#VisitOrhei – Biserica Romano-Catolică din Orhei

By  |  0 Comments
La întrebarea: ”Ce merită a fi vizitat în Orhei?” mereu vin cu răspunsul: Biserica Romano-Catolică „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei.  Acest monument de arhitectură de importanță națională, numit și „perla Orheiului” este mândria orașului și locul unde ești primit mereu cu brațele deschise.
După mai multe vizite la biserică, discuții cu preotul și enoriașii bisericii, la insistența cititorilor, am pus pe „foaie” povestea acestui obiectiv turistic de o mare importanță pentru localitate.

Istoric

Comunitatea catolică din Orhei s-a constituit la începutul sec. XIX și inițial exista în componența parohiei de la Chișinău. În 1895 în oraşul Orhei locuiau 125 de catolici, aceștia participau la Sfânta Liturghie în Chișinău sau la Rîbnița, majoritatea erau lituanieni, polonezi și nemți. În 1904 comunitatea catolică i s-a adresat lui Serghei D. Urusov, guvernatorul Basarabiei (1903–1904), cu rugămintea de a permite construirea unei biserici romano-catolice.

Biserica romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Orhei în perioada interbelică

Îi datorăm existența acestei frumoase biserici doamnei Cezarina Doliwa-Dobrowolski, cea care a fost ctitora de bază a edificiului de cult. Este interesant faptul că soțul doamnei (un militar rus în rezervă) era ortodox și a ctitorit biserica ortodoxă din satul Brăviceni, unde și a fost înmormântat, iar doamna Cezarina a fost o catolică de origine lituaniană, înmormântată în cripta bisericii romano-catolice ”Adormirea Maicii Domnului” din Orhei. Descendenții acestora stabiliți în Elveția și Canada au vizitat de mai multe ori bisericile ctitorite de rudele lor. 

Biserica romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Orhei, Cezarina Dobrovolska

Lucrările la biserica romano-catolică din Orhei au început în 1911 și au fost finalizate în 1914. Lăcaşul de cult a fost construit în stil neogotic, specific țărilor din nord-vestul Europei.

În perioada celui de-al doilea război mondial, mai exact în timpul operațiunii Iași-Chișinău, clădirea bisericii a avut de suferit, iar 1946 a fost închisă de către sovietici, fiind transformată în sală de sport, iar după anii 90 a fost utilizată în calitate de depozit pentru Moldtelecom.

Biserica romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Orhei, după război

 Renașterea din ruine a bisericii romano-catolice din Orhei

Biserica Romano-Catolică din Orhei a fost salvată de către părintele Klaus Kniffki, care în 1998 i-a îndemnat pe enoriaşi să renască comunitatea catolică din Orhei. În 2001, după retrocedarea bisericii comunităţii catolice din Orhei, Episcopia Romano-Catolică de Chişinău a început restaurarea clădirii. Biserica a fost construită din piatră, din carierele din raionul Orhei. Este înfrumusețată cu frescă, vitralii și flori. La 15 august 2008, de sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, a fost sfinţită biserica nou restaurată.

Biserica romano-catolica Adormirea Maicii Domnului din Orhei, reconstructie

Părintele Vivian Furtado

La 15 iunie 2014, paroh al comunităţii a fost numit părintele Vivian Furtado, de origine indiană, născut la 20 decembrie 1972 în localitatea Udupi, Karnataka din sudul Indiei. Vivian Furtado s-a născut într-o familie catolică, are trei frați și două surori, una din ele fiind călugăriță. Este călugăr misionar în Congregația Cuvîntului Divin. Cunoaște limbile română, engleză, italiană, rusă și cinci dialecte indiene. A învățat limba română în orașul Roman, România. Din 2003 este în misiune în Republica Moldova. A slujit la parohia catolică de la Stăuceni.

Părintele Vivian Furtado, Biserica romano-catolică din Orhei, Foto: Cristina Lozan

Părintele Vivian se implică activ în viața comunitații (este activ și pe facebook) și are mereu o vorbă bună pentru toți cei care îi calcă pragul bisericii. Face slujbe în fiecare zi, iar duminica vin mai mulți credincioși (oficiază Sfânta Liturghie în limbile română și rusă). Pe teritoriul bisericii activează un Centru de zi pentru circa 25 de copii, cu un program de luni până vineri, de la ora 12.00 până la ora 14.00, unde elevii își pregătesc temele pentru acasă și se implică în diferite activități.

Părintele Vivian Furtado, Biserica romano-catolică din Orhei, Foto: Cristina Lozan

Este important să cunoaștem istoria locurilor de unde venim și să transmitem mai departe valorile spirituale. Pentru mine, această biserică este un obiectiv turistic de importanță internațională și merită a fi promovată ca atare.

Biserica romano-catolica din Orhei, vara 2016 Foto: Alexandru Panis

Când sunteți prin apropiere, intrați în biserica Romano-Catolică din Orhei și ascultați istoria acestei „păsări phoenix” care a renăscut din propriile ruine și iată astăzi este „perla Orheiului” .

Biserica romano-catolică din Orhei, toamna 2017

Biserica romano-catolică din Orhei, toamna 2017

Program: iarna: 9.00 – 16.00, vara: 9.00 – 17.00.

Adresa: Orhei, str. Vasile Mahu 117

Pagina de facebook: aici

sursa foto: Agenția de Inspectare și Restaurare a Monumentelor din Republica Moldova 

Articol scris în cadrul descoperirilor #VisitOrhei. Citiți, apreciați, comentați și distribuiți mai departe.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *