De dimineață am simțit un miros puternic de fum. A ieșit afară și am văzut o „ceață” densă, care vine dinspre est. Am întrebat pe internet dacă și în alte localități e aceeași situație. Peste tot miroase a fum și e vizibilitatea redusă.

La Șoldănești, Ialoveni, Rezina, Criuleni, Anenii Noi chiar și la Edineț s-a simțit mirosul de fum, asta o confirmă mai multă mămici din acele orașe.
Am început să caut în presă mai multă informație despre fenomenul ciudat.
Pe Agora am citit o minciună mai mare decât tot Serviciul Hidrometeo. „Potrivit sinopticienilor, până după-amiază ceața va dispărea complet, iar la această oră ea se menține doar în Chișinău.” Articolul a fost scris la ora 11:39, tot atunci am filmat și video de mai sus, unde se vede fumul.
Publika scrie că: „Ceaţa densă este periculoasă pentru bolnavii de inimă, cei cu afecțiuni respiratorii, copii şi bătrâni. Medicii recomandă acestora să evite să iasă din casă atunci când ceața e mai densă. Tot din cauza acestui fenomen, persoanele sănătoase pot suferi de stări de anxietate, depresie sau amețeli.”
Unimedia se întreabă dacă e ceață sau fum: „Între timp, responsabilii din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat sunt de negăsit, iar ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, spune că este vorba despre un fenomen obișnuit, iar în scurt timp, Ministerul va veni cu mai multe explicații.”
Point.md, cu referire la un portal din transnistria scrie despre incendiul de proporții a pădurilor de turbă din Ucraina și ne atenționează de pericolul acestui fum.
MAE.ro: Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care doresc să se deplaseze pe teritoriul Ucrainei că, urmare incendiilor forestiere produse, începând cu data de 31 august 2015, sunt afectate porțiuni întinse de pădure aflate în proximitatea Kievului (între localitățile Brovari și Zazimia – aproximativ 30 ha, între Koblița și Pădurea Mare din raionul Gorodianskii – aproximativ 24 ha), precum și în cartierul Darnița – pădurea Belodebrovskii, situația agravându-se semnificativ pe parcursul zilei de 3 septembrie 2015.
Fumul se simte puternic pe întreg teritoriul capitalei Kiev. Conform măsurătorilor efectuate de stația sanitaro-epidemiologică din Kiev, concentrația de dioxid de sulf în aer depășește de 5 până la 8 ori norma admisă, provocând iritații ale tractului respirator.
Pe pagina oficială a Ministerului Mediului am găsit minciuna asta:
După o perioadă îndelungată de caniculă, astăzi, zona de centru a țării a fost învăluită de ceață densă. Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), instituţie subordonată Ministerului Mediului, infirmă zvonurile precum că ceaţa de azi dimineaţă de deasupra Chişinăului ar fi un smog şi precizează că aceasta nu reprezintă un pericol pentru sănătatea cetăţenilor. Serviciul Hidrometeo menționează că aerul cețos este caracteristic pentru zilele de toamnă: „Nu trebuie să ne speriem, fenomenul este absolut normal. S-a vehiculat că ceața a apărut din locurile mlăștinoase bogate în tubă din Ucraina sau chiar că este o urmare a incendiilor de vegetaţie izbucnite în regiunea Kiev. Afirmațiile că acestea au generat creşterea nivelului de poluare a aerului atmosferic sunt nefondate.”
„Astăzi, în data de 04 septembrie, în marea parte a teritoriului Republicii Moldova s-a atestat aer ceţos. Acesta s-a format ca rezultat al răcirii vremii în primele ore ale dimineții. Aşadar, temperatura aerului s-a micșorat şi umiditatea s-a majorat, iar masele de aer sunt stabilite ca rezultat al vitezei reduse a vântului.
În rezultatul investigaţiilor efectuate, atât în data de 3 septembrie, cât și în dimineaţa zilei de astăzi, de către Direcţia Monitoring al Calităţii Mediului din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, s-a constatat că nivelul poluanților în aerul atmosferic din municipiile Chişinău şi Bălţi este unul redus. De asemenea, s-a atestat un nivel redus al calității aerului atmosferic în orașele Râbnița, Bender și în mun. Tiraspol. Depăşiri ale normelor sanitare în localitățile monitorizate au fost înregistrate pentru perioade scurte de timp”, se menționează în comunicatul SHS.
Potrivit sinopticienilor, în după-amiază ceața va dispărea complet, iar la această oră ea se menține doar în Chișinău.
Ministerul Mediului a dat dispoziţie Serviciului Hidrometeorologic de Stat să monitorizeze minuțios și periodic, 24 de ore din 24, calitatea aerului din Republica Moldova, prin staţiile de monitorizare, actualizând modelul de prognoză pentru încă 36 de ore, în cursul dimineții de mâine.
Iar Valeriu Munteanu, ministrul Mediului face share la acest comunicat și gata.
Hei, Serviciul Hidrometeorelogic de Stat, Ministrul Mediului voi nu aveți miros, nu simțiți că e fum? N-am mai văzut până acum „ceață” cu miros de fum. Chiar ne credeți așa de proști?
Dacă aceast fum este periculos, aș vrea să fim informați despre acest lucru și să ni se ofere mai multă informație, dar să nu fim mințiți și „liniștiți” că totul e bine și e un fenomen normal.
Așteptăm comunicatul ministrului Mediului și mai multă lumină în această „ceață informațională”. Până atunci îmi țin copilul în casă, nu deschid geamurile și caut mai multă informație despre acest fenomen ciudat.
Comentarii