Mihai Cecan – „Vespa Man” de Moldova

By  |  0 Comments

Pe Mihai Cecan l-am cunoscut personal în toamna lui 2016, când se pregătea de marea sa „nebunie” pe două roţi. Atunci am avut ocazia să simt pe propria piele cum e să mergi cu o Vespa. Adrenalina, vântul şi sentimentul de libertate mi-au trezit interesul şi curiozitatea faţă de pasiunea lui Mihai.

mihai cecan svetlana matvievici

Am stat la poveşti şi am aflat de unde vine pasiunea sa pentru 2 roţi. Vă invit să-i descoperiţi povestea ;).

Cine este Mihai Cecan?

E un tânăr om de afaceri din Moldova, îndrăgostit de libertate, pasionat de motorete (în special de Vespe), cu planuri şi ambiţii mari, care vrea să promoveze cultura mersului pe două roţi şi să le ofere turiştilor o nouă metodă de a descoperi Moldova.

Povestea sa pe două roți începe de pe la 4 ani, în curtea unei case din Chişinău, unde a urcat pentru prima oară pe bicicletă. Pe la 12 ani s-a mutat cu familia în Cricova, unde avea deja mai multe biciclete.  La acea vârstă îi plăcea să le dezasambleze, transformându-și curtea într-un adevărat atelier. Abia când era la facultate, şi-a cumpărat prima bicicletă MTB, cu care a început să descopere Moldova pe 2 roţi.

În 2006, a pornit în prima sa escapadă pe 2 roţi. (Cu o gaşcă de prieteni, au mers pe biciclete până la Iaşi, să bea o bere cu fraţii de peste Prut.)

În penultimul an de facultate şi-a deschis prima companie, una în domeniul IT, care este activitatea sa de bază şi până în prezent. Tot în timpul facultăţii a ințiat o altă afacere, inspirată de călătoriile sale pe 2 roți (Provelo – publicitate stradală, pe bicicletă).

În vara lui 2011 s-a mutat înapoi în Cricova și avea nevoie de un mijloc de trasport rapid – aşa au apărut primele două roţi cu motor în viaţa lui.

Mihai Cecan prima motocicleta

În vara anului 2013 şi-a cumpărat prima Vespa, o roşcată de la Cimişlia, cu care au fost de nedespărţit mai mult de un an. Pur şi simplu s-a îndrăgostit nebuneşte de motoare şi de atunci nu-și imaginează viaţa sa fără ele.

mihai cecan red vespa

Dintr-un simplu şofer de motor s-a transformat într-un adevărat colecţionar. În prezent, are 16 motorete şi 5 motociclete în colecţia personală, îi cunoaşte pe majoritatea proprietarilor de Vespa din Moldova (din datele lui, sunt vreo 30 de Vespe prin Moldova).

În 2014, a creat comunitatea Vespa Moldova, cu scopul de a promova un alt mod de a te deplasa prin oraş şi călători mult mai liber şi interesant.

În vara lui 2015 a făcut prima sa escapadă prin Moldova, a descoperit ţara, de la nord la sud, pe 2 roţi. Timp de o zi a mers 722 de km prin nordul Moldovei. Când l-am întrebat despre cea mai memorabilă experienţă din acea călătorie, mi-a povestit cum a fost trezit într-o dimineaţă de clinchetul clopotelor oilor care păşteau prin preajmă. Când a deschis ochii, a văzut deasupra capului o turmă de oi, care îi urau „Bună dimineaţa”.

Pe două roţi se pierde în orizont, se simte complet, liber şi fericit. Liber în trafic, liber să ajungă şi să se parcheze unde vrea. Vespa îţi uşurează viaţa şi îţi oferă senzaţii noi în fiecare zi. 

mihai cecan italia

Iarna este perioada cea mai grea pentru un motociclist, dar Mihai a vrut să amâne hibernarea şi a pornit într-o călătorie pe 2 roţi, prin Europa. După 7400 de kilometri parcurşi cu Vespa prin Italia, Grecia, Bulgaria şi România, s-a întors acasă cu un nou vis. Şi-a propus să organizeze tururi prin Moldova, pe Vespe şi motociclete cu ataş (Uraluri Sovietice).

mihai cecan calatoria europa

 

Mihai Cecan ne îndeamnă să lăsăm maşinile şi să urcăm pe 2 roţi, pentru a ne colora ziua, a ne încărca bateriile, dar şi pentru a degaja străzile de trafic. Cu Vespa te parchezi mult mai uşor, economiseşti combustibil (o Vespa consumă 3-4 litri de benzină la 100 km) , ajungi mai uşor unde ai nevoie, ai posibilitatea să simţi natura din jur (mirosul copacilor în floare, etc.), să admiri tot ce se întâmplă în jurul tău, iar sentimentul de libertate si adrenalină, îţi va transforma călătoria într-o amintire frumoasă.

mihai cecan roscata

Îşi doreşte ca noua sa afacere să prindă la public şi să ia amploare. Vrea să plimbe cât mai mulţi turişti pe 2 şi 3 roţi, transformându-le călătoria prin Moldova în una cu adevărat magică.

Îmi plac oamenii cu sclipire în ochi, pasiune în suflet şi vise măreţe, cu multă ambiţie şi perseverenţă, sunt sigură că îi va reuşi!

P.S: În timp ce scriam acest articol, am aflat că azi, pe 19 iunie, e marcată Ziua Internaţională a Motocicliştilor :D. Felicitări, dragi pasionaţi de motoare!

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *