(În presă) Unica.md: Svetlana Matvievici „Mă prinde răsăritul butonând texte pentru blog sau schițe de proiecte”

By  |  0 Comments

Interviurile îmi oferă posibilitatea să compar cât de mult m-am schimbat de atunci și cum au evoluat activitățile mele.

Citiți mai jos un interviu acordat pentru Unica.md, în septembrie 2016.

Svetlana Matvievici este bloggerița care promovează Moldova turistică, partea frumoasă și pozitivă a țării în mediul online, care vrea să inspire oamenii să călătorească și distribuie informații pozitive pe rețelele de socializare. Află în câte proiecte e implicată, de ce și-a făcut un blog și pentru cine se trezește în fiecare dimineață!

separator

 

unicamd Unica.md Ce te-a motivat să-ți faci un blog?

Svetlana: Blogul a apărut din dorința de a face ceva mai mult în mediul online, decât statul pe internet și din setea de socializare. Încă din adolescență am fost implicată în tot felul de activități de voluntariat, mereu în căutarea noilor provocări. Iar după concediul de maternitate și primii 2 ani din viața copilului meu, (când am stat mai mult acasă), mi se făcuse dor de viața activă și plină de oportunități. Pe 23 mai 2014 am hotărât să-mi fac un blog apolitic, unde am început să scriu despre oamenii pozitivi, locurile frumoase și evenimentele interesante, atât din Moldova, cât și de peste hotare. Mi-am propus să promovez partea frumoasă a acestei țări, să inspir oamenii să călătorească și să descopere Moldova.

13466030_10154304115228928_6848034911960210367_n

unicamd Unica.md Blogul orheianca.eu este doar un hobby sau și o sursă de venit?

Svetlana La început era doar un hobby (chiar a fost un blog incognito ceva timp), treptat am înțeles că pot să fac mai mult, dar avem nevoie de libertate și mult timp liber. Am renunțat la jobul pe care îl aveam atunci și am devenit freelancer. Nu atât blogul, dar mai mult activitățile din jurul blogului îmi sunt sursa de venit. Fac Social Media Management, sunt inițiatoarea proiectelor #DescoperaMoldova și #VisitOrhei, prin care promovez destinațiile turistice pe rețelele din social media, organizez infotururi, offline-uri, plimbări fotografice și alte activități interesante. Nu pot să mă plâng că am de lucru, de-aș avea mai mult de 24 de ore, aș face și mai multe.

unicamd Unica.md Cum arată viața ta dincolo de blog?

Svetlana Am o viață normală: cu multe activități, multă socializare, atât în online, cât și în offline, puțin somn, multe călătorii, puțin sport (mi-și dori să-mi fac timp de mai mult sport), ceva shopping (am mult mai multe cărți cumpărate decât rochii și pantofi), gătit, ieșiri cu fetele și tot timpul liber acordat fetiței mele. Mă trezesc în fiecare dimineață… aproape în fiecare (zâmbește) cu energie pozitivă și cu dorința și de a trăi clipele la maximum. Comunic cu oamenii proactivi și pozitivi, nu-mi plac oamenii care își plâng de milă și nu fac nimic pentru a-și schimba prezentul. Am exclus din viața mea oamenii care îmi consumau energia și am făcut loc celor care mă inspiră.

unicamd Unica.md Ai  și un job permanent?

Svetlana De aproape 5 ani am un „job permanent” de care sunt foarte mândră, o cheamă Lia-Anastasia și are ochii ca ciocolata. (zâmbește) Am făcut un job din promovarea Moldovei ca destinație turistică, am reușit să vizitez până acum majoritatea obiectivelor turistice de la noi, începând cu muzee și terminând cu vinării. Cunosc multe „secrete” despre vinurile Moldovei și oamenii frumoși care inspiră, despre care scriu pe blog.

unicamd Unica.md Cum reușești să faci față tuturor activităților pe care le ai notate în agendă?

Svetlana Dacă e să vorbim despre program și time management, marele avantaj al activității mele este faptul că nu sunt legată de birou, de un program fix și sunt propriul meu șef. Nu contează unde mă aflu, important e să am telefonul sau laptopul la mine, acces la internet și liniște. Uneori stau cu nopțile asupra unor idei și pot să lucrez în pat, în timp ce familia mea doarme. Deseori m-a prins răsăritul butonând texte pentru blog sau schițe de proiecte.

14046021_1147762198596549_4968829249273802398_n

unicamd Unica.md Te văd promovând activ producătorii autohtoni. Cum a evoluat în ultimii ani, după părerea ta, tot ceea ce se produce acasă?

Svetlana Majoritatea produselor alimentare pe care le consum sunt autohtone. Susțin produsele de calitate, nu voi consuma ceva doar din motivul că  este făcut la noi, mai trebuie și calitatea să corespundă. Admir munca depusă de către USAID Moldova pentru susținerea Industriei Ușoare, a Vinului Moldovei și a dezvoltării turismului în țara noastră. Design-ul hainelor produse în Moldova a evoluat, au apărut mulți creatori tineri și talentați, care vin pe piață cu produse demne de apreciat, doar că prețul lor mă face să merg la shopping peste hotare, de unde îmi pot lua 3 rochii la prețul uneia „made in Moldova”.

Unica.md Ce părere ai despre tinerii care părăsesc țara, spunând că aici nu au un viitor?

Svetlana Nu sunt în drept să judec pe nimeni. Fiecare e responsabil de viitorul său, dacă nu și-au găsit un rost în viață aici, de ce nu l-ar căuta în altă parte. Acasă e acolo unde îți este familia și locul unde domnește liniștea sufletească. Am multe rude și prieteni plecați peste hotare, unii dintre ei sunt fericiți acolo, alții s-ar întoarce în Moldova, dacă ar avea posibilități de realizare.

13179110_10154217913533928_5973731999552959859_n

unicamd Unica.md Tu ai pleca din Moldova? De ce?

Svetlana Am cochetat cu ideea să mă mut la București, dar în momentul când trebuia să mă hotărăsc, am ales să rămân. Știu că mai pot face multe pentru țara mea, pentru orașul meu și pentru familia mea. Am rămas pentru a aduce o contribuție la dezvoltarea turismului în Moldova. Vreau că oamenii din țară să conștientizeze ce potențial turistic avem și împreună să-l valorificăm. Orice afacere deschisă în turism asigură câteva locuri de muncă și are un mare potențial de dezvoltare. Îmi doresc ca cei din mediul online să deprindă obiceiul de a vizita și promova Moldova. Ai descoperit ceva nou, o locație pe malul Nistrului, un meșter popular, ai aflat despre un eveniment interesant, distribuie pe net, vino cu informații calitative, care să inspire, că de prostie și incultură ne-am cam săturat. Îmi doresc ca oamenii să conștientizeze că în mediul online „ești ceea ce distribui” și să înțeleagă că toate postările noastre împreună, ne creează imaginea țării și bine ar fi să ajungem în presa internațională și cu știri pozitive.

unicamd Unica.md Cum ai vrea să se transforme blogul tău peste 3-5 ani?

Svetlana Nu m-am gândit la asta. (zâmbește) Scriu din pasiune și plăcere, când nu voi mai avea inspirație, cred că mă voi lăsa de scris. Ne vedem peste 3-5 ani și atunci vom afla în ce se va transforma blogul.

Ora la care te trezești… ora la care sună alarma sau ora când se trezește Lia-Anastasia.

Primul lucru pe care îl faci dimineață… îmi pup fetița.

Ritualul de frumusețe durează… foarte puțin.

De câte ori pe săptămână porți tocuri… mi-aș dori să fiu pe toc mai des, dar descoprind Moldova, pe dealuri și văi e mai comod în adidași.(zâmbește)

Piesa vestimentară preferată… rochiile și fustele câștigă tot mai mult teren la mine în dulap.

Parfumul preferat… îmi place parfumul lăcrămioarelor și a teiului înflorit

Ultima carte citită… acum am început 2 cărți, una pentru zi, alta pentru seară, „Dincolo de vârf” de Zig Ziglar și „Toți marketerii spun povești” de Seth Godin.

Mâncarea preferată… mă dau în vânt după steak-uri  și medalioane de vită gătite bine. Dacă să vorbim despre deserturi, cred că aș putea mânca cheesecake în fiecare zi. (zâmbește)

Actorul preferat… Gerard Butler

Idolul fashion… nu sunt o fashionistă și nu am idoli, îmbrac doar ce-mi place, nu ce-i la modă.

Destinația ideală… un mal de mare, un răsărit de soare, liniște și oamenii dragi alături.

Bloggerul preferat… am mai mulți bloggeri pe care îi urmăresc și admir, în special pe cei care călătoresc și au bloguri pozitive, nu există doar unul preferat.

Trei lucruri care te inspiră… zâmbetul fetei mele, oamenii „nebuni” cu sclipire în ochi, care fac lucruri frumoase și care schimbă lumea din jur, prin implicarea și atitudinea lor, apusurile și răsăriturile, prinse pe malul mării sau pe vârful muntelui.

Unica.md

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *