea ne-a arătat cum se face cel mai bun suc de mere din Moldova și ne-a invitat la o degustare de suc.
Avem multe locuri frumoase care merită a fi vizitate, cum ar fi Cariera Ivanos, biserica „Sfântul Vasile de la Poiana Mărului” (biserica românească), cel mai mare cimitir evreiesc, muzeul, parcul „Ivanos” și altele, dar le-am lăsat pentru data viitoare.
În primul rând trebuie să cunoaștem istoria locurilor natale, să ținem cont de adevăratele valori și să nu uităm trecutul.
Dacă ai avea ocazia să fii ghid pentru o zi în Orhei, cu ce ai încerca să impresionezi vizitatorii? Scrie în comentarii ideile tale și promit să țin cont de ele.
Pingback: Premiată la „Gala premiilor AJTR” 2015 - Orheianca.eu