Impresii de la GoodWine: Bucharest Wine Fair 2018

By  |  1 Comment

După cum știți din acest articol, în weekendul din 23-25 noiembrie am participat la GoodWine: Bucharest Wine Fair.

La această ediție au fost prezenți un număr record de vinificatori din Republica Moldova, iar cel mai mare stand l-a avut Asociația Micilor Producători de Vinuri din Moldova, unde și-au expus vinurile 8 mici producători. Am reușit să vorbesc cu fiecare, să le aflu poveștile, dar și să le degust vinurile. Vedeți mai jos istoriile lor.

Noutățile micilor producători:

Vinurile de la ATU WINERY impresionează și cuceresc prin prospețime și savoare, dar și prin combinațiile îndrăznețe de soiuri. Mi-a atras atenția prin caracterul său sublim, vinul roșu, sec, roada anului 2017, un cupaj dintre Fetească Neagră, Cabernet și Merlot, îmbuteliat într-o ediție limitată.

Diana Moraru, somelier, fondatoare vinlavin.ro și reprezentantă ATU Winery în România, mi-a trezit interesul față de vinurile de la Atu Winery, vă îndemn și pe voi să descoperiți povestea îmbuteliată a acestei vinării.

Vinurile de la Atu Winery le puteți comanda online pe vinlavin.ro, cu livrare în toată România (livrare gratuită în București).

**

Ilie Gogu de la GOGU WINERY ne-a încântat cu noua sa creație RITON 2018 e un vin alb, sec, cu arome intense și aciditate echilibrată, potrivit pentru serile fierbinți de vară. 

Riton e un soi de selecție moldovenesc obținut la Institutul Național al Viei și Vinului, în perioada sovietică, prin încrucișarea între Risling de Rhin și Villard Blanc. După 4 ani de încercări și experimente, după ce a eliminat 7o% din roada acestui an (Ritonul este un soi care rodește foarte mult, poate ajunge și la 20 tone/ha) și a lăsat doar 30% de struguri să se coacă, Ilie a hotărât să se împartă cu rezultatul obținut. Ilie Gogu este unicul vinificator din Moldova care produce vin din soiul Riton, în acest an a îmbuteliat doar 1500 de sticle.

**

Ion Luca de la CARPE DIEM, WINE SHOP & BAR a venit pentru prima oară la GoodWine cu „gașca” sa din soiuri preponderent autohtone Femme Fatale și Bad Boys, Fetească Albă, Fetească Regală, Rară Neagră. Este primul vinificator care a cupajat Feteasca Regală cu Feteasca Albă, astfel a apărut pe piață Femme Fatale, unul dintre cele mai premiate vinuri de la Carpe Diem.

Deocamdată, vinurile de la Carpe Diem pot fi găsite în România doar la Cluj, sperăm ca în curând să-și găsească și un distribuitor pentru București. Până atunci apelați la prieteni să vă aducă vinuri de la Carpe Diem.

**

VINĂRIA DAC este reprezentantă în România de către Produse-Moldovensti.ro. La Expoziție am avut ocazia de degust noul vin Rară Neagră, roșu sec, roada anului 2016, dar și renumitul Dac Reserv 2014, un cupaj din Cabernet Sauvignon, Merlot și Saperavi maturat în barique de stejar.

Vinăria Dac este cea mai nordică vinărie din Republica Moldova. Denumirea sa se bazează pe legătura dintre amplasarea geografică a cramei ,,DAC” , în inima spațiului geto-dacic pe un teritoriu însorit și strategic, acolo unde Ștefan cel Mare hotărî să construiască o  cetate pe malul râului Nistru, la o distanță de aproximativ 20 km de orașul Soroca, în satul Racovăț. 

**

Dacă despre ceilalți vinificatori din asociație cunosc mai multe detalii, păi despre DOMENIILE PRIPA nu știam nimic până acum. Numele (după cum v-ați dat seama) vine de la vinificator, Andrei Pripa, cel care vrea să ne cucerească cu vinurile sale monosoi.

Prima ediție de vinuri expusă publicului: Rară Neagră, Fetească Neagră și Saperavi, anul roadei 2016, toate baricate 9 luni în butoaie fabricate în Moldova. Domeniile Pripa se află în microzona Purcari și au un mare potențial de cucerire a publicului pasionat de vinuri roșii. 

Pe mine m-a impresionat savoarea și aroma vinului Feteasca Neagră și abia aștept să-i pot găsi și în București.

 

**

Dan Prisăcaru de la MINIS TERRIOS WINES i-a adus la București pe deja faimoșii Roșu Împărat și Negru Împărat, două vinuri inspirate de caracterul personajelor din poveștile românești.

„Roșu Împărat” este un cupaj dintre Fetească Neagră, Rară Neagră, Cabernet, e un vis sec, elegant, arogant în arome, dar catifelat la straie, așa cum e personajul din poveste.

”Negru Împărat” este un vin mai puternic și mai corpolent, decât Roșu Împărat, este un cupaj 50%/50% Merlot și Cabernet, baricat 1 an. Ambele vinuri sunt premiate la concursurile internaționale de specialitate. 

Așa cum le place micilor producători să experimenteze, Dan are în plan să facă în acest an primul său Ice Wine. Are 3 ha de cabernet încă pe deal și speră să poată duce la bun sfârșit o nouă „nebunie” a vinăriei sale. 

**

 NOVAK WINERY este o vinărie relativ nouă pe piață, dar care te cucerește repede cu povestea vinului Alb de Onițcani, soi local creat la Institutul Național al Viei și Vinului în perioada sovietică, reanimat și valorificat din plin de către Andrei Novak, vinificatorul care s-a ambiționat să cucerească piața cu un vin unic. Plantațiile de vie se află în sudul Moldovei, în Zona cu Indicație Geografică ”Valul lui Traian”. Andrei mi-a povestit cu atâta pasiune despre noile sale creații la care a muncit 7 ani până să apară „Alb de Onițcani” 2016, premiat cu medalie de aur la Mundus Vini.  

Mi-a plăcut plăcut cel mai mult „Alb de Onițcani” baricat. Vinurile Novak le puteți găsi în magazinele ”Basarabia” din București.

**

EQUINOX WINES

Vinurile Equinox sunt produse din struguri crescuți în podgoria de numai 5 hectare, din microzona Purcari, din apropierea satului Olănești. Vinurile poartă amprenta acestui loc, cu micro-clima sa unică și diversitatea mare a solurilor, chiar și pe o suprafață atât de mică de pământ. Vinificatorul Constantin Stratan ne surprinde de fiecare dată cu poveștile sale îmbuteliate.

La expoziție am avut ocazia să degust un vin extraordinar, marca Constantin Stratan, SINTAGMA – un cupaj e din roada 2015, o combinație dintre Rară Neagră și Cabernet Sauvignon 50%/50%, baricat 2 ani în baricuri noi, produs în doar 1800 de exemplare. Un vin care se va face tot mai bun cu trecerea anilor,  e un vin bun de pus la colecție.  

L-am întrebat pe domnul Constantin care este povestea vinului 5 elemente, (care este unul dintre cele mai apreciate vinuri din Moldova) și mi-a povestit că în anul 2010, plantațiile sale de viță de vie au avut de suferit de pe urma înghețului și a bolilor, atunci vinificatorul a cules toate soiurile roșii pe care le avea și a creat un vin deosebit, pe care l-a numit sugestiv „5 elemente”, pentru că erau 5 soiuri diferite. De atunci ne impresionează cu noi ediții limitate care conțin „5 elemente”.

Vinurile Equinox le găsiți în magazinele specializate de vinuri din București, vinoteci și restaurante. 

Sunt multe de povestit despre micii producători și creațiile lor (nu le pot numi doar vinuri, pentru că fiecare sticlă poartă cu ea amprenta sufletului vinificatorului), dar sper că scurta prezentare despre fiecare să vă trezească interesul și curiozitatea pentru vinurile micilor producători din Moldova și când veți merge la vreo expoziție și veți vedea standul Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova, să treceți pe la ei și să degustați un vin de autor.

Mai multe detalii despre participarea Asociației Micilor Producători de Vinuri din Moldova la expoziție găsiți pe facebook.

GoodWine: Bucharest Wine Fair – cel mai mare eveniment din lumea vinului din Romania se pregătește deja pentru ediția din primăvară, care va avea loc pe 5-7 aprilie 2019, la Romexpo.

Foto: Călin Stan

Comentarii

1 Comment

  1. Pingback: Sfaturi utile atunci când alegem cadouri de Crăciun și de Revelion

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *