MIMI – boier, castel, istorie, vin

By  |  0 Comments

A doua destinaţie din Drumul Vinului, a fost fabrica de vinuri „MIMI”, din satul Bulboaca. Ne-a întâlnit o doamnă foarte drăguţă şi pozitivă, era Cristina Frolov, femeia – director, care inspiră şi produce vinurile „MIMI”.

Cristina Frolov, foto: Dumitru Brînzan

Aveam atâtea întrebări şi abia aşteptam să aflu de ce „mimi”. Cristina ne povestea şi răspundea cu multă pasiune şi cu sclipire în ochi la toate întrebările noastre. N-am mai văzut până acum o femeie ca ea, atât de pasionată, îndrăgostită şi dedicată vinului şi vinificaţiei.

Boierul

Aflaţi că MIMI vine de la numele boierului Constatin Alexandru Mimi, care a fost ultimul guvernator al Basarabiei. (L-am google-it, în speranţa că voi găsi mai multă informaţie despre personalitatea lui, dar n-am găsit tot ce căutam.) S-a născut în anul 1868 şi a decedat în 1935, pe lângă un mare vinificator, a fost şi un om politic, care s-a înţeles bine, atât cu regimul rus, cât şi cu cel român. A fost cel care a adus soiul „Aligote” în Moldova, a telefonizat judeţul Tighina, a construit şcoli şi biserici. Cristina ne-a povestit că oamenii din sat (părinţii şi buneii lor), care au lucrat la fabrică pe timpul boierului, spuneau că „boierul lucra de rând cu lumea şi plătea la timp”.

M-a impresionat istoria lui şi m-a curpins un regret enorm că nu ne cunoaştem personalităţile neamului.

În conacul boierului se simte un aer aristocratic, nobil, din altă epocă. Familia Frolov şi-a pus un scos măreţ, vor să restaureze castelul Mimi, să amenajeze o grădină frumoasă şi să-l facă un punct de atracţie pentru turişti. Speră ca până la vara viitoare să fie gata. (Ştiu deja unde se vor juca cele mai frumoase nunţi :)).

Am făcut o poză în faţa castelului în reconstrucţie, cu gândul că voi face alta, exact în acest loc, când va fi gata.

foto: Victoria Nonii

O altă poză, de la balconul castelului, făcută cu acelaşi scop. Să intraţi peste un an la mine pe blog şi veţi vedea cum va arăta grădina şi curtea din spatele meu.

Istoric
Fabrica de vin a fost fondată în anul 1893. În perioada sovietică, a fost cea mai mare fabrică de pe teritoriul ţării. În anii 80 la „Moldvinprom” Bulboaca (aşa se numea pe atunci) lucrau peste 1500 de oameni. Au fost cei mai mari exportatori de vin, aveau chiar şi o cale ferată proprie, vinul pleca în URSS, direct din fabrică.

Am fost în toate beciurile, am văzut cisterne de peste 50 de tone, atât vechi, din timpul soviectic, cât şi noi din inox, fabricate în Moldova, baricuri din Franţa şi utilaj de ultimă generaţie.

Degustare

Vinurile care au fost degustate

După o excursie impresionantă, am ajuns şi la etapa mult aşteptată. Cristina ne-a învăţat cum se deschide şi se ţine corect o sticlă cu vin (ea a promis că va face un tutorial pentru fanii de pe facebook, aşteptăm ;)).

Am degustat 7 tipuri de vin: Fetească, Chardonney, Merlot, Roşu de Bulboaca, Cabernet Sauvignon, Ice Wine şi Rose de Bulboaca, care a devenit preferatul meu.
La fabrica Mimi se simte parfumul aristocratic al boierului, umbra perioadei sovietice şi soarele plin de speranţă, al viitorului.
Acţiunea e organizată si finanţată de Proiectul USAID CEED II, în colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).Urmăriţi-ne pe facebook: Redescoperă Moldova Hashtag-uri: #olegendavie #wineofmoldova

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *