Sighişoara – oraşul din poveşti

By  |  0 Comments

La sfârşitul anului 2015 am avut parte de o mică escapadă în Sighişoara şi Braşov. Citisem şi auzisem atâtea lucruri frumoase despre Sighişoara, că abia aşteptam să descopăr şi eu acest oraş rupt din poveşti.

Orașul a fost construit de către coloniștii sași în secolul XII-lea pe malul Tarnavei Mari, Sighișoara este printre puținele cetăți medievale încă locuite, iar în 1999 a fost inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Cazare

Am ajuns noaptea şi am urcat direct în cetate să căutăm cazare. Am stat la Pensiunea „Pivnița lui Teo” cu doar 120 roni camera dublă. Dacă ajungeți pe acolo, să știți că la ei se respectă cu strictețe un ritual de primire a oaspeților :D. Nu am reușit să intrăm bine pe poartă, că am și fost invitați în pivniță, la un păhăruț de pălincă. (Eu nu beau decât vin, dar aici n-am avut cum să refuz gazda primitoare și am gustat din pălinca de prune). Sighișoara oferă multe locuri de cazare, atât în cetate, cât și în afara ei, la prețuri rezonabile.

pivnita lui teo pensiunea pivnita lui teo

Masă

Am mers să ne bem cafeaua prin oraș și am hotărât să căutăm o terasă, era așa de cald și frumos afară, ar fi fost păcat să nu fi profitat de așa vreme (era totuși sfârșit de decembrie 🙂 ). Cafea bună am găsit la restaurantul Concordia, unde am mâncat și niște clătite delicioase.

orheianca sighisoara

Locuri de vizitat

Sighișoara e un muzeu în aer liber, fiecare casă, turn, stradă își poartă povestea sa, cu miros medieval. Cu un strop de imaginație călătorești ușor printre secole. Nu am avut mult timp la dispoziție pentru a vizita obiectivele turistice, dar le-am lăsat pe data viitoare.

Casa lui Vlad Dracul

Restaurantul este situat în imediata vecinătate a Turnului cu Ceas. Se spune că aici s-ar fi născut şi ar fi copilărit renumitul fiu al lui Vlad Dracul şi anume Vlad Ţepes-Dracula.

Puţini ştiu însă, că tatălui său îi datorează numele de Dracula. Numele de Dracul l-a primit Vlad, voievodul cel bătrân, după cum este cunoscut în documente, deoarece în anul 1431 la Nurnberg a fost investit de împăratul Sigismund de Luxemburg în ordinul Dragonului, de aici, de la latinescu draco (dragon) a derivat Dracul.

 Apelativul Drăculea în documentele slavone şi Dracula în cele latine, a fost aplicat lui Vlad Ţepeş deoarece în limba slavonă sufixul „-lea” arată filiaţia. (exemplu: Rădulea este fiul lui Radu). sursa  

casa lui vlad dracul

Turnul cu Ceas

Este simbolul Sighișoarei, a fost inițial un turn de poartă cu maximum doua niveluri. În forma actuală măsoară 64 m înălțime și este o prismă dreptunghiulară cu ziduri masive, cu patru niveluri, un balcon și un acoperiș în stil baroc realizat în 1677 de trei meșteri străini. Cele patru turnulețe de la baza acoperișului semnifică autonomia judiciară a orașului.
Pana în 1556, la primul etaj a fost sediul primăriei orașului. În anul 1894 Turnul cu Ceas a fost supus unei restaurări generale, s-au așezat țigle smălțuite pe acoperiș, iar pe fata dinspre orașul de jos s-au pictat cele doua embleme și inscripția care amintește momentele cele mai importante ale monumentului. Din 1898 turnul a fost transformat în muzeu și poate fi vizitat. (sursa)
Victor Bogdan Gheorghita

Sighișoara este orașul turnurilor, pe lângă cel mai înalt și important turn, căutați și Turnurile Fierarilor, Cizmarilor, Croitorilor, Cojocarilor, Măcelarilor, Cositorarilor, Aurarilor. 

Străduțele înguste, cu casele viu colorate, te rup de realitate și te duc pe aripile imaginației, unde trecutul întâlnește prezentul.

Victor Bogdan Gheorghita

Scara școlarilor (Scara acoperită)

Este cea mai originală construcție din Transilvania și reprezintă calea de acces la școala și biserica din deal. A fost construită în 1660 -1662, a avut inițial 300 de trepte, în 1842 a fost modificată și a rămas cu 178 de trepte. În forma actuală este o construcție cu fundație de piatră, pereți de lemn și acoperiș de șindrilă. A fost acoperită pentru protejarea copiilor, care ridică aceste trepte zilnic (până în prezent), în drum spre școală. 
Victor Bogdan Gheorghita

Dacă mergeți la Brașov sau Sibiu, treceți și prin orașul din povești, pentru că merită ;). Voi reveni în Sighișoara cu prima ocazie și nu singură, dar cu fetița mea de mână. Escapadele, cât de scurte n-ar fi ele, îți încarcă bateriile cu energie pozitivă și îți creează amintiri de neuitat.

Victor Bogdan Gheorghita

Mulțumirile pentru companie, ghidaj și poze, merg către Victor Bogdan Gheorghiță.

Ca bonus 🙂 vă invit să urmăriți un videoclip al Alionei Moon, filmat pe străzile Sighișoarei.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *