(La radio) părere despre pașaportul biometric la Radio Europa Liberă

By  |  0 Comments

Un clasament internaţional realizat de compania elveţiană Henley&Partners constată că atractivitatea paşaportului biometric bordo, eliberat de autorităţile moldovene, a crescut „ca pe drojdii” în ultimii ani. Saltul cel mai impresionant, bineînţeles, a fost înregistrat în 2014, când Republica Moldova a obţinut un regim liberalizat de vize cu Uniunea Europeană. Atunci, ţara a reuşit să se plaseze pe locul 59. Astăzi, la patru ani distanţă, paşaportul de Moldova este pe locul 48, trecând de ecuatorul topului.

În ultimii an a crescut nu doar numărul cetăţenilor care călătoresc, dar şi al celor care ţin un blog de călătorie. În urmă cu aproape patru ani, Svetlana Matvievici a pus pe picioare blogul Orheianca.eu. La început şi-a propus să descopere Moldova, iar cu timpul a trecut de hotarele ţării. Astăzi consemnează fiecare ieşire în afară. Una din ultimele postări este dedicată călătoriei în ţara vecină, România. Împreună cu fiica sa de doar şase ani a parcurs cu maşina peste două mii de km. De altfel, Svetlana este încântată că fiica ei nu va mai trebui să stea în cozi interminabile pe la ambasade după vize:

„Datorită paşaportului biometric o pot lua cu mine absolut fără nicio problemă. Copiii din ziua de azi gândesc mult mai liber decât noi la vârsta lor, când nu ieşeam din ţară. Acum copilul meu zâmbeşte la vameşi, scoate singură paşaportul. Ea nu simte că hotarele sunt separate. Pentru ea tot globul este ca o ţară mare şi are alte viziuni asupra călătoriilor. Chiar să ştiţi că mă întreabă foarte des când şi unde mai plecăm. Deja am o responsabilitate faţă de ea ca să descopere lumea. Asta facem: muncim ca să călătorim.”

Întreaga emisiune o puteți asculta aici.

Apropo, e primul meu interviu oferit pe WhatsApp.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *