7 motive – să alegeţi litoralul românesc, pentru cei mici!
Moldovenii, care alegeau să meargă la odihnă în Ucraina, acum s-au pomenit într-o dilemă. E prea riscant să mergi într-o zonă instabilă, dar la mare, VREI 🙂 . România este al doilea vecin al nostru, cu ieşire la Marea Neagră şi a doua, ca distanţă de plajă. Recunosc, am ajuns pentru prima dată pe litoralul românesc abia anul ăsta (pînă atunci, cel mai des am fost în Ucraina, în special, pe weekend). Pentru cei care aveţi copii şi nu ştiţi unde să mergeţi, alegeţi litoralul românesc.
Eforie Nord |
Iată cîteva motive, să mergeţi acolo:
Din 28 aprile 2014, putem călători liber, fără vize, dacă aveţi paşaport biometric, sau paşaport vechi, cu orice act românesc (certificatul de cetăţenie sau certificatul de naştere). Fetiţa mea a mers cu paşaportul biometric, iar eu cu cel românesc, la vamă nimeni nu mi-a cerut vreun act în plus (aveam cu mine şi certificatul ei de naştere, certificatul de căsătorie, paşaportul meu moldovenesc şi procura de la tată). Vameşii ne-au spus „Bine aţi venit” şi ne-au urat odihnă plăcută.
Din Chişinău, pînă la Constanţa faci cam 7-8 ore de mers cu autocarul (430km), plecarea e în fiecare zi, de la 23.00, cu autocare confortabile, dotate cu scaune moi, aer condiţionat, wifi, etc. Copiii dorm tot drumul (aşa a făcut fata mea şi cei 4 copii din autocar), nici nu s-a simţit că sunt copii mici. Cu maşina ajungi şi mai repede, în vreo 6 ore.
![]() |
poză împrumutată de la Dumitru Munteanu |
E aceeaşi climă ca şi la noi, doar cu un grad mai înalt de umeditate. Cei mici, nici nu vor simţi mare diferenţă, nu vor apărea posibile probleme cu respiraţia sau durerile de cap.
Avem aceleaşi tradiţii în bucătărie, folosim aceleaşi produse, iar fructele şi legumele au gust adevărat. Fata mea în fiecare zi cerea carne şi castraveţi (semn că erau foarte buni :)). Dacă alegeţi să vă cazaţi la o pensiune, unde să vă faceţi singuri mîncare, veţi găsi, cu uşurinţă, fructe şi legume, direct de la producători. Produsele lactate sunt chiar mai bune ca ale noastre.
![]() |
Mai nou, aşa se mănîncă la mare 🙂 |
Litoralul romînesc e doar cu nisip, apa nu e adîncă, iar în unele staţiuni, cum ar fi Jupiter, este Plaja Copiilor, un spaţiu amenajat doar pentru cei mici. Majoritatea plajelor au sezlonguri, umbrele, duşuri, etc. S-a investit mult în ultimii ani, iar Mamaia uimeşte de la prima vedere.
Pentru copiii, pînă la 7 ani ( în unele hoteluri, pînă la 10 ani), nu trebuie să suportaţi cheltuieli în plus, ei merg gratis.Preţurile pentru cazare diferă de la o staţiune, la alta. Cu uşurinţă, puteţi găsi cazare pe loc, în special în Eforie Nord – staţiunea familiştilor.
Cred că e cel mai important argument! Copiii nu vor avea o barieră de comunicare, aici toţi vorbesc româna şi se vor înţelege de minune cu ceilalţi copii de pe plajă, cu personalul hotelului, cu oamenii de pe stradă. Îşi va îmbogăţi vocabularul şi va perfecţiona dicţia. Va putea participa la toate activităţile organizate pentu cei mici, la spectacole, jocuri, circ, etc. Fata mea şi-a făcut prieteni, s-a distrat pe plajă şi nici n-a simţit că suntem departe de casă.
Nouă ne-a plăcut în România şi vom reveni, cu mare drag, pe litoralul românesc 🙂
![]() |
Aqua Magic, din Mamaia |
Odihnă plăcută 😉