Cum a fost la Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017

By  |  4 Comments

În acest an mi-am propus să promovez turismul de aventură, aşa am ajuns să fac parte din echipa de organizare a celui mai mare eveniment dedicat pasionaţilor de ciclism montan.

A fost o experienţă interesantă, cu multe lecţii învăţate, care mă ambiţionează să mă implic şi la următoarele evenimente de acest gen.

Raionul Orhei, dar şi alte zone ale ţării au un mare potenţial de dezvoltare a acestui gen de sport, prin crearea noilor trasee.

Atât de mult mi-a plăcut evenimentul, că mă veţi vedea şi pe mine pe bicicletă, în curând .

orheianca mtb

În acest weekend, în raionul Orhei, pe un traseu de 77 km, s-a desfăşurat a doua ediţie a Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017, competiţie sportivă pentru toţi pasioanţii de ciclism montan, la care au participat în jur de 200 de sportivi şi amatori, atât din Moldova, cât şi din ţările vecine.

mtb start go

Evenimentul a fost organizat de către Clubul Sportiv de Ciclism MTB.MD, co-organizator Consiliul Raional Orhei, cu suportul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și a Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională (Sida), cu sprijinul Federației de Ciclism din Republica Moldova, Federației de Triathlon din Republica Moldova și a Ministerului Tineretului şi Sportului al Republicii Moldova.

mtb branesti

Particpanţii au avut posibilitatea să aleagă unul dintre cele două trasee, fie, cel lung, de 77 km, care trece prin prin satele Brăneşti, Furceni, Ivancea, Piatra, Pohărniceni, Jăloboc, Trebujeni, Butuceni şi Morovaia, sau varinta scurtă a traseului, de 45 km. La traseul lung s-au aventurat 40 de ciclişti, din totalul de 200 de participanţi.

mtb orheiul vechi 3

Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM 2017 are ca scop promovarea sportului, a modului sănătos de viaţă, dar şi valorificarea potenţialului turistic al raionului Orhei şi popularizarea turismului de aventură. Participanţii au mers pe malurile râului Răut, prin păduri, au urcat şi coborât pe stâncile de la Orheiul Vechi, iar partea inedită a acestei ediţii, a fost porţiunea de traseu care a trecut prin galeriile subterane ale Vinăriei Brăneşti, de unde s-a dat şi startul competiţiei. Cei mai buni au câştigat cupe şi medalii, create manual, chiar de preşedintele Clubului MTB.md, Eduard Dovicenco.

IMG_2066

Suportul tehnic pe traseu a fost  asigurat de către membrii Clublului Sportiv de Off Road „Terra Valahia”, care au patrulat traseul cu maşinile off road. La buna desfăşurare a evenimentului au contribuit şi voluntarii Centrului de Tineret Orhei.

mtb terra valahia 2

Deschiderea oficială a ceremoniei i-a revenit dlui , președintele Raionului Orhei: „Mă bucură faptul că Raionul Orhei devine un punct atractiv în desfășurarea evenimentelor sportive, atât de nivel național, cât și internațional. Doar împreună se realizează lucruri frumoase, fie ca această competiție să înscrie rezultate pe măsura așteptărilor.” a menționat dl președinte.

mtb orheianca tudor golub

La competiţie s-a aventurat şi Viorel Miron, preşedintele Asociaţiei de Dezvoltare a Turismului din Moldova: “Varietatea peisajelor, traseiele nebănuite prin colţurile dosite ale ţării, oamenii deschisi pentru noutate cred că vor favoriza dezvoltarea turismului sportiv şi cel de aventură în Moldova. Impresionant cât de multe familii sportive avem şi cât de activ şi diferit îşi petrec minivacantele de sfârşit de săptămână la Orhei.” 

viorel miron

Doamna Elena Cozma din Orhei, a oferit tinerilor o adevărată lecţie de viaţă, participând la cursa scurtă de 45 km: “Vârsta nu este un obstacol în calea sportului, dacă ai ambiţie şi curaj, poţi să le faci pe toate, chiar şi ciclism montan.” 

Elena Cozma

Organizatorii, Eduard Dovicenco şi Serghei Cuşmaunsa îşi propun ca acest eveniment să devină o tradiţie, la care să participe un număr tot mai mare de ciclişti străini. În fiecare an, la începutul lunii mai, să organizeze o nouă ediţie a Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM, valorificând astfel potenţialul turistic al zonei, dar şi alte evenimente interesante pentru amatorii de ciclism montan.

Serghei

Mountain Bike Marathon «Orheiul Vechi» XCM este loc unde sportul şi turismul de aventură îşi dau întâlnire pe biciclete.

mtb grup

Foto: Victor Garştea & Diana Postolachi

mtb traseu 4 mtb traseu mtb castigator mtb go mtb peisaj mtb premii  mtb traseu 1

mtb start  mtb terra valahia mtb Tudor Golub mtb voluntari mtb voluntarii mtbmd 1 (19 из 302) mtb castigatori mtb final  mtb orheiul vechi 2 mtb orheiul vechi 3 mtb orheiul vechi mtb premii

Comentarii

4 Comments

  1. Pingback: Noua mea pasiune - bicicleta - Orheianca.eu

  2. Pingback: (Interviu) Bloggerița Svetlana Matvievici: Anul 2017 a fost marcat de cuvintele ”adrenalină”, ”armonie”, ”aventură” dar și multă muncă – travelblog.md

  3. Pingback: Cum a fost anul 2017 pentru orheianca.eu? (interviu) - Orheianca.eu

  4. Pingback: Elena Cozma - cea mai activă orheiancă - Orheianca.eu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *