Impresii de la Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei

By  |  0 Comments

În perioada 23-26 noiembrie, la Orhei a avut loc primul eveniment de film național din Republica Moldova: „Zilele filmului moldovenesc la Orhei”.

Zilele filmului moldovenesc la Orhei

Cinefilii din întreaga țară au fost prezenți la Gala de Deschidere a evenimentului, împreună cu cineaștii consacrați din țară, printre care Valeriu Jereghi, președintele Centrului Național de Cinematografie și Valentina Iusuphodjaev, producătorul filmului „Afacerea Est” – unul dintre filmele proiectate în prima zi a acestui eveniment.

În cadrul Zilelor Filmului Moldovenesc la Orhei, au fost proiectate 29 de producții autohtone care încă nu au fost văzute de publicul larg din țară.

În urma proiecțiilor, publicul a avut ocazia să participe la o sesiune de întrebări și răspunsuri cu cineaștii prezenți în sală și să cunoască procesul de lucru și de creație a unui film autohton, direct de la creatorii lor.

Așa cum nu am putut fi prezentă la acest frumos eveniment, am rugat-o pe Alexandra Pantalon, una dintre voluntarele festivalului, să ne spună cu ce impresii a rămas după eveniment și cum a fost să fii voluntar la Zilele Filmului Moldovenesc la Orhei.

Alexandra Pantalon Sergiu Cumatrenco Jr.

”Să fiu voluntar la un asemenea eveniment a fost foarte foarte fain, dar şi destul de complicat pentru că a necesitat responsabilitate mare. Noi am avut responsabilitatea de a informa oamenii despre orele şi locul unde se desfăşurau filmele, să repartizăm buletine de vot „simpatia publicului” pentru a determina câştigătorul premiului mare, dar și alte activități de culise.

Timp de 4 zile, am muncit cot la cot cu un grup format din aproximativ 15 voluntari, în frunte cu cei mai frumoşi şi bravi organizatori.

Mi-a plăcut foarte mult filmul „Afacerea Est” care a fost şi desemnat cu premiul mare pentru simpatia publicului. Unul dintre organizatorii principali şi omul care m-a fascinat din primele ore fost Sergiu Cumatrenco. De la el am deprins să merg ferm spre succes şi să fiu om simplu indiferent de rangul pe care îl deţii, să respecţi oamenii din jur şi vei fi respectat.

Mi-a plăcut tot festivalul, au fost 4 zile nemaipomenite unde mi-am făcut prieteni noi şi am cunoscut oameni de succes care m-au inspirat să devin şi eu ca ei.” a spus Alexandra.

Mult succes organizatorilor, vă așteptăm cu noi idei la Orhei!

Organizatori: „Asociația Consumatorilor de Artă”, YOUBESC CREATIVE INSTITUTE și Consiliul Raional Orhei.

Parteneri financiari: Ambasada SUA în Republica Moldova și Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.

Parteneri: Servicul Tineret și Sport din cadrul Consiliului Raional Orhei;  Secția Cultură din cadrul Consiliului Raional Orhei; Centrul de Tineret Orhei; Moldcell; IN AGENCY; Sheperd Company, Uniunea Cineaștilor din Moldova; Media Show Group, AQA, Moldova Film.

Parteneri media: Orheianca.eu; Radio Orhei; Opinia Liberă; Realitatea.md; Canal Regional; Deschide.md; Zugo; Diez; Agora; Ziarul de Gardă; Unimedia; Locals; Ea.md.

Zilelor Filmului Moldovenesc la Orhei sunt recomandate de KinoPOP –  prima emisiune despre industria cinematografică din Moldova. 

sursa foto

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *