Orheieni, avem parc! (Acum ce facem cu el?)

By  |  0 Comments

Am urmărit cu mare atenție cum au decurs lucrările de reparație și reamenajare a parcului Ivanos din centrul Orheiului. Cu o zi înainte de a începe reconstrucția am fost pe acolo și am făcut câteva fotografii pentru acest articol, nici nu bănuiam ce urma să se întâmple.

a10

În mai puțin de o lună, cam vreo 40-50 de muncitori au făcut tot posibilul să se încadreze în termenii stabiliți.

 • Au pus plitkă teracotă pe scări, mi-au spus că e din cea care nu alunecă (să vedem cum va fi iarna pe acolo).
 • Au „îmbrăcat” pereții cu piatră.
 • Au reparat cascada, care nu a fost pornită de ani buni.
 • Au construit rampa pentru cărucioare (până acum nu era deloc).
 • Au instalat stâlpi pe alee.
 • Au instalat bănci noi.
 • Au schimbat pavajul din partea de sus a parcului.
 • Au instalat un teren de joacă.
 • Au asfaltat toată porțiunea de jos a parcului (acolo unde e scena, care tot, apropo, a fost renovată).
 • Bazinul din parc a fost de asemenea renovat și umplut cu apă.
 • Nu a fost tăiat niciun copac.
 • Au fost instalate coșuri pentru gunoi.

b1

b5

 

b10

 

b13

 

b15

Acum avem parc, e nou, proaspăt renovat, iluminat, dar oare suntem noi în stare să-l păstrăm curat? Asta e întrebarea cea mai importantă! 

Aseară m-am dus în parc să fac câteva fotografii de noapte. (asta ați văzut-o pe pagina mea de facebook). Din parc veneau 2 domnișoare și un băiat, toți 3 fumau, el termină țigara și o aruncă jos, în fața mea. Eu l-am rugat frumos să ia țigara și s-o arunce la gunoi. A urmat următorul dialog, care m-a lăsat mască:

-Da’ și, eu îs unicu care aruncă țigările pe jos, ca mine sunt o mie! Tu și, nu arunci gunoi pe jos?

– Anume din cauza ta și a celor „o mie” ca tine, orașul e murdar și va fi curat doar atunci când te vei învăța să păstrezi curățenia.

Fetele au început să râdă, ele încă nu terminase țigările. Băiatul a luat mucul de țigară, l-a aruncat la gunoi, dar tot comenta. La discuție au asistat și câțiva băieți mai mari, care au continuat să le țină morală celor „educați”, noi am coborât în parc. Când ne-am întors, ei tot se certau, iar când am trecut pe lângă ei cu mașina, băiatul ce credeți că a făcut? A aruncat iar țigara în stradă.  Nu le-am făcut poze și nici nu i-am filmat, dar data viitoare o voi face.

Haideți să ne învățăm a prețui ceea ce se face în oraș, că se face pentru toată lumea. De la noi se cere doar să respectăm munca oamenilor și să păstrăm orașul curat.

Acest parc va rezista, atât cât îl vom păstra noi! Iar cei „o mie ca mine” trebuie educați, dacă nu înțeleg cu binișorul să li se pună amenzi pentru aruncarea gunoiului în spațiile publice. Eu le voi face observație în continuare și le voi arăta unde e coșul de gunoi, îi voi filma și îi voi face „eroii” internetului, până nu se vor învăța minte.

e17

Pe 27 august parcul va fi deschis oficial pe muzica celor de la Zdob și Zdub.

Cu siguranță, parcul arată mult mai bine decât a fost înainte, dar se vor găsi și din cei care vor spune că nu-i frumos, că nu le place, că nu-i bine așa, că trebuia altfel, așa e firea moldovanului, să critice și să comenteze tot. E și firesc să nu le placă la toată lumea, noi sunteți diferiți și toți subiectivi. Important să-l păstrăm!

Pentru cei care nu am fost niciodată în Orhei, vă invit să ne faceți o vizită.

e7

P.S: Mie îmi place cel mai mult cum arată aleea, cu pavajul în formă de curcubeu, în culorile orașului (alb, galben, roșu și verde), cu gazon, floricele și teren de joacă. Scările aș vrea să le colorăm. La plitka  teracota de pe scări aș avea obiecții, dar dacă așa au decis cei de sus, așa s-a făcut. Să dea domnul să țină.

 

 

 

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *