Conacul Manuc Bey – destinaţia „must visit” a verii

By  |  1 Comment

În sfârşit am ajus şi eu la Conacul Manuc Bey de la Hînceşti! În perioada 27-28 mai, am participat la infotrip-ul „Descoperă ţinutul Hînceşti”, organizat de către Consiliul Raional Hînceşti, unde am avut ocazia să descopăr potenţialul turistic al zonei, împreună cu un grup de bloggeri, fotografi, instagrammeri şi jurnalişti.

infotur descopera hincesti

Am plecat spre Hînceşti cu aşteptări minime, am vrut să descopăr totul de la zero şi chiar din primele clipe cum am ajuns pe ţinutul (aşa-mi place cuvântul ăsta, sună atât de frumos şi autentic) Hînceştiului, am simţim că voi avea parte de experienţe deosebite. Energia pozitivă şi căldura cu care am fost primiţi, a pus bazele unei relaţii frumoase.

În prima parte a zilei am participat la conferinţa de lansare a Clusterului turistic „Descoperă Ţinutul Hînceşti”, unde am vorbit şi eu un pic despre experienţa proiectului #DescoperaMoldova.

De la teorie, am trecut la practică :).

conacul manuc bey

Văzusem cum arată Complexul Istorico-Arhitectural Manuc Bey, doar în pozele de pe net şi abia aşteptam să-i fac şi eu câteva fotografii.

Construcția Palatului Princiar a pornit aproximativ în anul 1857 și a fost finisată în 1861. Palatul a fost construit după proiectul arhitectului Alexandru Bernardazzi și se presupune că ar fi fost decorat pe interior în patru stiluri: armenesc, turcesc, moldovenesc și european. Se presupune chiar că podurile unor încăperi au fost pictate de pictorul Ivan Aivazovski.

conacul manuc bey interior

Pentru pasionaţii de istorie, Conacul Manuc Bey este o oază de poveşti, secrete, mistere, cifre, date, care abia aşteaptă să fie descoperite. Din tot luxul şi opulenţa din interior, cel mai mult mi-a plăcut camera de relaxare.

conacul manuc bey sah

Ce credeţi că se află la ultimul etaj al conacului?

Nu mă aşteptam să văd acolo o bibliotecă. Bravo iniţiatorilor ideii de a combina trecutul cu prezentul, amenajând Biblioteca Raională în incinta unui obiectiv turistic, cu aşa o încărcătură istorică.

conacul manuc bey biblioteca

Energia din bibliotecă te predispune la cugetare. Vrei să te deconectezi de la zgomotul prezentului şi să taci (mi-ar plăcea să vin acolo şi să scriu).

Castelul Vânătoresc este unicul edificiu care a rămas intact de-a lungul anilor, iar în prezent este transformat în muzeu. Acolo veţi găsi informaţii despre Grigory Kotovsky, un alt personaj controversat al istoriei.

castelul vanatoresc

conacul manuc bey muzeu

Tunelul spre Palatul Princiar are o lungime de 70 m, este construit din cărămidă roşie. Trecerea prin acest tunel a fost o adevărată provocare pentru mine (nu aş afirma cu tărie că sunt claustrofobă, dar mi-e cam frică de spaţii înguste şi întunecoase 😀 ). Combinaţia dintre necunoaştere, frică şi dorinţă de aventură, a marcat această experienţă, adânc, în sufletul meu de rebelă.

tunelul conacul manuc bey

Program

Conacul Manuc Bey poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 8.00 şi 17.00. Puteţi opta pentru o excursie cu ghid (50 lei/persoană) sau una fără ghid (30 lei/persoană).

Adresa: Orașul Hîncești, str.Mitropolit Varlaam, 51
Telefoane de contact: +373-26923607 +373-69885248

Email: vizite@manucbey.md

Detalii despre preţuri şi alte servicii găsiţi aici.

conacul manuc bey tunel

Istoric 

După terminarea războiului ruso-turc din 1806–12, Manuc Bei părăsește Bucureștiul și își lasă numeroasele sale afaceri pe mâinile unor oameni de încredere. Se mută pentru o scurtă perioadă la Sibiu, apoi, în anul 1815, Manuc se mută cu familia sa la Chișinău, în Basarabia țaristă, unde cumpără cu 300.000 de „lei-aur”, moșia Hîncești.

Ajungând la o vârstă mai înaintată, distanța mare îl împiedică să tragă foloase de pe urma moșiei (și nu conacului), astfel încât Manuc hotărăște să o vândă. Începe să facă demersuri pentru vânzare la sfârșitul anului 1816, dar moare în împrejurări incerte la 20 iunie 1817, posibil printr-un accident de călărie, înainte de a găsi un cumpărător, potrivit altei surse ar fi omorât pentru trădare de către otomani.[5] A fost înmormântat în pridvorul Bisericii Armenești din Chișinău[7].

Construcția conacului a început sub conducerea fiului său, Murat (Ivan), și a fost terminată abia de către nepotul său, Grigore.[5] Cei doi au construit un castelul în stil francez de o frumusețea uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.

După cel de-al doilea război mondial conacul a trecut în proprietate sovietică. Inițial, moșia a fost adaptată pentru găzduirea unei școli de mecanizare, apoi a unui colegiu de construcții. Zidurile conacului care înconjurau odată întreaga zonă, au fost distruse la sfârșitul anilor ’50. Până la sfârșitul anilor ’80, complexului arhitectural a fost menținută într-o stare satisfăcătoare. Fatală pentru vila seculară a fost cutremurului din 1986, după care majoritatea construcțiilor au fost declarate avariate.[8] Pentru studenții de la colegiu a fost construită o nouă clădire, iar conacul în sine a început să deterioreze rapid. Mai mult sau mai puțin păstrându-se Castelul de vânătoare, aici fiind deschis un Muzeu etnografic.

În 1993 conacul obține statutul de monument de arhitectură.

Către anul 2012, înainte de demararea lucrărilor de restaurare, complexul se afla într-o stare de degradare avansată, excepție făcea numai clădirea Castelului de vânătoare.[9] (sursa: wikipedia)

descopera tinutul hincesti

Pentru a afla detalii despre potenţialul turistic al ţinutului Hînceşti, daţi like paginii de facebook Hincesti.Guide.

Despre vinul degustat în beciul Conacului Manuc Bey vă voi poveti într-un alt articol ;), până atunci mergeţi la Hînceşti, să vă convingeţi cu ochii voştri cât de interesant e la Conacul Manuc Bey.

vinaria hincesti

Mai multe fotografii din infotrip găsiţi la Victor Garştea.

Mulțumesc, Orange Moldova pentru internet 4G oferit în timpul expediției.

Comentarii

1 Comment

  1. Pingback: Comunitatea bloggerilor și Orange – colaborări – apostu

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *