Despre vinurile din viaţa mea

By  |  1 Comment

Recunosc, nu eram o amatoare de vinuri şi spun „eram” pentru că din ”Drumul Vinului”, relaţia noastră s-a schimbat. Acum suntem la „per tu”, mai avem puţin şi ajungem la „dragul meu”. 😉

orheianca -vernisaj

Ne-am cunoscut în 2014, la Carpe Diem, într-o seară de septembrie, într-o atmosferă festivă, cu mulţi bloggeri, multe pahare şi multe sticle. Acolo am savurat primul pahar cu vin bun, am învățat toate regulile unei degustări adevărate. Nu eram gata să-l pot aprecia, dar i-am dat sanşe.

Într-o săptămână de căutări şi descoperiri, am simţiţ diferite gusturi, am avut diferite emoții, unele vinuri m-au surprins, altele nu mi-au plăcut deloc, dar le-am dat şanse.

Până în prezent am gustat cred că peste 70 de tipuri de vinuri din Moldova. 

După Drumul Vinului, a urmat Ziua Vinului și Vernisajul Vinului, am avut o întâlnire și la București la prezentarea logoului de țară.

vernisajul vinului

Cu vinul roșu, sec, încă ne ținem la distanță. E prea dur pentru mine, poate prea matur, iar eu nu sunt gata să-i fac loc în viața mea. Poate într-o zi voi ajunge să-l apreciez, dar acum rămân cu vinul alb.

Pe mine mă dai pe spate cu vinul alb, iar Chardonnay-ul de la Vinăria Poiana m-a cucerit atât e uşor, pot să spun că a fost dragoste de la „prima înghiţitură”. Pur şi simplu am simţit cum mă desprind de pământ şi zbor, mmmmm….ce gust fin şi ce aromă avea…cred că pot să-l recunosc din 1000 de sticle! A fost primul vin, din tot Drumul Vinului, care m-a făcut să zic „mai vreau”, iar Sergiu Găluşcă – creatorul acestei licori magice, nu mai întreba nimic când îmi vedea paharul gol 🙂 .

orheianca- vinaria poiana

Acel moment, când înțelegi că ți-ai găsit vinul!

E un vin din prima roadă a Vinăriei Poiana, îmbuteliat în doar 7000 de sticle și poate fi cumpărat de la Carpe Diem.

Orheiana-Vinaria Poiana

Orheianca + Chardonnay de la Vinăria Poiana

Rose-ul nu e un vin cupajat din alb şi roşu 😀 . Preferatul meu din Drumul Vinului a fost Rose de Bulboaca de la mimi, atât de fresh şi feminin, atât de plăcut şi fin, merge perfect pentru cuconade. Rose-ul de la mimi are parfum de femeie ;).

rose mimi

La Vernisajul Vinului am fost luată prin surprindere de Rose-ul de la Lunguţa, a fost ultimul vin din seara aia şi m-a lăsat fără replică, era rece (aşa cum se bea rose-ul), proaspăt, tânăr, cu caracter şi foarte bun. L-am savurat cu intensitate maximă. Atunci am făcut cunoştinţă cu Ilie Gogu, omul care şi-a pus sufletul în vinurile de la Lunguţa. Gogu Vinary e abia apărută pe piaţă, primele sticle au fost îmbuteliate special pentru Vernisajul Vinului, încă nu pot fi găsiţi în magazine, dar dacă vreţi să savuraţi Rose-ul meu preferat, scrieţi-i lui Ilie Gogu pe facebook şi  puteţi achiziționa câte sticle doriți.

11090590_10153225157433928_1462823206_o

Pinot Gris de la Sălcuța e vinul ușor, plăcut la gust, cu un miros fin, iar prima înghițitură îți spune „vreau să fim prieteni” și accepți ușor o prietenie cu un Pinot Gris deschis și bun ;).

Vinurile de la et cetera au un gust aparte, dacă sunt savurate în vie. N-am să uit niciodată acea stare de liniște și pace, care mi-a invadat sufletul. Odată ajunsă la et cetera, intri într-o altă dimensiune a prezentului, te deconectezi și simți cum te inundă starea de armonie și… taci!

etcetera

Traminer-ul de la Chateau Vartely e vinul devotat, care nu te va dezamăgi niciodată. Va sta acolo și te va aștepta să revii. E un vin matur, care știe cum să te impresioneze și îți cere respect. Feteasca Regală a fost vinul meu preferat, în special roada 2011, dar acum gusturile s-au mai schimbat.

”Taraboste” e mândria vinăriei din Orhei, e vinul aniversar, așa erau numiți aristocrații daci de către romani. Vinurile de la Chateau Vartely pot fi găsite pe piața României sub marca ”Dor”.

11106530_10153224998553928_1332793026_n

Icewine-ul nu e vin, e o licoare magică :). El te înnebunește cu primul strop, te înalță spre cer și te lasă să cazi, îți sucește mințile și nu-ți dă timp să te gândești. E un cuceritor, care îți frânge inima ușor, așa că mare grijă la Icewine ;).

Purcari  – Freedom – no comment!

Când spui vin spumant, spui Cricova și alte cuvinte sunt de prisos!

cricova

Oare există vinul, care să mă facă să simt altceva? Să apară în viața mea și să rămână, să mă cucerească, să mă facă să tac și să zâmbesc! Dacă va fi un vin roșu, voi încerca să-i dau o șansă.wineofmoldova

sursa foto

Vinul din Moldova e cartea noastră de vizită. Ocupăm locul I la nivel global, după suprafaţa plantată de viţă de vie, în raport cu suprafaţa ţării. Avem cele mai lungi galerii subterane. Vinurile noastre se întorc cu medalii de la toate concursurile internaționale. Vinificatorii noștri sunt cei mai pasionați oameni. Iar nouă, oamenilor de rând, ne rămâne doar să susținem vinurile din Moldova, să le promovăm și să le savurăm.

Vinul nu se bea, vinul se savurează! Vă îndemn să savurați vinuri de calitate, în cantități moderate!

Comentarii

1 Comment

  1. Pingback: Principalele discuții despre vinuri în martie

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *