18 aprilie – Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice
Începând cu 1983, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), a instituit ziua de 18 aprilie drept – Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor Istorice.
În fiecare an organizaţia de specialitate de pe lângă UNESCO – Consiliul internaţional al monumentelor şi siturilor (ICOMOS) propune un generic pentru Ziua Internaţională a Monumentelor.
În 2017 tema aleasă este „Patrimoniul Cultural și Turismul Durabil”. Alegerea temei a fost făcută în contextul declarării anului 2017 de către Organizația Națiunilor Unite drept An Internațional al Turismului Durabil pentru Dezvoltare, precum și în conformitate cu Agenda -2030 pentru Dezvoltare Durabilă și a obiectivelor de dezvoltare durabilă.
Conform datelor oferite de Registrul Monumentelor Republicii Moldova, avem 5682 de monumente ocrotite de stat. Din păcate, majoritatea dintre ele se află într-o stare deplorabilă.
În raionul Orhei avem 68 de monumente protejate de stat, incluse în registrul monumentelor.
Ion Ştefanita, directorul Agenţiei de Inspectare a Monumetelor din Republica Moldova,menţiona în prezentarea sa de la Tedx, că avem 788 biserici, 129 conace, 4086 monumente de categorie naţională. În ultimii 10 ani, au dispărut peste 80 de monumente arhitecturale de valoare naţională, peste 25 de biserici de lemn au rămas doar în arhive, iar această listă poate continua.
Fiecare dintre noi este responsabil de păstrarea, protejarea, valorificarea şi promovarea monumentelor din patrimoniul ţării.
Haideţi să le descoperim şi promovăm împreună! Vă provoc la #MonumentChallenge 😉
Postaţi în comentarii sau direct la voi pe wall, poze cu monumentele (biserici, conace, clădiri vechi, muzee, etc.) voastre preferate din Moldova, cu hashtagurile #DescoperaMoldova şi #MonumentChallenge.
Pingback: Calendar al datelor remarcabile şi comemorabile internaţionale si naţionale – Fii informat la Biblioteca Publică de Drept