Te provoc la „travel list” de Moldova!

By  |  0 Comments

Viaţa noastră e plină de liste, obiective, scopuri, de vise. Avem „to do lists”, „wish lists”, „travel lists” şi alte tipuri de liste, cu multe notiţe în ele. Îţi plac provocările? Atunci hai să te provoc la un „travel list” 🙂

Ia un pix şi o foaie, scrie sus „TRAVEL LIST – PRIN MOLDOVA”, în dreapta scrie „unde am fost”, iar în stânga „unde vreau să merg”. Aminteşte-ţi pe unde ai fost, în ce localitate, ce obiective turistice ai vizitat şi data (dacă ţi-o aminteşti).

La „vizitate”, topul majorităţii, ar arăta cam aşa:
Orheiul-Vechi (Orhei)
Beciurile de la Cricova (Chişinău)
Cetatea Sorocii (Soroca)
Saharna (Rezina)
Ţîpova (Rezina)
Mănăstirea Căpriana (Străşeni)
Mănăstirea Curchi (Orhei)…….. şi cam atât, din păcate…

Mai ţii minte prima ta excursie organizată, prin Moldova? Probabil, a fost pe când învăţai la şcoală. Primul meu obiectiv turistic a fost Cetatea Sorocii, aveam vreo 9 ani pe atunci și acum țin minte acele emoții de copil impresionat și curios.

Am aflat mai târziu că în Moldova avem foarte multe mănăstiri, ce merită a fi vizitate, beciuri, vinării, păduri, dar pe mine cel mai mult m-au fascinat dealurile, „munţii”, pantele şi colinele.

Sper ca lista ta, cu locurile vizitate să fie cat mai lungă, iar dacă nu e chiar aşa, nu-i nimic :). Din primăvară, toată vara şi pînă în toamnă, ai atâtea weekenduri libere 😉 Te provoc să le planifici din timp şi să porneşti în descoperirea Moldovei.

Îţi recomand să mergi într-un weekend, la nordul Moldovei, în raionul Glodeni, pe malul Prutului. Acolo sunt mai multe obiective turistice de neratat. Primul e Zimbrăria din Rezervaţia „Pădurea Domnească”. Zimbru e unul din simbolurile poporului nostru şi consider că avem obligaţia morală să cunoaştem mai multe despre el, nu doar din cărţi. Pe teritoriul Republicii Moldova, la moment sunt doar 6 zimbri şi toţi pot fi văzuţi la unica zimbrărie din ţară. Sunt 4 masculi şi 2 femele, iar acum una dintre ele are pui.

Familia de zimbri, din Rezervaţia "Pădurea Domnească"

Familia de zimbri, din Rezervaţia „Pădurea Domnească”

Un loc numai bun pentru un popas găseşti la umbra stejarilor seculari, foarte aproape de zimbrărie.

Loc de popas foto credit: Max Ciumash

Loc de popas foto credit: Max Ciumash

Provenienţa „Sutelor de movile” aşa şi nu a fost stabilită, circulă mai multe legende, dar mai bine te las pe tine să le descoperi la faţa locului. Localnicii spun că sunt chiar peste o mie de movile,dacă nu crezi, ai putea să te aventurezi să le numeri, să vezi câte „sute” aduni. Cea mai înaltă e „Movila Ţiganului”, are peste 30 de metri.

Suta de movile, foto credit: Max Ciumash

Suta de movile, foto credit: Max Ciumash

În „Ţara Bâtlanilor” pot fi văzuţi, stîrci, bâtlani, egrete şi alte specii de păsării. E un loc nemaipomenit, pentru pasionaţii de faună şi floră.

Dacă priveşti atent „Stânca mare” din satul Buteşti, fără prea mult să te gândeşti, vei observa că seamănă cu un elefant bătrân şi pus pe gânduri. În peştera „elefantului” au fost găsite rămăşiţe ale omului preistoric, în aceste locuri au fost descoperite mai multe obiecte de pe timpul Civilizaţiei Cututeni (mileniului VI î.Hristos).

Cheile Buteşti, Stânca Mare, "Elefantul"

Cheile Buteşti, Stânca Mare, „Elefantul”

„Cheile Buteşti” sunt asemănătoare cu recifii coralieri, din Marea Barieră de Corali a Australiei. Pentru pasionaţii de stânci şi „munţi”, aici e locul ideal pentru meditaţii.

Peştera din Cheile Buteşti

Peştera din Cheile Buteşti

Lacul Costeşti-Stânca e un alt obiectiv turistic foarte atractiv şi merită toată atenţia, în special dacă ai prinde apusul de soare acolo.

Apus de soare, peste lacul Costeşti-Stânca, foto credit: Max Ciumash

Apus de soare, peste lacul Costeşti-Stânca, foto credit: Max Ciumash

Pentru a descoperi aceste comori ale naturii, ar fi bine să apelezi la o agenţie de turism, care să te asigure cu transport confortabil şi să-ţipună la dispoziţie un ghid profesionist.

Cazare şi masă poţi găsi la Pensiunea „La Fontal”, din satul Balatina.

Pensiunea "La Fontal" foto credit: Elena Braga

Pensiunea „La Fontal” foto credit: Elena Braga

Pentru a pleca acasă cu amintiri frumoase şi cadouri pentru cei dragi, treceţi în vizită pe la meşterul popular Alexandru Melnic, din satul Cubani.

Handmade din pănuşi, de la Alexandru Melnic, foto credit: Elena Braga

Handmade din pănuşi, de la Alexandru Melnic, foto credit: Elena Braga

La primăvară planific să organizez o excursie la Glodeni, pentru familie, în special pentru fetiţa mea. Cine vrea să meargă cu noi, să lase un comentariu la postare, iar la primăvară voi avea grijă să vă contactez.

Da, avem o ţară frumoasă, dar nedescoperită. Merită s-o descoperim împreună!

—–

Am bifat raionul Glodeni în listă la „vizitate”, în cadrul Proiectului Redescoperă MoldovaGlodeni organizat  de Geo Lupaşcu, cu suportul partenerilor: Proiectul CEED Moldova, ANTRIM, Agenția de turism TatraBis, vinurile mimi, Nimorinka, Oldcom, Pomușoară Dulcișoară, RT Design Studio și Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” şi cu susţinerea administraţiei raionului Glodeni, în special al președintelui raionului Glodeni, Valeriu Țarigradschi și vicepreședintelui, Tudor Lupașcu.

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *