Cum să reacționezi la mesajele scam de pe facebook

By  |  0 Comments

Am avut azi parte de o „surpriză” mai puțin plăcută, atunci când am deschis facebookul. Pe lângă obișnuitele notificări primite zilnic, azi mi-a atras atenția una diferită, prin care mi se aducea la cunoștință că facebookul meu a fost accesat de pe alt dispozitiv, din altă localitate din Moldova. O altă notificare ciudată a fost un comentariu venit de la „Facebook” la o postare pe pagina blogului.

mesaj facebook 1

Recunosc, m-am panicat un pic și am dat click pe acest link, acolo mi se cereau datele personale, dar adresa dubioasă (safely-pages-israel.fulba.com)  m-a făcut să pun la îndoială credibilitatea acestui link și nu am introdus nimic.

masaj dubios facebook

Primul lucru pe care l-am făcut, a fost să-mi schimb parolele. Așa cum nu sunt o mare cunoscătoare a domeniului IT, am apelat la prietenii mei de pe facebook și ei mi-au liniștit :). Am hotărât să scriu și pe blog sfaturile primite de la ei, poate vă prind bine și vouă.

Ce trebuie să fac în așa situații? A mai primit cineva așa avertismente dubioase? Cum să-ți securizezi contul? 

Iată ce am aflat de la prietenii mei deștepți :):

Viorica Ataman si la mine este exact asa

Svetlana Matvievici mda… tot ți-a fost raportată pagina blogului? Că pe celelalte pagini totul e ok.

 
Viorica Ataman da, de 2 ori, inca am acces la pagina dar primesc mesaje
 

Svetlana Matvievici Am văzut că am primit același conținut, ți-au venit și mesaje în privat?

 
Viorica Ataman nu doar pe pagina si la fel prima oara am schimbat parola.

Daniela Montecore Nimeni nu a spart nimic, fiti atenti, eu un mesaj scam chipurile de la facebook cu un link pe care nu trebuie de intrat!

Denis Rosca Incearca sa declari parola pierduta si sa iti trimita in posta parola noua. Apoi o schimbi. 

Calin Stan Activeaza-ti dubla autentificare, cu SMS pe mobil. E sfanta!

Maxim Djamanov Oricine poate raporta orice pagină pe fb, probabil au facut de pe câteva conturi, pe urmă au trimis mesajul acesta tâmpit ca să îţi creeze impresia că ai probleme.
Principalul să nu dai click pe nici un link şi să îţi resetezi parolele şi la poşta electronică tot.

Grigorii Duca Nu fă nimic. Nu intra pe linkuri și nu introdu parole pe resurse dubioase.
Așa simplu, nu-ți intră nimeni în cont.

Marcel Filip seteaza e-mail si fcaebook-ul sa primesti notificari cind cnv se conecteaza pe telefon si tu alegi daca sa ii permiti sa intre.

Vali Rotaru Cea mai buna securitate este sa activezi dubla logare, adica prin SMS sau cod trimis pe aplicatia de la tel.

Alin G. Patru Svetlana!! Atentie, e un atac tip phishing! Nu muscati! Nu introduceti parole si users in pagina aceea!!!! Facebook nu raporteaza prin comentarii, apoi te retrimite la o pagina din…Israel!

Victoria Giorgiana Clar nu trebuie sa-ti lasi datele pe pagina asta.

Janna Grosu Asta este fishing sau nustiu cum corect se numeste au nvoie de trafic si fac asa gen de escrocherii.

Alex Walker Restabileste parola cu ajutorul telefonului. Cere una noua.

Diana Diana Deschizi pagina la Facebook corecta te loghezi si schimbi parola. Diana Diana Eu am pățit la PayPal așa, dar la timp mi-am dat seama si am mai schimbat-o odată. 

Sorin Rusi Nu da click…Pagina de facebook oficiala se incarca si te poti loga corespunzator? Ma gandsc sa nu fie o forma de fishing.

Petruș Lungu Ce văd eu în screenshotul Svetlanei asta e, un formular de colectat date de logare, pagina spre care direcționează e un fake și trebuie raportată.

Vadim Suveica Câteva recomandări simple:
1. Modifică cel puțin odată la 3 luni parolele;
2. Parolele trebuie să fie aboslut diferite;
3. Activează (unde este posibil) autentificare dublă cu confirmare prin mesaj sau email;
4. NU ACCESA orice link care îți nimerește în cale, prin diferite metode (e-mail, mesaje sau alte modalități), trimite un mesaj în plus și asigură-te că într-adevăr acesta trebuie accesat;
5. Folosește un un program atintivirus, atât în PC cât și pe telefon;
6. UpDatează softurile, browserele și programele pentru internet la ultimile standarte de securitate verificate oficial;
7. Ocolește la maxim rețele de Wi-Fi gratis și necunoscute, (inclusiv cele publice, din localuri, etc);
8. Pentru pagina de facebook a blogului, încearcă să găsești pe cineva de încredere (sau fă-ți un profil ascuns) și dă-i drepturi de admin la fel ca tine, în caz că află cineva parola să nu-ți poată șterge pagina;
9. NU CONECTA ÎN GENERAL INTERNETUL, TRĂIEȘTE-ȚI VIAȚA DIN PLIN ȘI FĂRĂ EL! :))
10. Etc, etc.
Mai multe sfaturi de la Vadim găsiți aici http://suveica.eu/tot-ce-trebuie-sa-stii-despre-o-parola-sigura/

Datorită prietenilor mei m-am liniștit :), am aflat lucruri noi, mi-am securizat conturile și am raportat/blocat acea pagină dubioasă care vroia să-mi colecteze datele.

În concluzie, nu credeți toate informațiile primite pe facebook sau e-mail, verificați veridicitatea lor. Nu introduceți datele personale pe pagini dubioase. Securizați-vă contul, schimbați parolele și creșteți nivelul de securitate. Când nu știți ce să faceți, google it sau întrebați-vă prietenii.

*scam – înșelătorie

*phishing – reprezintă o formă de activitate infracțională care constă în obținerea unor date confidențiale, cum ar fi date de acces pentru aplicații de tip bancar, aplicații de comerț electronic (ca eBay sau PayPal) sau informații referitoare la carduri de credit, folosind tehnici de manipulare a datelor identității unei persoane sau a unei instituții. (sursa)

 

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *