Descoperă Sudul Moldovei (Impresii și Recomandări)
În această vară mi-am propus să descopăr și sudul Moldovei. Lacurile, Prutul, pelicanii, nuferii, bărcile sunt doar câteva din motivele pentru care merită să faci o escapadă în sudul țării.
La noi a fost ceva aproape spontan :). Ne-am adunat o gașcă de oameni super faini, ne-am echipat cu bună dispoziție, dorință de aventură, corturi, saci, ceva de mâncare și am pornit la drum. Nu ne-am făcut un program anume, dorința noastră era să petrecem un weekend departe de casă și descoperim ceva nou, în sudul Moldovei.
Am fost în 4 locații:
- satul Etulia (plajă amenajă pentru scăldat)
- satul Slobozia Mare (Lacul Beleu)
- satul Văleni (intrarea spre Rezervația Naturală „Prutul de Jos”)
- satul Alexandru Ioan Cuza (loc pentru camping)
Detalii aici. (Mulțumim, Valeriu pentru coordonate.)
Cum ajungi în sudul Moldovei?
Prima noastră destinație a fost comuna Etulia, unde am mers pe malul lacului Cahul la o plajă amenajată pentru scăldat. Drumul de la Chișinău spre Comrat (capitala Găgăuziei) este relativ bun (chiar mai bun decât ne așteptam), doar că până la Etulia e foarte greu de ajuns (acela nu prea poate fi numit drum, e mai mult o ”direcție” cu gropi 🙁 ).
Satul se află la granița cu Ucrania, majoritatea populației sunt găgăuzi. (Pentru prima oară am auzit de Etulia de pe eticheta vinurilor de la Bostavan, vinăria își are plantațiile de struguri pe teritoriul comunei, de aici și seria de vinuri „Via Etulia”.)
E frumos la Etulia, dar aș reveni acolo atunci când se va repara drumul.
Înapoi ne-am întors pe drumul spre Cahul. Vă recomand să veniți pe acest drum.
În apropiere de Vulcănești am descoperit un monument, care ne-a făcut să coborâm din mașini și să-l vedem de aproape. E un moment ridicat în cinstea luptei de la Cahul din anul 1870, când armata rusă a distrus-o pe cea turcă. În prezent monumentul este simbolul orașului Vulcănești.
Unde să pui cortul?
Așa cum în zona de frontieră nu este permisă amplasarea corturilor, am găsit un alt loc pentru camping și anume în apropierea satului Alexandru Ioan Cuza. Ne-am instalat corturile mai departe de sat, ca să nu deranjăm oamenii, dar și să nu fim nici noi deranjați. Am făcut focul la butelie, ceea ce vă recomand și vouă să faceți. În zonă e multă vegetație uscată și e risc mare de incendiu.
O noapte în cort are farmecul ei aparte! E acel moment când te conectezi cu natura și devii parte din ea. (Pentru mine, acea noapte în cort a fost despre lupta mea interioară cu frica de furtună. A plouat câteva ore bune, dar liniștea și armonia din cort, m-a ajutat să înving frica și să transform, până la urmă, ”acel moment” într-o amintire frumoasă).
Rezervația naturală ”Prutul de Jos”
Am mers acolo în căutare de pelicani și nuferi. Am găsit echilibru, armonie și viață! Bateriile sufletului s-au încărcat de la trilul păsărilor și de la poiana de nuferi de pe oglinda apei, iar plimbarea cu barca m-a făcut să tac și să trăiesc cu intensitate acele clipe rupte din poveste.
(Mai multe informații despre rezervație, găsiți aici).
Pelicanii ne-au ”pichetat” din zbor. Nu i-am văzut pe lacul Beleu, în acele zile erau pe lacul Manta, la doar câțiva kilometri de locul unde ne aflam noi (Ne rămâne să mai organizăm o escapadă în sudul Moldovei pentru a admira pelicanii în toată splendoarea lor.).
Pentru a închiria o barcă luați legătura cu Nea Nicolae din Slobozia Mare +373 (299) 61130, tot la dumnealui vă puteți caza și lua masa, doar că e de dorit să-l anunțați din timp că veniți în ospeție.
Recomandări
- Să vă luați un act de identitate (pentru a vă afla în Zona de Frontieră fără probleme, este necesar să anunțați Pichetul de grăniceri și să obțineți un permis de la ei +37369301219. Acest permis poate fi obținut și de la Chișinău, de pe strada Petricani 19.)
- Cel mai ușor veți ajunge acolo cu o mașină de teren, accesul spre lac este destul de ”off road”.
- Nu faceți focul în rezervație și nu vă puneți pe cortul acolo, riscați să fiți treziți de grăniceri la miez de noapte și puteți fi amendați.
- Nu deranjați flora și fauna rezervației, voi sunteți oaspeți în acest ecosistem și ar fi bine să vă comportați corespunzător ;).
- Nu rupeți nuferii (sunt incluși în Cartea Roșie).
- Nu aveți voie să pescuiți și să vânați păsări.
- Când intrați în apă, aveți mare grijă la lipitori, ele pot să te „sărute, dulce, dulce, până la sânge” 😀 .
- Să aveți cu voi protecție anti țânțari.
- Mergeți acolo să vă conectați cu natura, să admirați păsările și florile, să vă plimbați cu barca și să descoperiți frumusețea din sudul Moldovei.
- Vă recomand să căutați podul lui Petru Rareș și să numărați sondele de petrol (da, în Moldova avem zăcăminte de petrol, partea proastă că ele se află chiar pe teritoriul rezervației).
- Nu vă faceți mari planuri, doar urcați-vă în mașină și mergeți spre sud (urmând recomandările de mai sus, veți avea parte de o experiență de neuitat).
Transformați weekend-urile banale, în amintiri frumoase, mergeți să descoperiți sudul Moldovei! Abia aștept să revin acolo!
În această călătorie am avut un nou ”prieten” cu care am fost de nedespărțit 😀 namak-ul gonflabil a contribuit la starea mea de bine. Pentru prima oară, a fost un pic mai greu la umflat, dar ne-am obișnuit repede (l-am testat, atât pe apă, cât și pe uscat și a rezistat destoinic 🙂 ). Namakul este fabricat în Moldova și poate fi cumpărat direct de la producător.
Creditul foto și toate mulțumirile pentru ca această escapadă s-a întâmplat merg către Valeriu Istrati și gașca de oameni super faini, cu care am trăit clipe de neuitat.
Când mergeți prin țară și vedeți ceva frumos, care merită a fi cunoscut, utilizați hashtagul #DescoperaMoldova, să afle toată lumea despre descoperirea voastră!
Distribuie acest articol, ca să-ți ajuți prietenii să afle mai multe detalii despre o escapadă în sudul Moldovei.
De această dată nu am ajuns pe la Muzeul Pâinii din Văleni, dar îmi fac timp pentru vizită data viitoare.