Rodica Caimac – modestă, timidă și cu scopuri bine definite

By  |  0 Comments

Știți deja (dacă nu știți, aflați acum 🙂 ) că în raionul Orhei avem cei mai activi voluntari din Moldova. Drept dovadă sunt numeroasele premii și titluri câștigate de orheienii noștri. De această dată vă propun s-o descoperiți pe Rodica Caimac, care este președintele la Consiliul Raional al Tinerilor din Orhei, Mentee la DARE2Change , activează la Reţeaua Naţională a Consiliilor Locale ale Tinerilor din Moldova, este membră Viața la Pozitiv la Centrul de Tineret Orhei – Viaţa la Pozitiv, lider Regional la Y-PEER Moldova , voluntară la Centru de Tineret Orhei. , studentă la Colegiul ”Vasile Lupu” din Orhei.

Cine este Rodica Caimac? (cum te vezi tu?)

Rodica este o persoană modestă, uneori chiar timidă, dar cu scopuri bine alese și muncește pentru realizarea lor. 

De cât timp faci voluntariat și cum ai ajuns la Centrul de Tineret Orhei?
Fac voluntariat din anul 2011, atunci am fost aleasă să mă implic în monitorizarea respectării drepturilor copiilor, proiecte ghidate de Centrul de Informare și Documentare privind Drepturile Copilului. Eram la un atelier, moderat de Iosif Moldovanu la Centrul de Tineret Orhei și discutam despre dreptul la participare și atunci am bătut la ușa biroului coordonatoarelor și am întrebat:„ S-a format echipa Consiliului Raional al Tinerilor din Orhei?”- Da, aceasta este Consiliul (mi-a arătat ziarul în care era scris despre Consiliu. Mai târziu am primit un telefon și am fost invitată să fac voluntariat la Centru, apoi reprezentanta localității mele a plecat la studii și eu am rămas să o înlocuiesc.

Care consideri că este cea mai mare realizare a ta de până acum? Enumeră lista de premii primite, știu că sunt multe :).

  • Nominalizată consecutiv 5 ediții la Festivalul Voluntarilor din raionul Orhei, categoria Voluntarul Anului. 
  • Premiul Național de Tineret, categoria Activism Civic 
  • Festivalul Voluntarilor (național), categoria Voluntarul Anului (locul 2)
  • The International Children’s Peace Prize 2016
  • Cea mai bună idee de proiect social cu ideea de incluziune socială a tinerilor cu deficienţe mentale din Orhei şi deprinderea abilităţilor de socializare – Programul DARE2Change. 

Cea mai mare realizare este că am fost implicată în grupul de copii care a raportat Raportul Alternativ al Copiilor, Comitetului ONU privind Drepturile Copilului. Încă din 2011, când am început să monitorizez drepturile copilului mi-am pus ca scop să ajung în fața Comitetului și asta mi-a reușit în luna februarie, 2017.  

În calitatea ta de președinte al Consiliului Raional al Tinerilor, ce poți să spui despre problemele cu care se confruntă tinerii și care ar fi soluțiile? 
O problemă a tinerilor este ca nu știu cum să-și formuleze problemele lor, le menționează pe ale adulților. De aceea Consiliul Raional al Tinerilor în procesul de identificare a problemelor tinerilor folosește mai multe metode pentru a identifica calitativ problemele. Consiliu a practicat focus grupuri, care sunt calitative și ajuta tinerii să-și expună corect problemele/necesitățile. 

Care este cel mai mare vis al Rodicăi? Unde vrei să ajungi și ce vrei să faci?

Cel mai mare vis al meu este să lucrez la Comitetul ONU privind Drepturile Copilului, vreau să fiu membră al Comitetului și să analizez ce spun copii despre respectarea drepturilor lor și ce fac Autoritățile ca ele sa fie respectate. De asemenea să transmit recomandări Statelor care au ratificat Convenția ONU privind Drepturile Copilului.

Ce vrei să faci după absolvirea Colegiului?

După absolvire vreau să-mi continui studiile în domeniul social, să mă implic la scrierea și realizarea proiectelor în cadrul ONG-urilor. 

Ce pasiuni ai, înafară de voluntariat?
Alte pasiuni nu am, mama din copilărie a încercat să le descopere (asta este o poveste lungă?) cred că  voluntariatul rămâne marea mea pasiune. 

Care este locul tău preferat din Orhei?
Locul meu preferat este Centrul de Tineret Orhei, anume acolo mă încarc cu energie pozitivă, acolo mă descopăr și mă autodepășesc, acolo sunt oamenii mei, oameni dragi sufletului. 

Ce mesaj ai vrea să transmiți tinerilor din generația ta?
Dragi tineri, ieșiți din zona de confort, găsiți tinerii care împărtășesc aceleași idei, puneți-vă scopuri și obiective comune și acționați ÎMPREUNĂ. 

Rodica Caimac și Mihaela Șerpi

Rodica Caimac are un CV de invidiat, o experiență de ținut cont, aspirații mari și un viitor cu multe oportunități. Țineți minte acest nume, vom auzi multe vești bune despre Rodica!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *