Merg la TEDx Chișinău să mă „intersectez” cu tine

By  |  0 Comments

Pe 16 mai, comunitatea TEDxChisinau organizează, în Chișinău, un nou eveniment cu genericul TEDxChisinau: Crossroads. Prima mea „intersecție” cu un eveniment TEDx a fost acum 2 ani, când l-am asculat cu sufletul la gură pe Ion Sturza, Raed Arafat, Tony Hawks și Tudor Chirilă. În acest an sunt unul dintre bloggerii oficiali ai evenimentului.

tedxchisinau-crossroads-cover

Ce este TEDx?

TED (Technology Entertainment and Design) (Tehnologie Divertisment și Design) o platformă globală ce răspândește „ideile care merită promovate”, unde x – reprezindă un eveniment organizat independent.

Este vorba despre o conferință cu discursuri de 18 minute, sau mai putin, ce abordează  unele dintre cele mai inovative idei de pe planetă. Speakerii TEDx încearcă să raspundă cu inovație, spirit întreprinzător și optimism la cele mai dure întrebări ale umanității. De la nivel global până la cel local, TEDx a avut influență și impact în diverse domenii, de la politică, IT, medicină, psihologie, dezvoltare personală, educație și altele.

Speakeri

tedx-chisinau-crossroads-speakers

Igor Cobileanski este un regizor şi scenarist român din Moldova. După debutul său în calitate de actor, el a regizat mai multe documentare şi drame de scurt metraj, fiind premiat la numeroase festivaluri de film naţionale şi internaţionale, în timp ce lungmetrajul său „La limita de jos a cerului” (2013) a fost propus pentru Premiile Oscar, la categoria „Cel mai bun film străin”.

Iulia Kirniţki şi-a construit o carieră bogată, mai întâi în calitate de jurnalist, timp de 7 ani, apoi ca purtător de cuvânt în cadrul primei coaliţii civice din Moldova pentru stimularea alegerilor democratice. Mai târziu, ea a fost responsabilă de mass-media în cadrul Misiunii OSCE în Moldova, după care a deţinut funcţia de consilier politic la Ambasada Marii Britanii la Chișinău și a dezvoltat programe în cadrul NDI Moldova. Şi-a direcţionat toată experienţa spre a deveni trainer, iar visul ei, mai nou, este să lanseze un program de dezbateri pentru studenții din Republica Moldova.

Daniel Morar este Judecător la Curtea Constituțională a României, Ex-procuror Șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena. Cunoscut drept spaima corupților, în perioada mandatului său la DNA, în România au fost condamnați la închisoare nume importante din viața publică, printre care şi fostul premier Adrian Năstase. Morar a deferit justiției 30 de parlamentari, 9 miniştri, 25 de directori de instituții publice și 40 de șefi de companii naționale, majoritatea condamnați definitiv.

Ion Ștefăniță este directorul Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor și un promotor înverșunat al protecției monumentelor istorice din Moldova. Cu o experiență vastă în domeniul politicilor de protecție a patrimoniului, se implică activ în stoparea intervențiilor neautorizate asupra monumentelor din centrul istoric al Chișinăului.

Dr. V. Chandra-Mouli este expert în sănătate sexuală și reproductivă a adolescenților. Lucrează la Organizaţia Mondială a Sănătăţii în Geneva, din 1993. Cu o experienţă de 25 de ani în domeniu, el are drept scop generarea informaţiei şi aplicarea ei la nivel practic. Un aspect-cheie al cercetărilor sale este studierea modalităților eficiente de educație sexuală în variate contexte sociale, culturale și economice și utilizarea acestor constatări în consolidarea programelor de educație sexuală în țările cu venituri mici și medii, inclusiv Moldova.

Nata Albot este jurnalistă și producător media, fondatoarea asociaţiei de promovare a patrimoniului cultural şi artistic al Moldovei „Klumea” şi producătoarea festivalurilor „Ia Mania”, „Mai Dulce”, „Balul Brazilor de Crăciun”. Stabilită în Canada de aproape 2 ani, Nata continuă să promoveze şi să susţină tradiţiile autentice din Moldova în cadrul comunităţii moldovenilor din Quebec, prin intermediul asociaţiei sale „Koolture Tricolore”.

Hank Fortener este fondatorul AdoptTogether.org – primul site de crowdfunding din lume, destinat costurilor de adopţie, care a ajutat deja 1.000 de familii să adune peste 5 mln. dolari pentru acoperirea cheltuielilor de adopție. Hank este, de asemenea, fondatorul Zilei Mondiale a Adopţiei, destinată celebrării adopţiei în întreaga lume. Familia lui a adoptat 8 copii din 5 țări diferite și a susţinut alţi 36 de copii în timp ce el era copil.

Smári McCarthy este un dezvoltator independent de software și activist politic din Islanda. El activează pe domeniile descentralizării Internetului, creșterea participării civice și a gradului de auto-determinare. Smári este CTO la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), fost membru al echipei WikiLeaks, co-fondator al Partidului Piraţilor din Islanda. Este șef pe securitate la Mailpile, membru al Consiliului de Administrație al International Modern Media Institute, fiind implicat activ și alte domenii.

Ilya Klishin este redactor-șef al site-ului postului rusesc TV Rain (Дождь), editorialist la publicația Vedomosti și revista Snob. A colaborat cu Slon.ru, Openspace.ru, Diletant.ru și alte publicații rusești. Este fondatorul proiectului Epic-Hero, inclus ulterior în portalul W-O-S. Expert în social media și unul dintre organizatorii mitingului pentru alegeri corecte în anii 2011 – 2012. Absolvent MGIMO, specialist în Relații Internaționale.

Nicolaas de Zwager are peste două decenii de experiență în migrație și dezvoltare, interesul său primar fiind dezvoltarea unor abordări noi ale sectorului privat pentru a consolida legătura dintre migrație și dezvoltare. Este director fondator al „International Agency for Source Country Information” și coordonator de proiect al inițiativei NEXUS Moldova, care ajută moldovenii „să migreze inteligent, să se întoarcă mai buni”.

Ioan Dan Niculescu este una din persoanele cheie din spatele campaniei politice online din 2014 a Președintelui României, Klaus Iohannis, fiind cel care a stabilit comunicarea de brand. În urmă cu 12 ani a înființat Argo Media, una dintre cele mai cunoscute agenții de creație din zona Moldovei. În noiembrie 2014, după succesul campaniei lui Klaus Iohannis, alături de Vlad Ioan Tausance, cel cu care a facut echipă în campanie, a lansat agenția „People & People”. În prezent își împarte viața între mai multe proiecte și spații geografice, o bună parte din an trăind-o în Thailanda sau Mexic.

Pavel Braila este artist vizual, unul dintre cei mai importanți artiști contemporani din Moldova, participant a numeroase expoziții internaționale de artă și festivaluri de film, video, instalații, fotografii, performance-uri. Este autorul conceptului artistic „Shine the Light” al pavilionului Republicii Moldova la Expozitia Mondiala din Milano (2015). Lucrările lui Braila au fost incluse în expoziții de grup la muzee din Rotterdam, Londra, Chicago, Milano, Stockholm, Helsinki etc.

Program

La TEDxChisinau: Crossroads vei cunoaşte viziunile mai multor speakeri locali şi străini despre alegerile pe care trebuie să le facem ca să rezolvăm probleme actuale sau, cel puţin, să le facem faţă într-un mod cât mai eficient. Cum să iei decizii corecte când stai în faţa unei multitudini de alegeri? Ce să faci când eşti într-o intersecţie? Încotro s-o apuci? Pe toate le afli pe 16 mai.
program tedx

Ne așteaptă 9 ore de inspirație, 12 vorbitori, 3 performance-uri și 1 expoziție de inventică și afterparty.

Hashtagul de urmărit este #crossroadsmd, acolo vei găsi și toate postările din timpul evenimentului, inclusiv ale mele. Voi transmite live cele mai interesante mesaje ale vorbitorilor și voi încerca să te fac să simți vibrațiile evenimetului. Ne „intersectăm” pe pagina mea facebook și pe contul de instagram.

Și eu am ajuns la un moment dat într-o mare intersecție din viața mea și trebuia să fac o alegere. Nu a fost ușor, dar nu regret nici o secundă că am ales anume acest drum, iar una din deciziile bune de acum un an a fost crearea acestui blog ;). 

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *