Impresii de la Vernisajul Vinului 2018 (de primăvară)

By  |  0 Comments

Am fost întrebată aseară de către cineva din presă a câta ediție este pentru mine acest Vernisaj și am zis 5, deși nu eram sigură :D. Cert este că prima mea participare la Vernisajul Vinului a fost tocmai în decembrie 2014, iar de atunci promovez și particip cu mare drag la fiecare ediție (când sunt disponibilă).

Vernisajul Vinului este un eveniment tradițional bianual și reprezintă o platformă unică de promovare și o rampă eficientă de lansare a produselor vinicole autohtone. În cadrul celei de-a XIV-a ediții au fost oferite spre degustare 250 de vinuri tinere și de colecție și au fost lansate zeci de vinuri noi. Oaspeții vor putea lua parte la degustări ghidate de somelieri profesioniști care au avut loc la standul Oficiului Național al Viei și Vinului.

De această dată a fost aleasă o altă locație și anume restaurantul „Casa Sărbătorii” (care e unul dintre cele mai spațioase din Moldova). Nu cunosc datele oficiale, dar după spațiul rămas liber, numărul participanților a fost la mic, față de edițiile precedente.

Peste o oră de stat în sală, îmi aminteam cu dor de terasa de la locația din primăvara trecută. Totuși, cred că Vernisajul Vinului de primăvară are nevoie și de spațiu în aer liber.

Mi-a plăcut foarte mult vizualul și decorul din acest an. Muzica a contribuit la atmosfera de sărbătoare, (doar că uneori contribuia prea tare :D). La fourchette a fost cam puțină mâncare, iar vedete serii au fost pesmeții, mulți pesmeți, prea mulți.

Oameni #WineFriendly 

Vernisajul vinului nu este doar despre licoarea lui Bahus, e spațiul unde vinificatorii și consumatorii se întâlnesc și se salută ciocnind din pahare, unde te vezi la ochi cu majoritatea oamenilor #winefriendly pe care îi urmărești în mediul online, unde întrebările principale sunt ”Ce ai în pahar?”, ”Ce ai mai descoperit nou?”, ”Ți-ai găsit vinul preferat?”.

Vernisajul Vinului este unul dintre puținele locuri din Moldova unde vezi atât de mulți oameni cu zâmbetul pe buze, care știu cum se ține paharul și cu ce „se bea” cultura vinului ;).

foto: Victoria Donțov

Vinurile serii 

După cum am declarat pe facebook, am mers mai întâi la Purcari, după Rose-ul din 2017. A fost cea mai „neastâmpărată” întâlnire :D. Vinul e proaspăt îmbuteliat și are nevoie de vreo 2-3 săptămâni de astâmpăr în sticlă. Voi reveni la el cu mare drag.

Descoperirea serii în materie de vinuri albe a fost Vinul Miresei de la UNICORN, un cupaj dintre Tămâioasă, Rkațiteli și Chardonnay (mulțumesc, Mihaela pentru recomandare 😉 ).

După cum știți că sunt o amatoare de Chardonnay, am colindat sala în lung și-n lat, în căutarea unui nou Chardonnay care să mă impresioneze. Urmând recomandările lui Petru Kiku, am ajuns la Dionisos Group, unde am fost surprinsă de Chardonnay-ul lor.

Dacă mă urmăriți încă din 2015, probabil țineți minte renumitul Rose de la Mezalimpe, iată că în acest an domnul Anatolii Iurco ne surprinde din nou cu un vin foarte bun!

 

Nu pot să trec cu vederea Chardonnay-ul de la Vinăria Hîncești, vinul pe care l-am descoperit chiar în beciul Conacului Manuc-Bei. Din păcate, vinul lor poate fi cumpărat doar direct de la vinărie, dar sperăm că vor ajunge pe rafturile vinotecilor cât mai curând.

Prietenii mi-au recomandat vinurile de la NOVAK, se pare că va trebui să ne dăm întâlnire în altă parte și să ne cunoaștem mai bine, la Vernisaj nu ne-am conectat emoțional.

Am reușit să degust două spumante, primul de la Chateau Vartely și celălalt de la Purcari, ambele foarte bune.

Surpriza de Chateau Vartely a fost Taraboste 2017, alb (mai multe detalii vă voi povesti într-un articol aparte).

Am încheiat marea degustare a serii Rose-ul Vinohora tot de la Purcari.

Din motive tehnice, nu am putut vota vinurile mele preferate (Unicorn și Mezalimple nu erau incluși în broșura evenimentului).

În acest an, publicul a ales cel mai bun vin alb – Pinot Grigio de Purcari.

Cel mai bun Rose – Rosé de Fautor Winery.

La această ediție mi-am asumat rolul de sfătuitoare 😀 pentru Victoria Donțov și Valeria Țurcanu, care au participat pentru prima oară la un Vernisaj al vinului (sper că nu și ultimul).

sursa: Ea.md

Timp de 3 ore am reușit să descopăr multe vinuri bune și cu siguranță mai am de descoperit Vinul Moldovei.

Vernisajul Vinului este organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV), în parteneriat cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Asociațiile producătorilor de produse vitivinicole cu IGP „Codru”, „Valul lui Traian”, „Ștefan Vodă”, „Divin” și cu susținerea partenerului strategic al evenimentului, Proiectul de Competitivitate din Moldova, finanțat de USAID și Guvernul Suediei.

Felicitări organizatorilor și participanților, așteptăm evenimentul din iarnă.

Găsiți pe Ea.md reportaj foto de la eveniment.

Impresiile lui Andrei Cibotaru, bloggerul de vin de la FineWine.md le puteți citi aici.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *