„Crescendo” – o istorie de succes!

By  |  0 Comments

De luni sunt pe drumuri, pe Drumul Vinului, prin Moldova, cu o gaşcă de bloggeri şi jurnalişti. Avem un program bine stabilit şi încercăm să-l respectăm. În fiecare zi mergem la câte 2 crame şi descoperim lumea magică a vinificatorilor.

Gaşca bloggerilor curioși, împreună cu Ion Luca
Despre baricuri, presă, desciorchinare, fermantare, tanine, îmbuteliere, dopuire, plută, etichete, soiuri, medalii, export, elevi, motivare şi multe altele, ne-a vorbit Ion Luca, la vinăria Şcoalii Profesionale, din Nisporeni.

Dumnealui a fost cel care ne-a făcut o introducere frumoasă, în lumea vinului, ne-a învăţat cum se apreciază corect un vin.A fost o alegere foarte inspirată, să începem aventura la o şcoală vinicolă. Aici am văzut cum este combinată teoria cu practica şi am descoperit istoria de succes a vinurilor „Crescendo” – brandul propriei fabrici de vin, care a cucerit deja câteva medalii la concursurile internaţionale de profil.

Vinurile premiate

În 2013 au îmbuteliat 15.000 de sticle, au reuşit să exporte prima partidă de vinuri în UE (Germania), sunt în meniul câtorva restaurante din Chişinău, au planuri şi aspiraţii mari şi sunt sigură că vom auzi multe despre ei.

Aşa cum majoritatea istoriilor de succes poartă amprenta unui finanţator străin, în acest caz e vorba de Guvernul Austriei, care a învestit o sumă colosală în vinărie.

Tinerii care învaţă acolo, sunt nişte norocoşi, ar trebui să profite din plin de această oportunitate de a învăţa, din practică. Ei sunt un exemplu, că în Moldova poţi avea succes, dacă munceşti cu pasiune şi dăruire, crezi în forţele proprii şi gândeşti la o scară largă, aşa cum face Ion Luca, cel mai pasionat vinificator, pe care l-am cunoscut.

Degustarea

Vinul nu se bea, se savurează!

  • Apuci paharul de picior, îl priveşti cu atenţie şi încerci să-i defineşti culoarea (în vinurile albe poţi vedea razele soarelui, picături de aur şi roua dimineţii).
  • Roteşti paharul, să-i deschizi buchetrul şi inspiri, să-i simţi aromele (eu îl rotesc de 3 ori şi abia atunci îl miros, doar aşa simt aroma, ce vine din inima vinului).
  •  Bei o înghiţitură mică, o plimbi uşor pe limbă şi te laşi cucerită de intensitatea gustului.
  • Înghiţi şi savurezi post gustul (unele vinuri te ţin pe val încă mult timp după ce le-ai consumat, postul gustul poate fi mai intens ca gustul).
  • Închizi ochii şi laşi imaginaţia să zboare, să facă asocieri, să te plimbe prin univers.
 La vinăria şcolii am degustat mai multe tipuri de vin, toate aveau o aromă fină, proaspătă, cu gusturi intense, vii, tinere, pline de speranţe.
Fiecare vin degustat, l-am trecut prin aceste 5 etape: l-am admirat, mirosit, gustat, i-am simţit gustul, post gustul şi l-am lăsat să alerge prin imaginaţia mea. Cum am scris în articolul precedent, sunt în căutarea vinului pereche, fac un adevărat casting, unde fiecare vin are şanse egale. De la Crescendo, a trecut în finală „Feteasca Neagră” – un Rose din 2013, cu un gust fin, care m-a cucerit de la prima înghiţitură!

Vinurile pot fi găsite la vinoteca Carpe Diem.

Vedeţi şi articolele colegilor:
Gabriela Onofriciuc – MADEIN.MD
Ana Sîrbu – UNIMEDIA
Ana Gherciu – TIMPUL
P.S.: Tot în acea zi am fost şi la Castelul MIMI, dar despre asta veţi citi într-o nouă postare 😉
Acţiunea e organizată si finanţată de Proiectul USAID CEED II, în colaborare cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV).

Urmăriţi-ne pe facebook: Redescoperă Moldova Hashtag-uri: #olegendavie #wineofmoldova

Comentarii

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *