DescOPERĂ ediția III – activități

By  |  0 Comments

În perioada 15-17 iunie 2018, va avea loc cel mai așteptat eveniment al anului și anume DescOPERĂ – Festival de Muzică Clasică în aer liber, ediția III.

Programul complet îl găsiți aici.

Activități la pensiuni, 16-17 iunie
  • Agropensiunea Casa Verde (Trebujeni)– gazdele vor descoperi oameni talentați în ale cântecului și dansului. Printr-un master class fără precedent, cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi – ”Coasa”, ”Băsmăluța”, ”Padishpan” și ”Hora din bătrâni”. Programul va continua cu descoperirea gustului băuturii bahice, cu explicația parțială a tehnologiei de către oenolog. În programul de după amiază, participanții vor învăța să coacă plăcinte împletite, să împletească sarmale cu frunză de viță-de-vie, conform rețetelor specifice regiunii. De asemenea, în capul meniului va sta zeama cu tăiței de casă și un ingredient secret, care face deliciul îndrăgostiților de bucate și operă.

  • Agropensiunea Casa de sub Stâncă (Trebujeni) gazdele vor transmite doritorilor obiceiul împletitului în pănușă. Această îndeletnicire a fost practicată din cele mai vechi timpuri inclusiv în satele din raionul Orhei. Tot la Casa de sub Stâncă, oaspeții se vor delecta dar și vor afla secretele pregătirii bucatelor tradiționale moldovenești, printre care zeamă, fripturică, scrob și mămăligă.

  • Agropensiunea Casa din Luncă (Trebujeni) – participanții la festival vor putea admira împrejurimile din trăsură sau din barcă, de-a lungul râului Răut, însoțiți de gazdele acestei agropensiuni. Tot aici, oaspeții vor putea gusta plăcintele și iepurașul la cuptor, compotul și vinul de producție locală.

Reședința Rotudnu (Butuceni) 

Epoca de Piatră (Brănești) 

Bilete

Biletele sunt disponibile online pe iTicket.md
și la:
1. Casele Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”
2. Casele Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”
3. Casele Palatului Național „Nicolae Sulac”
4. Info – point Butuceni, Orheiul Vechi

Prețul biletelor variază între 200, 250 și 300 lei, (în dependență de distanța față de scenă). Bilete pentru studenți și pensionari – 150 lei. Copiii până la 11 ani intră gratuit.

Așa cum v-am obișnuit, am pentru voi un număr limitat de bilete cu 10% reducere. Pentru a rezerva biletele este necesar să-mi scrieți în privat în ce zi vreți să mergeți și numărul lor. Primul venit, primul servit.

Transport

Recomandări

Vă recomand să veniţi cu 2-3 ore mai devreme, să găsiţi un loc de parcare mai aproape de concert, să aveţi timp pentru plimbări prin împrejurimi şi să vă găsiți mai ușor locul de pe bilet.

Să vă luaţi cu voi şi haine groase, poate chiar şi o pătură s-o puneţi pe umeri, vom sta pe malul râului Răut, iar după apus se lasă rece.

La Operă, ca şi la Teatru, se aplaudă numai la sfârşitul fiecărui act. (Nu aplaudaţi în timpul concertului, aşa cum au făcut-o mulţi dintre spectatori.) Florile se oferă la şfârşit. Se deconectează sunetul telefoanelor mobile şi se păstrează liniştea.

Recomand părinţilor să nu ia copiii mici la spectacol, e totuşi operă, muzică clasică, chiar dacă e în aer liber, nu e un eveniment potrivit copiilor mici.

Acest eveniment e un bun prilej să vă organizaţi o seară romantică, doar pentru voi doi ;).

Dacă voi nu puteţi merge, faceţi o surpriză părinţilor, cumpăraţi-le bilete online şi invitaţi-i la concert.

Dress code-ul e casual. 

Ne vedem la Orheiul Vechi să ne luăm doza de cultură!

Festivalul DescOPERĂ face parte din campania de promovare a Moldovei ca destinație turistică, „Fii Oaspetele Nostru” și este organizat sub egida brandului turistic de țară Pomul Vieții și a brandului național Vinul Moldovei. Oaspeții vor avea posibilitatea să viziteze siturile, mănăstirea, complexele rupestre creștine, muzeul și gospodăriile oamenilor care păstrează atmosfera secolelor trecute, dar și să participe la master-class-uri culinare inedite, pregătite de gazdele evenimentului. Festivalul de Muzică Clasică în aer liber, ediția a III-a, este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” și Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici” și găzduit de Eco-Resort „Butuceni”. Evenimentul este susținut de către partenerii strategici – Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), Guvernul Suediei și Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare în Republica Moldova.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *